Idealne ciasto na skuteczne zasłodzenie się w zimowy dzień? Beza :) Intensywnie słodka, z przepysznym kawowo-pomarańczowym kremem i pomarańczami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 250 g mascarpone łyżka konfitury pomarańczowej łyżeczka cynamonu łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej pomarańcza łyżeczka miodu cynamonowego Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni(...)Mascarpone miksujemy z konfiturą, cynamonem i kawą rozpuszczalną. Pomarańczę filetujemy i przekładamy na nieprzywieralną patelnię. Dodajemy sok który wyciskamy z pozostałej części pomarańczy, oraz miód cynamonowy (opcjonalnei inny + sporą szczyptę cynamonu). Podsmażamy chwilę, aż masa zgęstnieje a owoce przesiąkną smakiem miodu. Na pierwszy krążek wystudzonej bezy nakładamy połowę masy kawowo-cynamonowej. Przykrywamy drugim krążkiem, […] Artykuł Beza z kremem kawowo
Mienta blog200 g białej czekolady250 g serka mascarpone150 g jogurtu naturalnego500 g truskawekcukier do smakuDeser z tak wyjątkowym połączeniem składników, jest z góry skazany na powodzenie :). Tak
Świat Domowej Kuchniblatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu. Składniki na blaty makowe: 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przełożenie: 3 pomarańcze 1 galaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru(...)mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Ostudzić i schłodzić do usztywnienia. Śmietankę ubić na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Pod koniec dodać stabilizator śmietany śmietan-fix. Pierwszy blat makowy położyć na paterze, nasączyć połową ponczu, wyłożyć 1/3 kremu (fot.2) , następnie pomarańcze (fot.3) i znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch
Świat CiastaBardzo szybkie ciasto z lekkim kremem i świeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek Piekarnik nagrzać do 220C
Czerwony Gupiktemp. pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru (do wypieków) 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej Krem kokosowy: 1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego 1 łyżka żelatyny 2 łyżki malibu 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki 36% Nasączenie: woda po mleku kokosowym 2 łyżki malibu 1 łyżka soku z limonki Dekoracja: świeży ananas
Poezja smakujest po prostu przepyszny ! A więc zaczynamy... :) Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej(...)opadnięciu ciasta! I zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Po całkowitym ostygnięciu przekrajamy na 3 równe blaty ciasta. Krem: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, a następnie powoli dodajemy po jednym opakowaniu serka serka mascarpone (dodajemy delikatnie po to, by nie zważyć śmietany i aby nie zrobiły się grudki). Całość miksować
Gotuj z Mąkąproszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego 1,5 łyżki żelatyny 1/4 szkl wody 300 ml śmietany 30% skórka z 1/2 cytryny cukier waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie(...)upiekło). Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka 17 cm) Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę,posypujemy cynamonem, skrapiamy
Bon appetit mon amiejajko 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki soli 40 ml zimnej wody KREM: 1/2 łyżeczki barwnika w proszku 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 200 g serka mascarpone truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło(...)łączymy wraz z rozpuszczoną żelatyną. Truskawki blendujemy wraz z kremówką. Wstawiamy do lodówki, aby się schłodziły. Kiedy galaretka zacznie tężeć łączymy ją ze zmiksowanymi truskawkami. Powstanie delikatna pianka. KREM: Schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy. Kiedy zgęstnieje dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Serek rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do śmietany. Mieszamy do połączenia się
Kuchnia od dwojgadodać, szybko połączyć z żelatyną i schłodzić wkładając do naczynia z zimną wodą ciągle ucierając. Dodać serek mascarpone i utrzeć na gładką masę.Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą żółtkowo-serkową.Ciasto rozwinąć, nasączyć lekko amaretto i wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować.Na kremie ułożyć nasączone amaretti paski biszkopta lub ułożyć 2-3 paski biszkoptów wzdłuż rolady
Mix smakuWystudzoną bezę obracamy papierem do góry i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. W misce ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone. Stężałą galaretkę kroimy w małą kostkę. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.(kilka odkładamy do dekoracji) Ubity krem rozsmarować równomiernie na blacie bezowym ( trochę odkładamy do dekoracji), układamy większą część pokrojonej galaretki, pokrojone truskawki. Zwijamy roladę
Andzia Pichcigalaretki, wkładam do lodówki, gdy zgęstnieje wykładam na upieczony wcześniej spód ŚMIETANKA Z MASCARPONE: 500 ml. śmietanki kremówki (zimnej) 250 ml. mascarpone (zimnego) 3 łyżki cukru pudru WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce i miksuję do uzyskania gęstego kremu krem wykładam na galaretkę na śmietankę nakładam beze wkładam do lodówki, ciasto najlepiej zostawić tam na noc, wtedy warstwy dobrze się
Upiecz sobie babeczkęsicie do odsączenia, po czym oczyść z szypułek. Ciasteczka zbożowe bardzo drobno pokruszyć, po czym przesypać do pucharków. Ser mascarpone z jogurtem naturalnym, cukrem pudrem oraz olejkiem waniliowym zmiksować na gładką masę. Za pomocą łyżki wyłożyć krem na pokruszone ciasteczka. Wierzch starannie wyrównać. Owoce pokroić w ćwiartki i po czym wymieszać z dżemem truskawkowym i ułożyć na warstwie kremu
Ciastka - domowe słodkościpomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser biały 3x mielony – 500 g * mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna
Ostra na Słodkosobie jesieni bez dyni. Przepis od Pauliny z małymi zmianami :) polewa znaleziona tutaj Składniki (tortownica 24): 200g ciasteczek Oreo (bez kremu, użyłam ciasteczek z Lidla Neo) 50 g masła 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 250 g serka mascarpone 200 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 2 żółtka 350 g mus z dyni (przepis tutaj
Delicious Titbitsgorącej wody, dodajemy wiśnie , mieszamy, odstawiamy do stężenia. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na kogel mogel, dodajemy serek mascarpone i dalej ucieramy. Białka z dodatkiem szczypty soli ucieramy na sztywno, a następnie delikatnie mieszamy z kremem. Stężoną galaretkę wyjmujemy z lodówki i mieszamy . Na dno pucharków nakładamy galaretkę z wiśniami , przekładamy ją warstwę kremu , a na wierzchu dajemy kolejną warstwę
Smakowite Daniabiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazbiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazmasla200 g cukru1 lyzka skorki cytrynowej(bio)4 jajka (wielkosc M)200 g maki1/2 paczuszki proszku do pieczenia4 lyzki soku z cytrynySkladniki na nalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik(...)umyc,przepolowic.Banana obrac,pokroic w krazki i skropic 2-ma lyzkami soku z cytryny.Mascarpone z reszta soku cytrynowego (2 lyzki) i cukrem wanilowym przy pomocy robota recznego krotko ubic.Powstaly krem rozsmarowac rownomiernie na upieczonym spodzie.Ulozyc na kremie truskawki z bananami.Wg przepisu na opakowaniu przygotowac Tortenguss i rozsmarowac na owocach.Tortenguss mozna bardzo latwo przygotowac samemu.Potrzebne beda 250 ml wody,2 lyzki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!