litra śmietany 30% 250 serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Gruszki obieramy kroimy w kostkę (ok 1x1 cm) przekładamy do garnka, dodajemy szklankę wody i ziarenka wanilii, gotujemy ok 10 minut by gruszka zmiękła. Zimną śmietanę i mascarpone umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na najwyższych obrotach aż uzyskamy gęsty krem. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Biszkopt przekrawamy
Cynamonowe szczęścieśmietan fix 500 g białych michałków Sposób przygotowania Śmietanę ubijamy i dodajemy do niej śmietan fix. Kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i pokruszonymi cukierkami. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy go wcześniej przygotowanym kremem
Pani domowaŚwięta, święta i po świętach Teraz czas rozpocząć przygotowania do Sylwestra i Nowego Roku. Moja propozycja na tę sylwestrową noc to ciasto bounty. Jest fenomenalne i
PatiGotujeUch! Jak dawno mnie tu nie było! Mam nadzieję, że nie wyszłam z wprawy w pisaniu postów, a zarazem, że ta rozłąka spowodowała, iż zatęskniliście
Be Fit Be StrongŚmietanę ubijamy z cukrami. Dodajemy mascarpone z cytryną i delikatnie mieszamy. Bezę kruszymy na dość duże "okruchy" i 2/3 dodajemy do kremu
Moje Kuchenne Rewelacjepokroic truskawki w plasterki i ukladac ( do kazdej salateki po 4 srednie truskawki) W osobnej misce rozmieszac serek mascarpone ze smietana kremowka Dodac cukier waniliowy i lyzke cukru pudru Wszystko dobrze wymieszac ( powinnien powstac krem) Wlac po rowno do kazdej salaterki krem Mozna jeszcze przystroic truskawkami i posypac cukrem pudrem Odstawic do lodowki
Klaudynkowa kuchniaSernik w służbie jej królewskiej mości. ;) Inspirowany też drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami... 250g serka mascarpone 330ml śmietanki 36% 4 jajka 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek wódki (najlepiej mięta z limonką) 100g cukru trzcinowego na curd limonkowy: 3 jajka 2 łyżki masła sok z 3 limonek skórka otarta z 1 limonki pół szklanki cukru trzcinowego Ze względu(...)limonek i cukier i wszystko razem mieszamy na niedużym ogniu, do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia. Z jajek na sernik oddzielamy białka i żółtka. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem trzcinowym do białości i zgęstnienia. Następnie dokładamy do nich serek mascarpone, wódkę i sok z limonki i delikatnie łączymy wszystko na niskich obrotach. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy
Kuchenna KontrrewolucyaNajlepszy deser który ostatnio jadłam. Przepyszna i krucha beza z limonkowym kremem i góra w truskawkach. Nie chcę się przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek * 300g cukru * łyżka soku z cytryny * łyżka mąki ziemniaczanej * 200g mascarpone * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka(...)właściwie suszyć około godzinę w 150 stopniach. Wystudzić. Śmietankę i mascarpone ubić z cukrem, sokiem z limonki i otartą skórką. Wyłożyć na bezę. Całość udekorować ćwiartkami truskawek oraz limonki. Posypać startą skórką limonki. Podawać od razu po przygotowaniu. Chociaż według mnie jest lepsza gdy się nasączy kremem
Magiczne Życie Martymiejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia(...)powinna być sztywna. W drugiej misce ubij żółtka z resztką cukru. Ubijaj do czasu aż powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie do zapiekania lub średniej wielkości blacha. Jeśli
365 dni dookoła kuchniMASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany 30% 4-5 kropli aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy do posypania góry, do drugiej połowy dodajemy roztopione masło, wyrabiamy(...)chwile czekam aż będzie gęstnieć i dopiero wylewam ją do formy, następnie odstawiam w tortownicy do całkowitego zesztywnienia, najlepiej na całą noc, później posypuje drugą połową pokruszonych ciastek. 7. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną, dodajemy cukier puder, ozdabiamy wierzch (najlepiej rękawem cukierniczym) na koniec układamy ciasteczka na śmietanie
Dziś Ja gotujewersji bezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme(...)wodą. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni. Delikatnie, łyżką wazową, wylewamy na sernik creme brulee. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy krem jest galaretowaty. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy
Smakowity Blog Kulinarnyduże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne zamieszałam posmakowałam i było ok :) Wykonanie muffin Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce. W osobnym pojemniku(...)papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;) 2 duze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWłoski deser Tiramisu w klasycznej odsłonie. Pyszny, delikatny, krem przełożony biszkoptami podłużnymi nasączonymi kawą. Deser jest wilgotny i rozpływający się w ustach <3 Składniki: 6 żółtek 3 białka 160 g drobnego cukru 500 g serka mascarpone 250 g podłużnych biszkoptów do tiramisu dodatkowo: 300 ml mocnej kawy espresso gorzkie kakao do posypania Przygotowanie: Zaparzamy kawę, przelewamy(...)będzie sztywna i błyszcząca. Żółtka łączymy z mascarpone. Łyżką drewnianą lub mikserem krótko i na bardzo wolnych obrotach. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta. Następnie do masy dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie łyżką. Biszkopty zanurzamy w kawie. W naczyniu układamy warstwę nasączonych biszkoptów, następnie wykładamy połowę kremu i delikatnie go rozprowadzamy. Na krem wykładamy drugą warstwę
Życie zaczyna się w kuchniszklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego 2 łyżki rumu szczypta soli Dodatkowo: 250-350 g serka mascarpone cukier puder do smaku borówki amerykańskie Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko(...)miseczki, dodajemy cukier puder do smaku (u mnie mniej więcej 2 łyżki), mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy borówki. Przygotowanym kremem smarujemy naleśniki. Uwagi: Naleśniki bardzo dobrze smakują na zimno. Warto też choć lekko je przestudzić z uwagi na serek mascarpone – pod wpływem ciepła, serek może zacząć się „rozrzedzać”. Źródło
Smaki Na Talerzupuszka masy kajmakowej Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier puder, następnie porcjami dodajemy serek mascarpone. Blaszkę o wymiarach ok. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwszą warstwę herbatników na wzór szachownicy, wykładamy krem, znów układamy herbatniki, smarujemy masą kajmakową i na sam koniec ponownie herbatniki. Chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny
W Moim Magicznym Domu