krem z mascarpone - 5577 przepisów (strona:203/372)

Dacquoise tort bezowy 892

następnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem 400 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 10 suszonych daktyli Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować. Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu

O kuchni z uczuciem
Kawowe pucharki (deser na mascarpone) 158

Dziś zapraszam Was na pyszne kawowe pucharki, czyli szybki deser na mascarpone dla wielbicieli kawowych smaków. Delikatny krem, który aż rozpływa się w ustach. Czasem zamiast filiżanki szybkiej kawy z rana lub do damskich pogaduszek, warto przygotować właśnie taki deser. Zapewniam, że zniknie bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy

Słodkie okruszki
Kostka królowej bez pieczenia 392

lubicie mocno słodkiego) 1 cukier waniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada do posypania pokruszone herbatniki Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym(...)Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą

Di gotuje
Truskawkowe tiramisu 97

nasz Drogie Panie! I z tej okazji będzie wyjątkowy i kobiecy deser — pyszne truskawkowe tiramisu. Absolutnie pyszne i obłędne w smaku. Idealne na niedzielne popołudnie. Krem został przygotowany na bazie śmietany oraz sera mascarpone (bez jajek, jak w oryginalnym włoskim przepisie) i naprawdę daje radę! Połączenie go z orzeźwiającymi truskawkami oraz biszkoptami nasączonymi domową nalewką (tylko dla dorosłych(...)dodajemy pozostały cukier puder, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Kiedy śmietana jest sztywna, to zaczynamy stopniowo dodawać mascarpone (cały czas ubijając na wolniejszych obrotach). Po zmiksowaniu całości sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy, jeśli lubimy bardziej słodkie desery. Krem odstawiamy na kilka minut do lodówki. Do miseczki wlewamy nalewkę/syrop (świetnie sprawdzi się również do tego domowy

Analiza Smaku
Bezglutenowa tarta z borówkami 156

pyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej  Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj(...)się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę

Kuchnia bezglutenowa
Ciasto mleczna kanapka z kremem kokosowym 173

cukru (drobny kryształ) 20 g ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego) 80 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego 40 g wiórków kokosowych 15 g żelatyny 60 ml gorącej wody(...)przez chwilę miksuję. Następnie do lekko ubitej śmietany dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno. Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły. Tak przygotowany krem odstawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Tort obłędnie czekoladowy. Z musem czekoladowym, kremem śmietankowo-czekoladowym i... 123

pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g kakao Składniki   na mus czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady (70%) 1 łyżki cukru pudru Składniki na krem śmietankowy z wiórkami czekolady: 500 ml śmietany   kremówki (36%) 2   pełne łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 60 g czekolady mlecznej(...)patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i   roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i   pomału wlewałam do ubitej śmietanki. Wymieszałam. Krem śmietankowy z wiórkami czekoladowymi: Śmietankę i serek ubiłam za pomocą miksera na puch, pod koniec dodałam

Kuchnia u Krysi
Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą na 2 urodziny bloga. 243

Składniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru szczypta soli 100 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cynamonu Krem: 450 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 5 czubatych łyżek nutelii Dodatkowo: 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy           Sposób przyrządzania:             Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Makowa Panienka 13469

czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia białej czekolady) 250 g serka mascarpone ok. 215 g białej czekolady Dodatkowe składniki: 1 słoiczek dżemu wiśniowego (gęstego) – ok. 450g 70 g wiórków(...)Rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, ostudzić. Następnie roztopioną (ostudzoną, ale wciąż płynną) czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu. Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć

Kulinarne Przeboje
Czekoladowy tort z chrupiącą praliną 259

łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej Krem czekoladowy: 200 gram gorzkiej czekolady 100 ml śmietany 36% 250 gram mascarpone Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa: 3 łyżki rozpuszczonej czekolady ze śmietaną ze składników na krem**  150 gram orzechów włoskich 5-6 czubatych(...)tortownic. Jeśli ciasta mają "górkę" na wierzchu to odcinam ją. Krem czekoladowy Czekoladę podgrzewam ze śmietaną do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę mieszankę przez noc w lodówce, wcześniej jednak odkładam 3 łyżki do osobnej miseczki, gdyż użyję ich do przygotowania chrupiącej praliny. Schłodzoną czekoladę miksuję z mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Chrupiąca pralina orzechowo- czekoladowa Orzechy włoskie prażę

Mango Papaja
Ciasto cappuccino 240

szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa cappuccino: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 36% 4,5 płaskiej łyżeczki żelatyny 10 łyżek kawy cappuccino 3 łyżki cukru pudru Na górę: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru śmietanofix (opcjonalnie) tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie(...)mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą

IMPRESJA SMAKU
Łatwy deser z owoców leśnych i mascarpone. 159

Owoce świetnie smakują jedzone osobno i bez dodatków.  Czasem mam ochotę na nieco inne, bardziej odświętne podanie owoców. Z serka mascarpone i jogurtu można zrobić bardzo przyjemny i niezbyt ciężki krem. Żeby coś chrupało dodałam po jednym ciastku pełnoziarnistym. Można je zastąpić granolą domowej roboty. Składniki: owoce leśne (jeżyny i maliny) 250 g serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego(...)płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) ciasteczka pełnoziarniste lub granola ( przepis tutaj ) Przygotowanie: Serek mascarpone i jogurt należy schłodzić, a następnie zmiksować. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksować na jednolitą masę. Wstawić krem na godzinę do lodówki do schłodzenia. Na dno szklanki nałożyć łyżkę kremu, dodać pokruszone ciasteczko, nałożyć następną warstwę kremu

Codziennik Kuchenny
Tort z dżemem i mango 161

namaczam w kilku łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Dodaję do musu mango i wstawiam do lodówki aż stężeje lekko. Do miski wlewam śmietanę, dodaję mascarpone, galaretkę mango i ubijam mikserem. Krem wstawiam do lodówki aż zrobi się gęstszy. Nasączenie: Sok z cytryny i wino wlewam do wody przegotowanej zimnej. Galaretka truskawkowa: Konfiturę zmiksowałam blenderem, żeby rozdrobnić kawałki truskawek

wesoła kuchnia
Leśny mech 194

część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki).  Krem 200 ml śmietany 36% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek dowolna ilość dowolnych owoców do dekoracji

Słodkie inspiracje
Rurki z bitą śmietaną 133

koniec rurki obtaczamy w cukrze. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem   do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia. Krem: 250 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietankę z serkiem umieścić w misce. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nadziewać wystudzone rurki. Rurki bez nadzienia

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania