oreo, zdobione marcepanowymi jajeczkami.Cieszą oko, ale też podniebienie. Składniki na bezy: 8 białek szczypta soli 350g drobnego cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny Krem oreo: 350ml słodkiej 30% śmietanki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 8 ciastek oreo Dodatkowo: marcepan (ok 50g) barwniki spożywcze Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę(...)godziny, a następnie kilka godzin (najlepiej całą noc) w wyłączonym piekarniku. 2. Śmietank ę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie mascarpone. 6 ciastek oreo oraz masę śmietankową z pozostałych dwóch kruszymy i dodajemy do kremu. Gotowym wypełniamy wysuszone bezy, dekorujemy pozostałymi dwoma ciastkami przetartymi przez siteczko oraz jajeczkami z marcepanu. Normal 0 21 false false false
Kuchnia w czekoladziemąki1/4 szklanki cukru pudru+barwniki spożywcze, kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka żelatynymandarynki z puszkiNajpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka(...)się je zawinąć.Odsączamy mandarynki z puszki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Ubijamy schłodzoną śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Płynną, ale niezbyt ciepłą, żelatynę wlewamy do masy i szybko miksujemy. Krem wstawiamy do lodówki na 15 minut.Rozwijamy roladę, nakładamy krem i mandarynki z puszki.Zwijamy roladę, tak żeby wzorek znajdował się na wierzchu. Jeśli rolada
Ciastkozercyłyżek cukru 15 g cukru wanilinowego (opakowanie) 50 g czekolady w proszku 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzonej) 250 g mascarpone (dobrze schłodzonego) 200 g gorzkiej czekolady 1 utrwalacz do śmietany Dodatkowo: około 200 g borówek około 200 g jeżyn świeże listki mięty Tortownica(...)minut) pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz do śmietany. Następnie w drugiej misce ubijamy pozostałą część śmietany (200g), tym razem pod koniec dodajemy serek mascarpone. Krótko ubijamy tylko do połączenia składników. Później dokładnie łączymy ze sobą oba kremy. Dolny blat smarujemy masą i układamy na niej około garść borówek. przykrywamy kolejnym blatem i znowu smarujemy kremem, tym razem posypujemy go jeżynami
PatiGotujeziemniaczanej 250- 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30-36% ok. 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 łyżki kakao fix do ubijania śmietany Krem śmietanowy: 300 ml śmietany 30-36% fix do ubijania śmietany ok. 50 g deserowej czekolady ok. 50 ml syropu do ponczowania biszkoptu (można dodać wiśniówki(...)wiśnie. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Dolny biszkopt umieszczamy w formie w której go piekliśmy i wykładamy na niego masę wiśniową - w takiej postaci całkowicie studzimy. Masa kakaowa: Mascarpone miksujemy z kakao do otrzymania puszystej konsystencji. W osobnym naczyniu ubijamy ś mieta nkę (musimy to robić z dużym wyczuciem, ponieważ ze śmietanki zbyt długo ubijanej może wytrącić się masło
Słodka Stronaopcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne do posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Biszkopty namaczać w kawie z dodatkiem amaretto i układać po dwa na dnie każdego słoika lub szklanki
Fitsweet.mepieczenia 75 ml. oleju DODATKOWO: lukier plastyczny małe opakowanie czekoladowych kropelek opakowanie małych, okrągłych ciasteczek np. piegusków cukier puder woda mały pędzelek SKADNIKI NA KREM: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone barwnik lub barwniki spożywcze 2 op. śmietan fix [opcjonalnie, jednak szczególnie polecam! Nie zmienia on smaku, ani koloru- za to utrzymuje właściwą konsystencję bitej(...)typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona powoli gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder (wymieszany ze smietan fix’em) oraz serek mascarpone. Ponownie miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. Możecie zdecydować się na tylko jeden kolor potworków( np. niebieski
Domowe Tortydwie części Przygotowujemy syrop do nasączenia ciasta : 6 łyżek rozpuszczalnej kawy rozpuszczamy w około 500 ml przegotowanej , lekko posłodzonej wodzie, dodajemy około 100 ml alkoholu Przygotowujemy krem do przełożenia biszkoptu : 3 serki mascarpone po 250 gram szklanka śmietany tortowej 36 % około 3 łyżek cukru pudru Ubijamy śmietanę z cukrem , dodajemy kolejne opakowania serków, ubijamy na jednoltą masę Pierwszą część
