caso. Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle) Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta
La grande e la piccola cuocamasie robota i miksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta i kremowa, dodaj cukier puder. Wymieszaj całość. Dodaj serek mascarpone i dalej ubijaj przez 2-3 minuty. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Blaty kokosowo- bezowe przekładamy kremem i ananasem. DEKORACJA: - 4 łyżki wiórek kokosowych - 2-3 plastry ananasa - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru DIAMANT drobny Na suchej
SMYKWKUCHNIwymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka
W garach u GosiTo jest cudowny, słodki grzeszek, nie ma co! Lekko cytrusowy krem, chrupiący, orzeźwiający granat i smak słonego karmelu- nie wiem, czy można chcieć więcej! Może nie
Pichceniomaniaciasto rozwałkować, przełożyć do okrągłej formy, lekko wywinąć brzegi. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Wystudzić. krem: 1 puszka gotowego mleka karmelowego 150 g gorzkiej czekolady oraz 250 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 banany kakao czekoladę rozpuścić, wymieszać z mlekiem , wyłożyć na upieczony spód i schłodzić w lodówce
Z Marcepanemciasta. Ubij kremówkę, dodaj do niej wanilię z cukrem pudrem lub cukier waniliowy. Ubitą śmietanę wymieszaj następnie z serkiem mascarpone, tylko do połączenia się składników. W moździerzu rozgnieć pistacje. Pokrój figi na półksiężyce. Na wierzch ciasta wyłóż krem, na nim ułóż figi. Posyp je pokruszonymi pistacjami, polej następnie obficie całość miodem. Smacznego
Garniec MagalieDzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta
PatiGotujełyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła Sposób
Pobite gary Barbarymaliny, wymieszać i tężejącą galaretkę równo wylać na wypieczone kruche ciasto. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na stężonej już galaretce. Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie
W garach u Gosipiec w 175*C około 30 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżkami. Połączyć z mascarpone. Połowę masy śmietankowej rozsmarować na biszkopcie i przykryć warstwą herbatników. Na ciastkach ułożyć maliny i przykryć pozostałym kremem. Wierzch posypać przez sitko kakao. Schłodzić i przechowywać w lodówce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialekkiego stężenia i następnie wylej galaretkę z owocami na kruchy spód. Odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Warstwa śmietankowa: Serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i nasionka wanilii umieść w misie miksera i miksuj aż do momentu otrzymania gęstego kremu. Krem wyłóż na dobrze stężoną warstwę malinową i wyrównaj powierzchnię. Na krem delikatnie połóż wystudzoną bezę. Ciasto schłodź w lodówce przez
Kuchnia bezglutenowawystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać. Wsypać trochę wiórków kokosowych, resztę zostawić na posypkę na wierzch rolady., wymieszać. Ubijając wlewać do kremu rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Odstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylać do płaskiego
Kuchnia Danusiłyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy dowolnie, np. owocami lub bakaliami. Wkładamy na pół godziny do lodówki. Smacznego! tartaletka czekoladowa
Humanistka w kuchniSernik na zimno z malinamiPrzejdź do przepisu…Sernik bananowo-cytrynowy z borówkamiPrzejdź do przepisu…Sernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPrzejdź do przepisu…Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptachPrzejdź do przepisu…Ciasta bez pieczenia z kremem:Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia.Przejdź do przepisu…Ciasto Adwokat bez pieczeniaPrzejdź do przepisu…Ciasto bananowe bez pieczenia
Kulinarne Przebojewłożyć owoce, wymieszać ostudzić. Zimny biszkopt przekroić na dwa placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować
W kuchennym oknie Ewypołowy pomarańczy - 12 gotowych kruchych babeczek - różne posypki do ozdoby Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy dodając po trochu sok z pomarańczy. Następnie dodajemy po trochu rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, po każdej porcji miksując. Gdy składniki się połączą, przekładamy krem do szprycy cukierniczej i napełniamy korpusy babeczek. Wierzch dekorujemy różnymi posypkami. Gotowe babeczki wkładamy na godzinę
W poszukiwaniu inspiracjiTrzy blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem jagodowym z kostkami galaretek. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała ;) Galaretki jagodowe zastąpiłam leśnymi (tylko takie udało mi się znaleźć), w kremie zmniejszyłam ilość cukru pudru, oprócz jagód dodałam troszkę czarnej porzeczki, a sam tort przygotowałam z połowy składników i upiekłam w tortownicy o średnicy 18 cm. Przepis podaję jednak, nie uwzględniając(...)oraz serek mascarpone. Następnie wlać tężejące galaretki jagodowe, dodać jagody i krótko wszystko zmiksować do połączenia. Część masy jagodowej odłożyć do dekoracji boków i góry tortu. Do reszty dodać pokrojoną w kostkę galaretkę jagodową, wymieszać i schłodzić 10-15 minut w lodówce, by masa zgęstniała. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć krem jagodowy
Nastoletnie Wypiekanieproste, a takie trudne, prawda? Dla swoich chłopaków przygotowałam niepodległościowy deser. Nic nadzwyczajnego, prosty krem z owocami, nawiązujący kolorystycznie do barw narodowych. Za to naprawdę smaczny. W sam raz na świąteczny wieczór. Składniki (na 6 porcji): • 500 ml śmietanki kremówki 30% • 500 g serka mascarpone • 2 puszki owoców w syropie (u mnie wiśnie i jeżyny) • 2 cukry waniliowe • biszkopty Sposób
