cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo). Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą
In my kitchenduże, bądź 4 małe pucharki pysznego serowo-czekoladowo-kawowego kremu, przełożonego warstwą ciasteczkową. Ja wykorzystałam krótkie rurki waflowe w gorzkiej polewie czekoladowej – pasowały idealnie:) 1 łyżka cappuccino rozpuszczona w 1-2 łyżkach gorącej wody. 2 pełne łyżki nutelli 50 ml likieru kawowego (w wersji dla dzieci pomijamy) 250 g mascarpone 250 g twarogu 50 g cukru 1op. rurek waflowych(...)kąpieli wodnej. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę. Mascarpone łączymy z rozpuszczoną i przestudzoną kawą cappuccino oraz likierem kawowym. Dodajemy również cukier i biały ser. Miksujemy krótko, tylko do połączenia, najlepiej na średnich obrotach miksera. Na koniec do masy serowej dodajemy nutellę, mieszamy niedbale łyżką, by w masie widoczne były kolorowe smugi. Przygotowany krem przekładamy do 3-4 pucharków naprzemiennie
Smaki Na Talerzumożemy użyć gotowej, ale ta przygotowana samodzielnie jest dużo smaczniejsza. Krem czekoladowy (składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 mały słoik kremu czekoladowego do pieczywa (użyłam nutelli) – około 230-250g 200g serka waniliowego homogenizowanego (możemy zastąpić serkiem mascarpone) 50g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa: 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 400g(...)odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa karmelowa: 6. Masło ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Krem czekoladowy: 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie
Kocham CzekoladęBiszkoptowe mini roladki to pomysł na odmianę zwykłej rolady z kremem i owocami. Duży biszkopt po upieczeniu kroimy w pasy i każdy z nich wypełniamy nadzieniem, zwijamy i dekorujemy. Wykonanie mini rolad na pewno jest bardziej pracochłonne niż zrobienie jednej rolady, ale moim zdaniem o wiele lepiej się prezentują te mniejsze. BISZKOPTOWE MINI ROLADKI Z JEŻYNAMI Składniki(...)zlepić" brzegami (dociskamy do siebie dwa brzegi biszkoptu). Tak przygotowane roladki wkładamy do obręczy cukierniczych pionowo, wierzch wyrównujemy masą mascarpone i odstawiamy do lodówki na 2,3 godziny . Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy. Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy
Bon appetit mon amiepołączonego z kremem. Z takiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone(...)oleju wiórki kokosowe patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z masłem orzechowym i miodem. Można dodać więcej miodu niż w przepisie, jeśli chcemy aby ciasteczkowe kulki były słodsze. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce
Smakowity Blog KulinarnyServes: 8 Ingredients CIASTO: 300 g mąki ( orkiszowa, pszenna) 2 łyżeczki cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany KREM: 200 g śmietany kwaśnej 22% 3 jajka 100 g serka kremowego (ja użyłam Twój smak) albo mascarpone 3 łyżki cukru skórka z ⅓ cytryny owoce sezonowe- u mnie brzoskwinie, maliny, jeżyny ale mogą być też wiśnie, morele, śliwki(...)podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej) W czasie jak ciasto będzie się piekło - przygotować krem - wszystkie składniki (oprócz skórki) umieścić w misce i zmiksować na gładką masę, Dodać skórkę. Na dno podpieczonego ciasta wylać krem i ułożyć owoce. Z pozostałego ciasta można wyciąć za pomocą
Cooking for EmilyLadyfinger (biscuits) do obłożenia boków tortu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie dobrze ubita, dodajemy serki mascarpone i delikatnie na najniższych obrotach miksujemy do połączenia składników. Do ostudzonej kawy wlewamy amaretto i nasączamy pokrojone biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy krem i posypujemy kakao (ja suto obsypuję)... i tak samo następne warstwy. Zostawiamy odrobinę kremu, którym smarujemy boki
