krem czekoladowy - 8005 przepisów (strona:327/534)

Ciasto czekoladowe z musem kawowym 1168

białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody kakao do dekoracji Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - kawę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, lekko ostudzić - masło roztopić z 3/4 cukru i mlekiem - do ciepłej mieszanki wlać kawę, wymieszać, zdjąć z palnika - dodać kawałki czekolady, wymieszać(...)dodać porcjami mascarpone, ubić krótko na wysokich obrotach - rozpuszczoną żelatynę wymieszać z 1-2 łyżeczki masy, aby ją zahartować - ciągle ubijając krem, wlać cienkim strumieniem zimną kawę oraz zahartowaną żelatynę, miksować tylko do połączenia się składników CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM KAWOWYM - ostudzone ciasto czekoladowe włożyć do tortownicy - na ciasto przełożyć mus kawowy, wyrównać i schłodzić do momentu zastygnięcia masy, najlepiej

Smakołyki Bereniki
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 76

około 35-40 minut. Składniki na krem orzechowy: 1 budyń śmietankowy 2 łyżeczki ksylitolu 400 ml mleka roślinnego 5 łyżek masła orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka(...)łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem

Słodki sentyment
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 87

orzechowego 100% ½ łyżki cukru pudru Budyń gotuję na mleku roślinnym, dodając ksylitol i odstawiam do wystygnięcia. Ściągam „kożuch”. Zimny budyń, masło orzechowe i cukier puder ubijam na gładką masę. Krem odstawiam do lodówki. Składniki na warstwę truskawkową: 1 galaretka truskawkowa z agarem ¼ kg truskawek Truskawki kroję i wkładam do garnka. Zagotowuję, aż truskawki puszczą sok, a następnie zasypuję je galaretką(...)łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem

Słodki sentyment
Tarta sernikowa na Halloween (bez glutenu i cukru białego) 121

Masa serowa - 400g sera na serniki z wiaderka - 50g ksylitolu - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody Dodatkowo - krem orzechowy kawowy Nutura - białe czekoladki na duszki - lukier bądź kilka kostek białej czekolady (do narysowania pajęczyny) - czekoladowa posypka lub wiórki czekoladowe KRUCHY SPÓD 1. Mąki, proszek i cynamon wymieszać w jednej misce. 2. Słód, ksylitol, wodę i olej(...)bardziej zwarte.) 5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia (ciasta może trochę zostać ;). 6. Wystudzony spód posmarować kremem orzechowym. MASA SEROWA 7. Ser, ksylitol i kakao dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera. 8. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie ją rozmieszać do momentu rozpuszczenia. 9. Masę serową połączyć

Candy Pandas
Tarta z borówkami wg Aleex 185

razem. Polecam. Składniki: Spód tarty: • 300 g ciasteczek czekoladowych • 50 g mlecznej czekolady • 50 g masła Panna cotta z białej czekolady: • 300 ml śmietany kremówki 36% • 100 ml mleka • 30 g cukru • 170 g białej czekolady • ziarenka z 1 laski wanilii • 3 łyżeczki żelatyny (12 g) • około 400 g borówek Krem na wierzch: • 250 g mascarpone • 1 cukier waniliowy(...)żelatyna straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone

W mojej kuchni
Kremowy sernik na zimno z czekoladą, polany karmelowymi procentami 68

grudki  zbyt szybko ścinającej się żelatyny. Jeśli lubicie posmak mleka w proszku, który ciasto zawdzięcza białej czekoladzie,  tym bardziej będziecie zadowoleni. Ja użyłam czekolady z dodatkiem pokruszonych czekoladowych ciasteczek,  co dodatkowo urozmaiciło smak sernika. Polewa z dodatkiem alkoholu jest wyraźnym akcentem,  który nadaje całości charakteru,  ale galaretka na wierzchu sernika również się sprawdzi. Składniki(...)wkładamy ser, wlewamy 300 ml kremówki, wsypujemy cukier puder i miksujemy do połączenia w jednolity, gęsty krem. Masę serową, łyżka po łyżce dodajemy stopniowo  do miseczki z rozpuszczoną czekoladą. Mieszamy na gładko. Po dodaniu około 5 łyżek,  całą zawartość serowo - czekoladową miseczki, dodajemy do miski z resztą masy serowej i miksujemy do połączenia. Teraz, podobnie jak z czekoladą

