krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:206/372)

Słodka rolada na koniec karnawału 160

lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.   Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek    do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy(...)przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory

Przysmaki Karolki
Cupcakes potrójnie kokosowe ala pinacolada na Halloween 175

pominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce(...)międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu cukierków

Mania Gotowania
Koreczki tiramisu – imprezowa przekąska na słodko 110

podłużnych biszkoptów – 200g zimnej kawy espresso – 3 żółtka – 2 białka – 10ml likieru amaretto (opcjonalnie) – 60g erytrolu – 250g mascarpone – kakao bez cukru Żółtka ubijamy z erytrolem na puszysty, jasny krem (ok. 6-8 minut). Cały czas ubijając, wlewamy cienkim strumieniem amaretto, a następnie dodajemy po łyżce mascarpone. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka(...)szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami i mascarpone. Na tacy układamy papier do pieczenia. Zanurzamy na chwilę w kawie 4 biszkopty i układamy jeden przy drugim (tak by powstał kwadrat). Rozsmarowujemy na ciastkach cienką warstwę kremu i powtarzamy czynność, układając kolejną warstwę biszkoptów prostopadle do poprzednich. Kończymy warstwą nasączonych biszkoptów i oprószamy kakao. Ostrym nożem kroimy biszkopty

Be Fit Be Strong
puchate ciasto malinowe 157

foremka 25*34 cm Składniki: na spód parzony: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki 62 g masła 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 300 g malin 400 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki malinowej dodatkowo: 200 g biszkoptów lady fingers (podłużne) 2 kostki czekolady 1/2 szklanki wody z cytryną Wodę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort śmietanowy z truskawkami na cytrynowym biszkopcie. 199

szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka starta z jednej cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: 150 g. płatków migdałowych 750 g. truskawek DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry(...)gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie- dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy, aż składniki połączą się a masa zgęstnieje. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy

Domowe Torty
Ciasto Pijana Śliwka 135

drobnego   cukru 3 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker 5 jajek 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody Dr.Oetker 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem: 20 dag miękkiego masła 20 dag serka mascarpone 40 dag nutelli 25 dag suszonych śliwek 150 ml rumu   Poncz: 100 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej 3 łyżki rumu   Dodatkowo: 4 pełne łyżki powideł(...)lekko uchylonym piekarniku. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na dwa blaty. Krem:   Suszone śliwki drobno    pokroić na kawałki,   włożyć do miseczki zalać rumem i odstawić na minimum 3 godziny aby wchłonęły całkowicie alkohol. Miękkie masło krótko utrzeć mikserem na puch, dodać zimny serek mascarpone z lodówki oraz nutellę, zmiksować tylko do połączenia. następnie do masy dodać śliwki

Wanilia i Kardamon
Tort bezowy z malinami, borówkami i sosem agrestowym 242

osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej krem śmietanowy 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru sos agrestowy 200 g agrestu 1 łyżka zwykłego cukru do dekoracji 150 g malin 150 g borówek listki(...)miękkości. Pod koniec, za pomocą łyżki miękkie owoce lekko zmiażdżyć. Ostudzić.  Następnie przygotować krem śmietanowy.  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania zmniejszyć obroty miksera i wsypać cukier puder oraz dodać  (partiami!)  serek mascarpone. Całość delikatnie zmiksować ze sobą. Kilka godzin przed podaniem  (najlepiej 2-3 godziny przed krojeniem)  złożyć tort

Ugotować
Ciasto orzechowe z kremem 141

mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zachęcam i polecam. Składniki: 4 jajka 1/2 szkl cukru pudru 300 g mąki z orzechów arachidowych 1 szkl śmietanki 36% 250 g mascarpone 1/2 szkl cukru pudru 75 g orzechów arachidowych siekanych blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zbieleje. Wtedy wsypujemy mąkę orzechową(...)ostygnięcia. Zimne ciasto przekrajamy na 2 blaty. Krem: do miski wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 łyżce mascarpone ciągle miksując. Na 1 blat ciasta nakładamy 3/4 kremu, wyrównujemy i układamy na kremie drugi blat ciasta orzechowego. Na cieście rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy siekanymi orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin

słodkie i nie tylko historie kulinarne
TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI 131