Proste Potrawynastępnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem 400 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 10 suszonych daktyli Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować. Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na pyszne kawowe pucharki, czyli szybki deser na mascarpone dla wielbicieli kawowych smaków. Delikatny krem, który aż rozpływa się w ustach. Czasem zamiast filiżanki szybkiej kawy z rana lub do damskich pogaduszek, warto przygotować właśnie taki deser. Zapewniam, że zniknie bardzo szybko Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) około 190 g mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy
Słodkie okruszkilubicie mocno słodkiego) 1 cukier waniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada do posypania pokruszone herbatniki Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym(...)Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujenasz Drogie Panie! I z tej okazji będzie wyjątkowy i kobiecy deser — pyszne truskawkowe tiramisu. Absolutnie pyszne i obłędne w smaku. Idealne na niedzielne popołudnie. Krem został przygotowany na bazie śmietany oraz sera mascarpone (bez jajek, jak w oryginalnym włoskim przepisie) i naprawdę daje radę! Połączenie go z orzeźwiającymi truskawkami oraz biszkoptami nasączonymi domową nalewką (tylko dla dorosłych(...)dodajemy pozostały cukier puder, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Kiedy śmietana jest sztywna, to zaczynamy stopniowo dodawać mascarpone (cały czas ubijając na wolniejszych obrotach). Po zmiksowaniu całości sprawdzamy smak i ewentualnie dosładzamy, jeśli lubimy bardziej słodkie desery. Krem odstawiamy na kilka minut do lodówki. Do miseczki wlewamy nalewkę/syrop (świetnie sprawdzi się również do tego domowy
Analiza Smakupyszne ciasto. Koniecznie spróbujcie. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury jagodowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 250 g świeżej borówki amerykańskiej Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj(...)się trochę kleić, ale nie dodawaj więcej mąki. Ciasto uformuj w kulę i wstaw do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotuj krem: śmietankę ubij na sztywno pod koniec dodaj cukier puder, następnie dodaj serek mascarpone i zmiksuj. Schłodź w lodówce. Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowaną masłem formę
Kuchnia bezglutenowacukru (drobny kryształ) 20 g ciemnego kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 6 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone (można użyć innego serka kremowego) 80 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego 40 g wiórków kokosowych 15 g żelatyny 60 ml gorącej wody(...)przez chwilę miksuję. Następnie do lekko ubitej śmietany dodaję cukier puder, cukier waniliowy i ubijam na sztywno. Następnie dodaję serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksuję, dodaję wiórków kokosowych i miksuję tak aby składniki się połączyły. Na koniec do kremu dodaję małym strumyczkiem żelatynę, cały czas miksując i jeszcze przez chwilę miksuję, aby składniki się połączyły. Tak przygotowany krem odstawiam
Uwaga Babcia Gotujepszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g kakao Składniki na mus czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki serka mascarpone 150 g gorzkiej czekolady (70%) 1 łyżki cukru pudru Składniki na krem śmietankowy z wiórkami czekolady: 500 ml śmietany kremówki (36%) 2 pełne łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 60 g czekolady mlecznej(...)patyczka. Ciasto odstawiłam do wystudzenia. Zimne przekroiłam na 4 krążki. Mus czekoladowy: Śmietankę i serek mascarpone ubiłam na puch, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Czekoladę połamałam na cząsteczki i roztopiłam kąpieli wodnej, wystudziłam i pomału wlewałam do ubitej śmietanki. Wymieszałam. Krem śmietankowy z wiórkami czekoladowymi: Śmietankę i serek ubiłam za pomocą miksera na puch, pod koniec dodałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: Ciasto: 6 jajek 200 g cukru szczypta soli 100 g mielonych migdałów 130 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cynamonu Krem: 450 g śmietany kremówki 500 g mascarpone 5 czubatych łyżek nutelii Dodatkowo: 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy Sposób przyrządzania: Oddzielić białka od żółtek. Białka(...)minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki
Zakątek rozkoszy kulinarnych