W mojej kuchniefekt jest wart czekania. Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam. Składniki: Na masę: 60 dag sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego, 25 dag serka mascarpone, 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu, 2 łyżki mąki pszennej, ½ cukru waniliowego, 1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %, 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, Na spód(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę, kawę, jajko i zmiksować. Przelać masę do tortownicy i odstawić na czas przygotowywania masy serowej. Przygotować masę. Ser, serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną lub budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać
Nie tylko w kuchniduże jajka 120 ml mleka 150 g cukru sok i skórka otarta z dwóch cytryn zielony barwnik spożywczy W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasny i puszysty krem. Następnie jedno po drugim dodajemy jajka. Po każdym jajku miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie sok i skórkę z cytryn i dalej miksujemy jeszcze przez moment. Następnie na przemian dodajemy(...)kremowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1,5 łyżki cukru pudru 6 kiwi Serek mascarpone i śmietanę ubijamy na lekko sztywną masę, Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wystudzone ciasto przekładamy na blat. Wierzch i boki smarujemy kremem. Na wierzchu układamy pokrojone na plasterki kiwi. Chłodzimy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureSkładniki: ciasto: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1op budyniu o smaku waniliowym 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 op serka mascaropne 3 galaretk i truskawkow e dodatkowo 25 0 g truskawek Przygotowanie : Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. białka(...)mieszamy z serk iem mascarpone truska wki kroimy na mmnie jsze kaw ałeczki i zalewamy trzecią gal artką, przygotwaną według informacji na opakowaniu, wylewamy na tlaerz lub jeszcze lep iej na foremkę do t arty i wstawiamy do lodówki ostudzony biszkopt kroimy na dwa blaty jeden nasączamy ponczem z herbat y i cytryny, wykładamy krem w drugim kieliczkiem wycinamy kółeczka
Luźna Kuchniawyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na takie ciepłe dni. Jest to puszysty jak chmurka mus z malin i mascarpone podany z sałatką owocową z dodatkiem słodko-kwaśnej Glassy Malinowej i pokruszonymi ciasteczkami. Jedzony pod chmurką - na balkonie lub ogrodzie, smakuje fantastycznie. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok(...)ugotowane na sos z dodatkiem cukru (maliny możecie zamienić np. na truskawki albo jagody), przetarte i wymieszane z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy deseru udekorowałam go sałatką owocową z dodatkiem Glassy Malinowej od Monini . Glassa balsamiczna to krem na bazie octu balsamicznego z Modeny. Dzięki swej słodko-kwaśnej nucie oraz gęstej konsystencji, świetnie nadaje się do przyprawiania
Chilli Czosnek i Oliwaząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt naturalny / śmietana / mascarpone W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę, bądź drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw (seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około(...)suszonego oregano i tymianku. Wrzucamy dużą garść świeżej bazylii i całość rozdrabniamy przy pomocy blendera na gładki krem. Zupę można zjeść czystą, bądź podać ją z łyżką gęstego jogurtu naturalnego czy śmietany. W wersji bardziej kalorycznej możemy dodać do zupy mascarpone. Całość wystarczy udekorować listkiem bazylii, bądź łyżeczką pesto! Smacznego! Czysta pomidorowa z łyżką jogurtu naturalnego. Wersja z mascarpone
Plate of Joytiramisu nie ma jajek ! Mięciutkie, aromatyczne pierniki namoczone w mocnej kawie, otoczone delikatnym śmietankowym kremem w towarzystwie ciemnego kakao. Przepis powstał przy okazji konkursu " Przepis na Kopernika ". Polecam gorąco ten przepis. Składniki : 300 g Pierników Toruńskich Katarzynek 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (zależy czy lubimy bardzo słodkie czy mniej) niecała(...)mocno schłodzoną śmietanę. Następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Kawę odcedzamy i przelewamy do miseczki, w której będziemy namaczać pierniki. Pierniki maczamy w kawie i układamy w kieliszkach. Następnie wyciskamy na pierniki śmietanową masę. Całość posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę pierników nasączonych kawą przykrywając je kremem. Odrobinę kremu zostawiamy na dekorację
Słodka Strefatemp. 180 st. Odstawić do przestudzenia. Krem Michałkowy: 300 ml śmietanki doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia, następnie schłodzić parę godzin w lodówce. (Można ta część masy przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc w lodówce). Serek mascarpone połączyć krótko mikserem z masą z białej czekolady(...)masy z serka mascarpone dodać ubitą śmietankę, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Biała polewa: Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie
My sweet a lifełyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao Masa daktylowa: 300 g daktyli suszonych 200 g masła orzechowego 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki dowolnego mleka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżka masła orzechowego Wykonanie: Spód: Do misy blendera(...)gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka. Na spód wyciągnięty
Kuchnia MagdaLenyłyżki masła orzechowego 1 łyżka kakao Masa daktylowa: 300 g daktyli suszonych 200 g masła orzechowego 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g gorzkiej czekolady min. 70% 2-3 łyżki dowolnego mleka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 łyżka masła orzechowego Wykonanie: Spód: Do misy blendera(...)gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do daktyli dodajemy masło orzechowe oraz sól himalajską i dokładnie mieszamy. Do gotowej masy dodajemy orzeszki ziemne i wszystko mieszamy. Masa orzechowa: Serek mascarpone miksujemy razem z masłem orzechowym. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli razem z dodatkiem mleka. Na spód wyciągnięty
Kuchnia MagdaLeny