Tarta z mascarpone i owocami, czyli kruche ciasto krem śmietanowy i owoce to po prostu niebo w gębie a w dodatku bardzo szybka do zrobienia. Doskonała z malinami, borówkami, jagodami, truskawkami czy innymi dowolnymi owocami. Czy można chcieć więcej? Składniki: Na ciasto: * około 3 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru * 150 g margaryny * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej(...)śmietany * 300 ml śmietany kremówki * 250 g serka mascarpone * cukier puder do smaku * owoce do dekoracji Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny.  Po tym czasie formę na tarty (u mnie o średnicy 26 cm) wylepić schłodzonym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik

Zrób to smacznie
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 161

ciasto parzone: 125 g masła / margaryny 1 szklanka letniej wody 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki szczypta soli 4 jajka składniki na krem: 4 łyżki wiórków kokosowych 400 ml śmietanki kremówki 300 g serka mascarpone 4 łyżki przesianego cukru pudru aromat kokosowy (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta parzonego: Masło / margarynę, cukier oraz wodę umieszczam w garnku, doprowadzam do wrzenia.  Kiedy(...)większych obrotach. Kiedy już częściowo się ubije, dodaję partiami cukier puder.  Po ubiciu kremówki, kiedy będzie sztywna i puszysta, dodaję mascarpone, wiórki kokosowe i ewentualnie aromat kokosowy. Miksuję dokładnie, ale niezbyt długo. Tak przygotowany krem schładzam w lodówce ok. 3 godziny. Ptysie przekrawam na pół i napełniam, przy pomocy rękawa cukierniczego, kremem kokosowym. Oprószam cukrem pudrem. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Piszinger – pischinger ze słonym masłem orzechowym i konfiturą 115

użyć każdych innych powideł lub konfitur, byleby były one lekko kwaśne. Na blogu znajdziecie również wersję dla wegan z kremem kakaowym z tofu . Składniki: – 1 opakowanie wafli tortowych pełnoziarnistych lub bezglutenowych (andrutów) – 300g konfitury figowej – 250g mascarpone – 250g masła orzechowego – 1/3 łyżeczki soli Mascarpone łączymy z masłem orzechowym i solą na jednolitą masę. Tak przygotowaną

Be Fit Be Strong
Ciasto z kremem limonkowym 163

masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26cm  i piec 20-25 minut w 180 º C. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Krem: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone skórka z limonki sok z połowy limonki 100 g białej czekolady cukier puder (opcjonalnie) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę(...)ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie połączyć z serkiem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki. Wierzch: 2 przeźroczyste galaretki  dowolne owoce (u mnie kiwi i różyczki zrobione z truskawek) Galaretkę zalać 300 ml letniej wody i odstawić na 15 minut.500 ml wody zagotować i wlać

Anielskie wypieki
Bezy z truskawkami 367

duużo truskawek! Czy może być lepiej? :) Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na krem: 200 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix + truskawki Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu(...)czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia. W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę i mascarpone, opcjonalnie można dodać utrwalacz do bitej śmietany. Bezy są bardzo słodkie, dlatego ja nie słodzę już kremu. Na bitej śmietanie układamy truskawki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Tort z czereśniami 153

smakują świetnie. Dziś połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi czereśniami. Temu nie da się oprzeć ;) Składniki na biszkopt czekoladowy Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +sok wiśniowy lub wiśniówka na poncz, świeże czereśnie lub wiśnie   Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go sobie dzień(...)Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (można włożyć ją przed ubijaniem na chwilę do zamrażarki) ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy ŚmietanFix i miksujemy, tak żeby wymieszał się dokładnie z całym kremem. Jako „utrwalacz” zamiast ŚmietanFixa można użyć żelatyny lub bitej śmietany w proszku (proszek, który dodaje się do mleka, żeby dało się

Ciastkozercy
Ciasto z maronów, czyli kasztany jadalne na talerzu 132

Składniki: Ciasto: 1/2 kg kasztanów jadalnych 3 jajka 250 g mąki 120 g cukru 80 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1/2 kg kasztanów jadalnych 200 g sera mascarpone 50 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Kasztany (cały kilogram: na ciasto i krem) nacinamy, robiąc krzyżyk na powierzchni każdego kasztana, gotujemy około

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania