roślinnego lub roztopionego masła Masa serowa: 500 g tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 5 jajek + 1 żółtko 80 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Krem na wierzch: 125 g kremowego serka Philadelphia 200 g kwaśnej śmietany 12% 3 - 4 łyżki cukru(...)suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. teraz czas na masę serową. Piekarnik ustawić tak jak poprzednio na 175°C. Do misy miksera włożyć ser, mascarpone, mąkę i cukier. Miksować przez około 2 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie jednorodna. Wbijać kolejno jajka i żółtka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym
Świat Ciastajednym wielkim! I powiem tu nieskromnie, znacznie lepszym niż te z paczki. A świeże maliny, to idealne zwieńczenie tego deseru! Składniki: 3 paczki ciasteczek typu Oreo 300 g serka mascarpone łyżka soku z cytryny 0,5 litra mleka 500 ml śmietany 30-36% 80 g masła 20-30 g żelatyny cukier puder - jeśli za mało słodyczy mała tortownica(...)uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy
Karczma Honoriettyminut. Po ostudzeniu dekorujemy zajączki i kurczaczki. Składniki potrzebne do dekoracji zajączków: 1/2 opakowania kokosu zielony barwnik spożywczy w proszku 3 łyżki cukru pudru 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% śmietan fix (opcjonalnie) do ozdoby: herbatniki, rodzynki, śliwki suszone, podłużne kawałki czekolady Do małego woreczka wsypać kokos i dodać zielony barwnik spożywczy (odrobinę(...)wielkanocnych: 1/2 opakowania kokosu żółty barwnik spożywczy w proszku 150 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru śmietan fix oraz do ozdoby: kandyzowane owoce papai, suszone figi i rodzynki Kokos zabarwić na żółto, a następnie babeczki udekorować kremem (przepis jak do dekoracji wielkanocnych zajączków). A następnie z małych kawałeczków papai zrobić
Aromatyczne Podróżesię na takowe zapolować, więc wybrałam dodatki, które lubi, a tort wyszedł pyszny. Bardzo lubimy torty z kremem na bazie bitej śmietany, ale wiadomo, że nie należy ona do najbardziej trwałych. Postanowiłam więc ją utwardzić roztopioną białą czekoladą i mascarpone. Przyznam szczerze, że był to bardzo trafiony wybór i usłyszałam w pochwale, że to jeden z moich najlepszych tortów. Specjalistą
dom-agi.plsię sezon truskawkowy, więc możecie też wypróbować połączenie truskawek i np. advocata, którego można dodać do kremu zamiast kawy. Co Wy na to? Ja na pewno wypróbuję, bo uwielbiam ten deser. ETON MESS Składniki: 1 średniej wielkości beza 1 serek mascarpone 2 żółtka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 300 ml śmietany(...)malin (mogą być mrożone) Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru. Serek mascarpone ubijamy w oddzielnym naczyniu wraz z 2 żółtkami oraz 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do niego przetartą przez sitko sypką kawę rozpuszczalną. Mieszamy do połączenia składników. Maliny miksujemy na mus. Można zostawić kilka w całości. Średniej wielkości bezę (ja zrobiłam z 4 białek
Bon appetit mon amiewszystkich miłośników słodkości, a szczególnie tych, którzy uwielbiają serniki Mini serniczki na zimno przepis na 9 serniczków 250 g ciasteczek owsianych 80 g masła lub oleju kokosowego 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 9 łyżek powideł z czarnej porzeczki (najlepiej domowych) 3 łyżki wiórków kokosowych Do misy malaksera włóż ciastka, a następnie zmiksuj(...)wysokości formy. Następnie formę wstaw do lodówki na ok. 60 minut, a w tym tym czasie przygotuj krem: Schłodzoną śmietanę z dodatkiem odrobiny soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę wymieszaj delikatnie z mascarpone (również powinien być dobrze schłodzony). Na ciasteczkowe spody wykładaj po łyżce powideł porzeczkowych, a następnie na nie nakładaj masę
