podłogę. Odstawić na blat do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty biszkoptowe. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Krem śmietankowy z nutą cytrynową: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z połowy cytryny Serek mascarpone i śmietanę kremówkę umieścić w misie miksera
Zasmakuj Kuchnisztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać z mąką, cukrem, żółtkiem, amaretto i mąką, zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią(...)wysokości piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z papierem z blachy i wystudzić. 4. Rozpuścić białą czekoladę, schłodzić i zmiksować z serkiem mascarpone, następnie całkowicie wystudzić w temperaturze pokojowej. Nakładać warstwą na kawowe kółko, przykrywać drugim i lekko dociskać - nadmiar kremu ściągać zaokrąglonym brzegiem łyżeczki. 5. Ułożyć z powrotem na papierze i za pomocą sitka posypać cukrem pudrem i kakao. Przełożyć
Kuchnia Prezydentowejstopni około 25-30 minut. Musimy upiec 3 biszkopty w dowolnie wybranych przez nas kolorach. KREM MILKY WAY: 150 g batoników Milky Way (około 6 sztuk) 300 ml śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone Dodatkowo: 2 opakowania kolorowych groszków M&M 2 opakowania wafelków w czekoladzie Pryncypałki + 1 wafelek:) Wykonanie: Do rondelka wlać kremówkę, dodać posiekane(...)Podgrzewać na małym ogniu, do momentu aż batoniki się rozpuszczą. Wystudzić i wstawić na minimum 12 h do lodówki. Po tym czasie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno. Upieczone biszkopty przełożyć kremem, boki i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obkładamy wafelkami, przewiązujemy wstążką, na wierzch wysypujemy M&M. Ja w jeden dzień upiekłam biszkopty i rozpuściłam batoniki
Blondynka Gotujemąki 1 szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem(...)zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce serek mascarpone. Po upieczeniu odstawiamy blaty ciasta do całkowitego ostudzenia. Ostrym nożem z ząbkami wyrównujemy blaty ciasta i obcinamy przypieczone brzegi
Ciastkozercyziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki oleju Krem: 400 g śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią ok. 400 g serka mascarpone ok. 1/4 szklanki kakao pół tabliczki czekolady (dałam pół na pół - białą i gorzką) dżem (pół słoika) do przekładania(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30-35 minut (zależy od piekarnika, ja piekłam 40 minut) . Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na niemal sztywno. Dodajemy kakao, mascarpone i miksujemy. Dodajemy też posiekaną czekoladę. Uwaga! Miksujemy spokojnie, by śmietany nie rozwarstwić. Biszkopt kroimy na 3 części (ja swój przekroiłam na 2 części
Domowa Cookierenka Agiklasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany kremówki 30% 25 dag serka mascarpone(...)żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem śmietankowy: Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Złożenie tortu: Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze
Wanilia i Kardamonpiekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki 30% 250 serka mascarpone 250 g jogurtu greckiego 0,5 szkl cukru pudru 100 g płatków czekoladowych 5 łyżeczek żelatyny ale-raj 1/3 szkl wody Dodatkowo: 1 galaretka pomarańczowa(...)wystudzenia. Masę wyłożyć na ciasto gdy zacznie tężeć, w przeciwnym wypadku sok wsiąknie w ciasto i je rozmiękczy. Krem stracciatella: Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim i cukrem pudrem. Dodać ubitą śmietanę i chwilę mieszać na wolnych obrotach do połączenia
Ala piecze i gotujeZazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka(...)temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty
gotować!Zazwyczaj serek mascarpone kojarzy się ze słodkimi daniami. Kremy do ciast czy tortów, nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych. Można nim wykończyć sosy oraz zupy. Sprawdzi się podczas przygotowania dipów. Na gotować! wykorzystałam go również jako składnik pulpecików. Jednak największe wrażenie zrobił na mnie kilka(...)temu na pizzy, gdzie został użyty zamiast sosu pomidorowego. Mówię Wam, że to był sztos. Od tamtej pory, gdy wybieraliśmy się na pizzę do tej jednej pizzerii, pizza z mascarpone była punktem obowiązkowym. Teraz, gdy sami eksperymentujemy z pizzą pieczoną w naszym małym ogrodowym piecyku opalanym drewnem, pizza z mascarpone jest numerem jeden No ale… Z pizzą trochę roboty
gotować!słynnym batonikiem Kinder Country. Klika składników, prosty przepis i błyskawiczne wykonanie Składniki na 2 desery: 200 ml śmietana kremówka 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 3 szt. wafli ryżowych 3 łyżki kremu orzechowego typu Nutella 1 pałeczka pszenna - preparowana 1 baton Kinder Country Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i mascarpone
Alutka-Gotujetortowej 20 dkg masła 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można(...)Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej pokruszone cukierki i czekoladę. Ostudzić i pozostawić do schłodzenia w lodówce ( najlepiej na całą noc). Schłodzony serek mascarpone rozmieszać w misce, dodać przygotowaną śmietankę i wszystko razem ubić ( nie za długo, żeby krem się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu
Maślane ciasteczkopaski i nawinąć na foremki w kształcie rurek.Posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem lub cukrem waniliowym.Piec w temp. ok.180st.C przez 15-20min. Mój krem 1/2 śmietany kremówki 3-4 łyżki mascarpone 3-4 łyżki nutelli Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,dodać mascarpone,delikatnie wymieszać,na końcu nutellę.Szprycą z długą końcówką nabijać puste rurki.Krem wyszedł niesamowicie
Niespełnione zdolności kulinarnekakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy lub kawy zbożowej rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru Na krem: 200 g jagód 100 g białej czekolady 500 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżeczki żelatyny 2 śmietan-fixy Na dekorację: 50 g gorzkiej czekolady jagody(...)żelatyny. Dobrze wymieszać, tak aby się rozpuściła. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy. Do śmietany dodać zimny serek mascarpone, krótko zmiksować, następnie wlać ostudzoną żelatynę i dodać śmietan-fixy. Ponownie całość zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Do jednej wlać masę jagodową i dobrze zmiksować. Składanie tortu: Dolny oblat nasączyć kawą, następnie nałożyć krem jagodowy
Passions hobbies lifeszkl mąki 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl cukru 1 łyżka oleju kilka kropel esencji waniliowej Krem Michałkowy: 300 ml śmietanki 30 lub 36 % 1 i 1/2 szkl mleka w proszku 50 g białej czekolady 125 g mascarpone 100 g orzeszków ziemnych, podprażonych i posiekanych drobno cukier puder do smaku 1-2 łyżki rumu lub kilka kropel esencji rumowej Żelka(...)było grudek, odstawiamy do ostudzenia a następnie chowamy do lodówki na co najmniej 5 godzin lub na noc. 4. Następnego dnia wyjmujemy krem z lodówki i ubijamy do zesztywnienia, pod koniec dodajemy mascarpone, cukier do smaku i posiekane orzechy. Złożenie tortu 5. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i nasączamy alkoholem (możemy też nasączyć biszkopt słabą herbatą z cytryną
Gotowanie...to proste !