Delicious TitbitsPyszne kakaowe naleśniki ze śmietankowym kremem i owocami. Doskonałe na deser jak również na słodki obiad, śniadanie czy kolację. Smakują i dorosłym i dzieciom a więc zapraszam do smażenia. składniki: 3 szklanki mąki pszennej, użyłam mąki z Młynu Kopytowa typ 500 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 szczypta soli 2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki(...)oleju 3 łyżki kakao 2 łyżki kwaśniej śmietany 18% olej do smażenia 500 g serka mascarpone 3-4 łyżki słodkiej śmietanki dowolne owoce, u mnie borówki i maliny cukier puder do posypania Przygotować kakowe ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać mikserem mleko, wodę, mąkę, kakao, śmietanę sól, cukier oraz olej. Następnie usmażyć naleśniki. Serek mascarpone wymieszać ze śmietanką, śmietanka
Monia miesza i gotujeEfekt - delikatny, rozpływający się w ustach krem z biszkopcikami o intensywnym smaku pomarańczy. Do tego plasterki cytrusów w obłędnie pysznym syropie i chrupiące, zieloniutkie pistacje. Czysta poezja. Przysięgam - mogłabym jeść ten deser codziennie do końca życia, i nigdy by mi się nie znudził. Tiramisu sanguinello Składniki: (na 6 porcji) 250 g serka mascarpone 25 ml amaretto 60 g cukru pudru(...)ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Wlać alkohol, zmiksować. Dodać mascarpone, połączyć. Na końcu partiami dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką. W herbacie z sokiem maczać biszkopty, ułożyć na dnie szklanek. Na wierzch wyłożyć krem. Schłodzić w lodówce 3 godziny. Przed podaniem tiramisu udekorować plastrami pomarańczy, polać syropem z ich macerowania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło :) SKŁADNIKI : Tarta na średnicę ok 25 cm 250 ml serka maskarpone 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka ekstraktu z wanilii Dowolne owoce do przystrojenia 300 g ciasteczek maślanych 100 g masła PRZYGOTOWANIE(...)spód blachy na tartę ,lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Międzyczasie przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę przekładam do miski, dodaję cukier,cukier o smaku waniliowym oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy na sztywno. Następnie dodaję serek maskarpone a następnie łącze za pomocą miksera z ubitą śmietaną tylko kilka sekund. Masę przekładam na spód ciasteczkowy. Na wierzch układam
Gotowanie Patkikrem: 3 żółtka- jajka przed rozbiciem sparzone, 200 ml śmietany kremówki, 60 gram cukru, 500 gram serka mascarpone, 500 g czarnej porzeczki, spód orzechowo-czekoladowy: 90 g orzechów laskowych, 75 g cukru, 20 ml wody, 60 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, cukier, 4 g żelatyny, Orzechy rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ogolić (odciąć końce z obu stron). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietanę ubić. Połączyć śmietanę z żółtkami i serkiem i delikatnie, dokładnie wymieszać. Porzeczkę delikatnie wymieszać z kremem – należy uważać aby nie rozgnieść jagód i nie zabarwić kremu. Na spód orzechowo - czekoladowy wyłożyć krem. Wstawić do lodówki na pół godziny. 100 g porzeczek wsypać do garnka, wlać
królestwo garówinsertCookd("e2367eb8218fc10aacd5d303f7eba0db"); Tort kokosowo- truskawkowy z przepisu Dorotki z MW z lekkimi modyfikacjami. Boska konsystencja, zniewala kokosowym smakiem....masa na bazie śmietanki kokosowej i serka mascarpone. Całość udekorowana bita śmietaną. Truskawki przełamują biel i dodają pazura temu ciastu. biszkopt czekoladowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady, startej(...)puścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22% 250 g serka mascarpone 1/3 - pół szklanki cukru pudru 2/3 szklanki wiórków kokosowych delikatnie uprażonych na patelni, wystudzonych 2 łyżki likieru kokosowego Wszystkie
Malinowe PocałunkiWitam Was kochani! Tak jak obiecałam wczoraj, prezentuję Wam przepis do którego możecie wykorzystać pulpę rabarbarową, która pozostanie Wam po przygotowaniu sorbetu . Po co ją wyrzucać
Pora coś zjeśćpieczemy 35 minut w temp 170*c. Po wyjęciu i całkowitym wystudzeniu dzielimy wzdłuż na 3 blaty. Masa: Serek mascarpone i śmietana muszą być dobrze schłodzone, umieszczamy składniki w misie miksera wsypujemy puder i miksujemy do powstania gęstego kremu. Blat nasączamy zimnym ponczem z kompotu smarujemy częścią kremu,w krem wciskamy umyte i osuszone owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy
Wanilia i KardamonW okresie gdy truskawki zerkają na nas z każdego możliwego miejsca takie ciacho to niemal obowiązek. Zakorzenione od lat ,ale wciąż niezmiennie lubiane i pożądane. O
Malinowa Kawiarenka