365 dni dookoła kuchniłyżek suchego maku Do nasączenia: 160ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 4 żółtka 350ml mleka Mu o zawartości tłuszczu 3,2% 90g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 40g mąki pszennej 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany Masa wiśniowa: 1 słoik wiśni(...)łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 12g 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Do ozdoby: wisienki koktajlowe mak do posypania ciasteczka gwiazdki Zaczniemy przygotowywać krem: 1. Do miski przełożyć żółtka dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią i utrzeć na jasny krem. Dodać mąkę wymieszać. Do rondelka wlać mleko i zagotować. Gorące mleko wlać powoli do żółtek, cały czas
Mała Cukierenkasię nie śmiać, gdy jeden pies wpakowuje się na kolana, a drugi aż burczy z zazdrości...? Jeszcze przed rozpoczęciem szkoły, będąc na zakupach, kupiłam całe pół kilo mascarpone (było w promocji, nie mogłam się więc oprzeć; ricottę też kupiłam, a dopiero później zaczęłam się zastanawiać, co ja z tym wszystkim pocznę...). Z połowy przygotowałam nadzienie do pączków , z reszty - tiramisu(...)wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić, dodać do masy serowo-żółtkowej, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać likier z odcedzonych malin. Biszkopty maczać krótko w kawie, połowę rozłożyć do szklanek. Na to wyłożyć połowę kremu, oprószyć kakao i wyłożyć większą część malin. Następnie na malinach ułożyć pozostałe
Pożeraczka, czyli raz adobrzedziecka nie przepadam, a raczej nie przepadałam za tortami. Te kremy pełne masła... Nigdy nie czułam ich prawdziwego smaku. Co za tym idzie niewiele tortów robiłam. Jednak ostatnio podjęłam wyzwanie i postanowiłam to zmienić. jestem zadowolona z efektu. Zainspirowałam się tym przepisem . Tam tort jest zakwalifikowany jako najprostszy i tak zdecydowanie jest. Podane proporcje są na tortownicę 21 cm. Biszkopt(...)garnka, zalać zimną wodą. Dodać cukier, wymieszać. Zagotować. Ściągnąć z płyty i przestudzić. Wystudzony syrop odcedzić. Masa śmietanowo - truskawkowa 400 g śmietany 36% do ubijania 500 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru (lub więcej,jak kto lubi) mniej więcej 1 kg przekrojonych na połówki truskwek Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Dodać mascarpone. Całość dokładnie wymieszać
Pełny talerznajlepiej zamknąć się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser(...)zachowując odstępy (ptysie mocno urosną). Piec w 200 st. C. przez 20-30 minut. Ostudzić na kratce. Mascarpone, kremówkę i cukier waniliowy ubić na sztywno. Przełożyć masę do woreczka cukierniczego z tylko w kształcie gwiazdy. Ptysie przekroić na pół w poziomie, wycisnąć krem na brzegach, środki wypełniając curdem. Udekorować borówkami. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Alicji . Można wygrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzecaso. Galette z truskawkami i migdałami (Galette di fragole e mandorle) Zuccotto z truskawkami i mascarpone (Zuccotto alle fragole e mascarpone) Truskawkowy sernik na zimno z ricotty i śmietany (Cheesecake fredda con fragole, ricotta e panna) Tartaletki z kremem czekoladowym i truskawkami (Crostatine con crema al cioccolato e fragole) Ciasto z truskawkami, ricottą i migdałami (Plumcake alle fragole, ricotta
La grande e la piccola cuocamasie robota i miksuj na wysokich obrotach aż będzie gęsta i kremowa, dodaj cukier puder. Wymieszaj całość. Dodaj serek mascarpone i dalej ubijaj przez 2-3 minuty. Obierz ananasa i pokrój w kostkę. Blaty kokosowo- bezowe przekładamy kremem i ananasem. DEKORACJA: - 4 łyżki wiórek kokosowych - 2-3 plastry ananasa - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru DIAMANT drobny Na suchej
SMYKWKUCHNIwymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę: 3 białka ¾ szklanki cukru 3 łyżeczki maki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Przygotowanie: Białka
W garach u GosiTo jest cudowny, słodki grzeszek, nie ma co! Lekko cytrusowy krem, chrupiący, orzeźwiający granat i smak słonego karmelu- nie wiem, czy można chcieć więcej! Może nie
Pichceniomania