cukru szczypta soli Biszkopt ciemny 7 jajek 120 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru(...)gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników. Nasączenie Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok. Na paterze lub podkładce układamy jasny blat biszkoptu. Nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami
Wędrówki po kuchniprzypadku serka mascarpone. Ubić 500 g razem i podzielić na pół. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , mascarpone , truskawki , wiórki kokosowe , żelatyna
https:KKuchniaMniamprzelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Krem: 300g obranej dyni, 500g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 2 łyżki cukru. Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree
Z miłości do słodkościpistacjowym i malinami Potrzebujesz: Na ciasto: 125g zimnej, pokrojonej na kawałki margaryny 225g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 75g cukru 1 jajko Na krem: 100g wyłuskanych pistacji 250g serka mascarpone 1 1/2 łyżki cukru pudru Do tego: świeże maliny Sposób przyrządzenia: 1. Ze składników "Na ciasto" szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię(...)spożywczą i włóż do lodówki na ok.20min. 2. Pistacje rozkrusz w moździerzu. 3. Pokruszone orzeszki połącz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. 4. Wyjmij ciasto z lodówki, zagnieć ponownie. 5. Ciastem wykładaj spody foremek do babeczek, dokładnie dociskając do brzegów. 6. Nakłuj babeczki widelcem w kilku miejscach, żeby ciasto zanadto nie wyrosło. 7. Babeczki piecz w 180*C przez
Kuchnia w Słońcu SkąpanaMyślę, że i świąteczny stół może z powodzeniem wzbogacić. Oto pomysł na proste i szybkie ciasto z lekkim kremem. Składniki (na 2 wąskie blaszki): biszkopt (z 1/2 porcji) pieczony z dodatkiem kakao 200 ml śmietany 30% 100 gram serka mascarpone sok z 1 cytryny 1 łyżka otartej skórki z cytryny 1-2 łyzki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)jeśli dobrze wyrósł można na trzy części). Nasączamy dość obficie posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym z wodą i doprawionym do smaku esencją migdałową. Krem Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder (ilość wg upodobań) oraz serek mascarpone. Ubijamy chwilę na niskich obrotach. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i esencję cytrynową (ilość również wg uznania). Chwilę mieszamy i krem gotowy. Przekładamy
Kuchnia po mojemusię może udać. A jednak :). Okazuje się, że krem z kwaśnej śmietany może być tak samo stabilny jak ten ze śmietanki kremówki czy z mascarpone. Należy tylko postępować zgodnie z przepisem. Taki krem sprawia, że blaty biszkoptowe są bardzo wilgotne bez konieczności ich nasączania. No i jest banalnie prosty w wykonaniu - to tylko wymieszanie śmietany z cukrem i wanilią
Opowieści z piekarnikarówne części.Poncz: 1/3 szklanki nalewki z wiśni, 1/4 szklanki wody. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. Krem do przełożenia tortu: 500g serka mascarpone, szklanka cukru pudru, szklanka śmietanki 30%, laska wanilii, konfitura z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą
Z miłości do słodkościTradycyjnie moja zupa z dyni była z serkiem topionym, lecz z braku tegoż składnika dodałam serek mascarpone, bo akurat miałam w lodówce i okazało się to
Anioły w kuchniszkl mąki 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody Krem daktylowo-pomarańczowy: 150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla ) sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl) 1/3 szkl wody 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Polewa kakaowa: 125 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru(...)będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić. 2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą. Polewa kakaowa: Masło/margaryn
Kto ugości moich gości?łyżki octu spirytusowego 2 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń śmietankowy na 3/4 l mąka, tyle aby dopełnić szklankę KREM: 400 g śmietanka 36 % 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 200 g orzechów ziemnych niesolonych DODATKOWO: ok 100 g orzechów ziemnych niesolonych 3 - 4 łyżki dżemu wiśniowego do posmarowania biszkopta kieliszek orzechówki lub innego alkoholu(...)ziemne rozdrabniamy w moździerzu lub maszynce do mielenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy partiami orzechy i mieszamy. Jedną część biszkoptu smarujmy wiśniowym dżemem i wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Całość posypujemy pokruszonymi orzechami. Chłodzimy minimum 2 - 3 godziny
Kuchnia od dwojgałyżki cukru pudru (należy dosłodzić do smaku, czasami sok z marakui może trafić się bez dodatku cukru) Krem: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 40-50g mlecznej lub gorzkiej czekolady Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 210C na funkcji góra – dół. 2. Ciasto(...)wyłożyć masę owocową, wyrównać, patrz FILM . Krem: 9. Do miski wlać śmietankę dodać cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 10. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki Wilton 1M) lub szprycy i na wierzchu ciasta wycisnąć krem, patrz FILM (krem można również
Mała Cukierenkaprzepis podłużne biszkopty posypka rum i wanilia De Luxe (ze sklepu Lidl) gorzkie kakao ok.200 ml mocnego naparu kawy 2-3 łyżki kremu kawowego De Luxe (też z Lidl) 250 g serka mascarpone 1 jajko (osobno białko i żółtko) 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Upieczony i wystudzony biszkopt umieściłam w tortownicy, nasączyłam kawą Posmarowałam(...)cienką warstwą kremu kawowego, na który poukładałam nasączone kawą podłużne biszkopty. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam
Blondynka Gotujelekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka grenadyny wiśnie - mały słoiczek do dekoracji: 20 g gorzkiej czekolady wykonanie: Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem. W drugiej misce ubijamy(...)przez chwile mascarpone z cukrem pudrem. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietanę i grenadynę i mieszamy. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu z bitej śmietany pamiętając o tym by pozostawić 2 cm marginesu na końcu biszkoptu. Następnie rozkładamy wiśnie i zwijamy roladę Resztą kremu ozdabiamy roladę z wierzchu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie robimy na roladzie wzory
Przysmaki Karolkipominąć dodawanie aromatów) mleko (trochę mniej niż połowa podanego na opakowaniu budyniu) 4 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek likieru kokosowego aromat kokosowy Krem: 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 kostki masła o temperaturze pokojowej 3-4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki wiórków kokosowych ekstrakt lub aromat kokosowy barwnik zielony Dodatkowo: ½ gorzkiej czekolady cukierki M&M halloweenowe ozdoby Przygotowanie: W misce(...)międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ubijamy na puch, następnie dodajemy cukier i dalej miksujemy do powstanie gładkiej masy. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Na końcu dodajemy wiórki, aromat oraz barwnik. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem. Czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie za pomocą bardzo cienkiej końcówki szprycy cukierniczej dekorujemy babeczki czekoladą. Ja użyłam jako oczu cukierków
Mania Gotowaniapodłużnych biszkoptów – 200g zimnej kawy espresso – 3 żółtka – 2 białka – 10ml likieru amaretto (opcjonalnie) – 60g erytrolu – 250g mascarpone – kakao bez cukru Żółtka ubijamy z erytrolem na puszysty, jasny krem (ok. 6-8 minut). Cały czas ubijając, wlewamy cienkim strumieniem amaretto, a następnie dodajemy po łyżce mascarpone. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka(...)szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami i mascarpone. Na tacy układamy papier do pieczenia. Zanurzamy na chwilę w kawie 4 biszkopty i układamy jeden przy drugim (tak by powstał kwadrat). Rozsmarowujemy na ciastkach cienką warstwę kremu i powtarzamy czynność, układając kolejną warstwę biszkoptów prostopadle do poprzednich. Kończymy warstwą nasączonych biszkoptów i oprószamy kakao. Ostrym nożem kroimy biszkopty
Be Fit Be Strong