wersję z kremem borówkowo-jagodowym (na bazie mascarpone). Krem idealnie współgra ze słodką bezą. Taki torcik możecie przygotować np. na zbliżający się Dzień Matki Polecam. Podstawę tortu stanowi dobry krem (nie może być za słodki) i… bezowe krążki. Polecam Wam krążki do tortów od MAKO. W ofercie MAKO znajdziecie również inne wyśmienite słodkości, jak dobrze znane lody(...)śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru 150 g borówek około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji listki świeżej mięty 2 krążki bezowe do tortów MAKO *wykorzystałam gęsty kupny sos Przygotowanie: Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy i na wolnych obrotach dalej miksujemy aż masy się połączą
Słodkie okruszkidwóch kekesówek, wyłożonych folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Następnie wyciągamy je z foremek i kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy z mascarpone oraz cukrem pudrem na sztywny krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat układamy na paterze (możemy go delikatnie nasączyć). Smarujemy 2 łyżkami dżemu brzoskwiniowego, układamy naprzemiennie 1/2 cz. pokrojonych brzoskwiń oraz 1/2 cz. galaretki z warstwy owocowej. Wykładamy
Domowy Smak Jedzeniatort urodzinowy cieszył nawet po rozkrojeniu :) i tutaj idealnie pasuje mi ciasto zebra! Samo w sobie przypomina nieco ciasto na babkę, dla mnie zdecydowanie potrzebuje dodatku. Jeśli nie kremu do tortu, to chociaż dobrego dżemu do przełożenia :) Piekłam je w dużej foremce o średnicy 26 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej +2 łyżki
Ciastkozercymyślałam aż w końcu wymyśliłam, że zrobię okrągły torcik i ozdobię go czekoladową figurką;-) I tak zrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników(...)czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem. Kolejny tort na moje urodziny;-) Przepis jest na mały torcik o średnicy 18 centymetrów. Zapraszam!!!! Biszkopt: 3 jajka ( osobno żółtka i osobno białka), 120 g mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao Masa: 500ml serka mascarpone, 500 ml śmietany
Passion of Cookingrobię torty dla swoich bliskich, wprawdzie nie jestem specjalistką od przybierania tortów, niemniej jednak cieszą się nieustającą popularnością, co mnie bardzo cieszy :-) Dzisiaj pierwszy z tortów jaki ostatnio piekłam. Bardzo łatwy do wykonania, krem nie zawiera jajek. Przepis na tortownicę o średnicy 24 – 26 cm. Składniki na biszkop t : 250 g mąki pszennej 250 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka(...)porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Gotowy tort przechowywać w lodówce. Smacznego :-) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
Na słodko lub wytrawnienadzieniem jest budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne: bita śmietana z serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do tortów. Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki. Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje) Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013. Rurki-świeczki z kremem budyniowym
Mia Cucina Sofietareszty soku i wstawiam do lodówki aż zacznie lekko tężeć. Mascarpone, śmietanę, galaretkę wiśniową przekładam do miski i miksuję. Krem wstawiam do lodówki aż zgęstnieje. Krem wiśniowy i biszkopty robię w dniu dekorowania tortu. Jeden blat biszkoptu ciemnego nasączam ponczem, smaruję konfiturą na to krem wiśniowy. Na środku ustawiam galaretkę z owocami. Biszkopty jasne kroję na paski(...)szerokości 7 cm od dłuższej strony. Każdy pasek biszkoptu układam na pasku papieru do pieczenia o takiej samej szerokości, pomoże to w przyłożeniu go do tortu. Paski ciasta nasączam ponczem, smaruję kremem wiśniowym.Owijam wokół słupa galaretki. Górę smaruję kremem i układam nasączony blat ciemny. Zakładam obręcz do formy i wstawiam do lodówki na 30 minut. Śmietanę kremówki ubijam
wesoła kuchniapyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut i voilà , tort gotowy! Jeśli potrzebujecie jeszcze jakiegoś dodatkowego powodu, żeby go zrobić, to powiem Wam tylko tyle: dziś jest Dzień Świętego Patryka i jak nakazuje(...)Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje po schłodzeniu. Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Ostatniego naleśnika pozostaw bez kremu na wierzchu. Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. *Jeśli nie lubisz kremów maślanych (chociaż ten wcale nie jest ciężki i smakuje wyjątkowo dobrze
Food Squarednia pięknością w nocy zaś szkaradą" idealnie pasuje i trafnie opisuje także i mój tort. Składniki: biszkopt 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jaj mus z kiwi 10 sztuk kiwi 1 galaretka o smaku kiwi 2 łyżki cukru pudru krem śmietanowy 700 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g tabliczki białej czekolady(...)cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy krem. Rozsmarować cienką warstwę kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort pokryć pozostałym kremem śmietanowym. Boki posypać startą białą czekoladą. Ozdobić pokrojonym kiwi i bitą śmietaną według uznania. Na zdjęciach przedstawiam dwie propozycje zdobień
Pysznie & Piękniejeszcze pełnego talerza z dobrym jedzeniem ;) Świętowanie zakończone, pora wracać do rzeczywistości również tej wirtualnej ;) Po odkopaniu się z confetti Nowy Rok na blogu rozpoczynam setnym postem i tortem. Tort jest Sylwestrowo - Noworoczny, jeszcze ze świątecznymi aromatami śliwek i przypraw korzennych, ale połączonymi z odrobiną egzotyki, czyli kokosem ( w końcu w Gdyni w Sylwestra miała być Copacabana ;) ) Składniki(...)paterze, nasączyć ⅓ ponczu, posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła rozsmarować ¼ kremu kokosowego. Przykryć kolejnym krążkiem, nasączyć, posmarować pozostałymi powidłami i ¼ kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. ** Kremu wychodzi trochę za dużo, można go wykorzystać do babeczek lub innego deseru, albo trochę zmniejszyć ilość mascarpone. Smacznego
Pełny talerzmotylka, w różowej tonacji. Będą przecież same dziewczynki, które róż wprost uwielbiają. Tort sam w sobie jest bardzo lekki, nie za słodki, z dodatkiem owoców. Mam nadzieję, że dziewczynki będą prze szczęśliwe. Składniki: biszkopt poncz: ostudzona szklanka słabej herbaty z dodatkiem cytryny, lekko osłodzonej krem: 600 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru 2 śmietanfixy pół puszki brzoskwiń(...)ponczem, wyłożyć 1/3 śmietanowej masy, przykryć ostatnim blatem, skropić ponczem i pokryć wszystko cienko pozostałą częścią masy (również boki). Wierzch wystarczy posmarować cienko, i tak będziemy bogato zdobić kremem całość. Tort przekroić na pół i ustawić połówki na kształt motyla. W środek wsadzić obranego banana. 400 ml śmietany ubić z cukrem i śmietanfixem na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać
na moim stole...śmi etany i wymieszać z czekoladą. O dstawić do wystygnięci a i ubić masę na krem. Biszkop t przekroić na trzy części , ka żdy blat nasączyć sokiem pomarańczowym. Tort przekłada ć kremem czekoladowym. Wierzch posmarować ubitą kremówką z cukrem. Udekorować tort wa fe lkami
Magiczne Życie MartyTen krem aż się prosił, aby go zrobić. Na mojej grupie krążył już od dawna i pojawiało się coraz więcej pytań z
Słodki Pomysł