Kronika Piekarnika
KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH Z CZEKOLADĄ 117

bardzo ten czas. Chcieliśmy zrobić podobne kasztany w domu, ale jakoś do tego nie doszło. W zamian tego powstał GENIALNY krem z kasztanów jadalnych z czekoladą, idealny do naleśników, tostów czy herbatników lub biszkoptów. Jest zwarty, ciężki, delikatnie czekoladowy i korzenny, ale za to niezbyt słodki - co uważamy za jego zaletę. Jak ugotować kasztany? Otóż bardzo prosto! Każdą sztuke nacinam(...)zagotowania wody). Odcedzam i obieram, gdy są jeszcze ciepłe - należy usunąć skorupkę i brązową błonę, która znajduje się pod skorupą. A ta odchodzi najłatwiej, kiedy kasztany są bardzo ciepłe. KREM Z KASZTANÓW JADALNYCH Z CZEKOLADĄ (na 4 słoiczki o poj. 200 ml) Składniki 330 g ugotowanych kasztanów jadalnych  100 g gorzkiej czekolady 200 g śmietanki 30%  1/2 łyżeczki

W kuchni Karmel-itki
EKLERKI Z CZARNĄ PORZECZKĄ 141

parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. śmietany kremówki, 200 g serka kremowego, 2 łyzki cukru pudru Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki, polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto(...)jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki. Krem: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy

słodki bratek
Ciasto milky way (mleczna kanapka) 65

domu! Nie jest skomplikowane, a krem ma pyszny mleczny smak. Biszkopt przed przełożeniem kremem warto nieco skropić, by zachował świeżość jak najdłużej. Składniki na blaszkę o wymiarach 18x28cm Biszkopt: 80g mąki tortowej 80g mąki ziemniaczanej 100g drobnego cukru 5 jajek 20g (1 łyżka) ciemnego kakao 4 łyżki oleju 8g (1½ łyżeczki) proszku do pieczenia Krem: 250g masła 100g drobnego cukru(...)cukru. Nie gotujemy! Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo mleko w proszku i miksujemy na gładki krem. Powoli dodajemy syrop cukrowy na mleku oraz esencję waniliową. Dobrze ubity krem schładzamy w lodówce, a następnie przekładamy nim blaty, dociskając delikatnie górny. Wierzch ciasta dekorujemy czekoladowym ganache. Śmietankę podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i pozostawiamy na dwie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread 78

Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder. Domowe ciasto dyniowe z jabłkami jest smaczne, puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. To idealna przekąska

Lekcje w kuchni
Orzechowe babeczki z masłem orzechowym-wilgotne i puszyste muffinki+FILM 123

łatwy i na prawdę pyszny :) Śmietankę 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodajemy masło orzechowe i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa, lub szprycy i dekorujemy babeczki według własnego uznania. Ja posypałam je czekoladową posypką, orzechami. Babeczki wstawiamy do lodówki i gotowe :)  Bardzo polecam, są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Mega orzechowe. Życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kopiec kreta inaczej 92

Życzę smacznego. Zamiast żelatyny do kremu można dodać dwa śmietan-fixy. Wykonanie ciasta – do miski wrzucić jajka, dodać cukier, szczyptę soli. Ubić na masa jajeczna

Kuchnia Pokoleń
Tort serduszka 104

bliska , więc pomysł taki aby dekoracja była z serduszek czekoladowych. Z czekoladą nie pracuje się łatwo, trzeba trochę cierpliwości ale widok ozdób czekoladowych zawsze cieszy nasze oko i podniebienie:) Składniki Biszkopt według tego przepisu:http://gotuj-ze-mna.pl/torty/wesoly-torcik/ Krem dpo przełożenia 500 ml … Czytaj dalej Tort serduszka

gotuj ze mną
Trzy musy 182

dodatkowymi łyżkami pozostawić białą a do drugiej dodać puree i owoce. Aby wzmocnić kolor można dodać barwnik spożywczy i delikatnie wymieszać. Do kremu malinowego (brzoskwiniowego) dodajemy rozrobioną żelatynę i mieszamy tak jak poprzednio. Wylewamy na zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej

Mam apetyt na ...

Proponowane wyszukiwania