Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy
Podróż w kulinariadoskonała kompozycja smakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła(...)pieczenia 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Krem krówka: 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 1 kostka masła Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: polewa czekoladowa, wiórki truskawkowe do dekoracji, wiśnie w syropie, herbata do nasączenia WYKONANIE Biszkopt: Mąki, proszek i kakao mieszamy
słodki bratekpłynną czekoladę ciągle miksując. Na koniec cienkim strumieniem wlewać rum i miksować, uważając aby masa się nie zważyła. Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Podawać z ćwiartkami dojrzałej figi i wiórkami czekoladowymi
Kuchnia w opałachcukinię to na pewno skorzystacie z tego przepisu na muffiny czekoladowe, bo wyszły wilgotne i puszyste. Przepis na te czekoladowe muffiny z cukinią znalazłam u Kasi . Dodałam do nich rodzynki i żurawinę, ale za to dla urozmaicenia udekorowałam je kremem zrobionym z serka kremowego i rozpuszczonej czekolady. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z cukinią jak np. https://ugotujmyto.pl/ciasto-cukiniowe/
UgotujmyTo.plJest idealne na każdą okazję, z pewnością zasmakuje każdemu! [embed]https://youtu.be/GuP1HlOo0Ew[/embed] Składniki na bananową krówkę – błyskawiczne ciasto bez pieczenia: Krem: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietanki 30% 400 g masy kajmakowej (dałam o smaku czekoladowym) Dodatkowo: około 150 g biszkoptów 3 banany sok z połowy cytryny około 2 łyżki kakao Przygotowanie Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno(...)kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24x24 cm) wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy połowę kremu, układamy pokrojone banany i rozsmarowujemy resztę kremu. Na wierzchu układamy biszkopty i całość posypujemy kakao. Ciasto odstawiamy na kilka godzin (najlepiej co najmniej 12) do lodówki, aby krem zesztywniał
e-PrzepisyKulinarneDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam
Mała CukierenkaDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny) Krem: 500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej 280g masła w temperaturze pokojowej 300g słonecznika 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka 50-70ml wódki około 180g herbatników (użyłam
Mała CukierenkaTrudno go nazwać ciastem, bo tu się nic nie piecze. Deser składa się z kombinacji musowych kremów, wylanych na ciasteczkowy spód. Autorka oryginalnego przepisu używa w nazwie słowa “sernik”, mnie jednak kompletnie ten sernik nie pasuje, bo po […] Artykuł Kremowy deser czekoladowy z masłem orzechowym i ciasteczkami pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaPewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Polecam Składniki (forma 18cm): – 90g gorzkiej czekolady – 100g masła – 60g cukru trzcinowego – 2 jajka(...)połamaną na małe kosteczki roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok. Jajka (2szt) ubić z cukrem (60g), ubijać przez około 5 minut. Nie przestając ubijać, wlewać cienkim strumykiem masę czekoladowo- maślaną. Następnie dodać sól, i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz wszystko dokładnie ubić do połączenia się składników i odstawić na bok. Mascarpone przełożyć do miski, rozgnieść
Smaki ArmineSmakowity torcik bezowy z kremem mascarpone i borówkami amerykańskimi będzie znakomitym deserem dla amatorów słodkości. Smakołyk ten nie jest wcale pracochłonny jedynie wysuszenie krążków bezowych zajmuje nieco więcej czasu, natomiast efekt smakowy gwarantowany. składniki na 6 porcji 6 białek 1szklanka cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone(...)dodajemy serek mascarpone a na końcu wsypujemy cukier puder. Krem rozsmarowujemy na jednej z wysuszonych bez dokładnie rozprowadzając. Na kremie kładziemy umyte i osuszone borówki, owoce przykrywamy drugim krążkiem upieczonej bezy. Wierzch tortu dekorujemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową oraz borówkami. Tort podajemy od razu po przygotowaniu
Smakowite Daniałyżki domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką
Smakołyki Asikostka masła – cukier wanilinowy – szczypta soli – 4 jajka – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% krem: – 500 g serka mascarpone – 1/2 szklanki cukru – 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy – duża garść świeżych borówek amerykańskich i np. malin – opcjonalnie 20 g owoców leśnych(...)suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić przedzielić na pół. Zrobić krem. Mascarpone zmiksować z cukrem oraz jogurtem. Przełożyć ciasto masą i ułożyć na niej owoce. Jeśli używamy owoców w syropie to odcedzić. Na wierzchu posmarować delikatną warstwę masy oraz położyć owoce. Opcjonalnie posypać czekoladą. Artykuł Ciasto czekoladowe z mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEdość czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wody Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Ciasto "Szachownica" (jak Metrowiec) - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie(...)smarujemy masą a na nią wykładamy znów pasy ciasta posmarowane kremem . C zynność powta rzamy do o trzymania kształtu szachownicy z 9 polami. T ak samo postępujemy z d rugą częścią ciasta tworząc dw ie szachownice. Pozostałą masą pokrywamy całe ciasto i umieszczamy w lodówce na noc. Polewa Czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy a następnie wrzucamy drobno połamaną czekoladę oraz wódkę. Zdejmujemy
Słodka Stronakrakersy z burakiem. Ciekawy przepis na wykorzystanie resztek w kuchni. Marzec- Kwiecień- Maj- Czerwiec Marzec zaczęłam pieczoną owsianką z bananami i czekoladowymi dropsami. Następnie był szybki przepis na serową babkę. I dość pracochłonny zawijany tort orzechowy z domowym kremem budyniowym. W kwietniu zaprosiłam Was na szwajcarskie ciasteczka Chrebeli o dość nietypowym kształcie i smaku anyżka. A w maju była wycieczka(...)marcepanowymi pszczółkami własnej roboty. I francuska tarta w kształcie koszyczka, ze świeżymi warzywami. Lipiec- Sierpień- Wrzesień Pierwszy przepis to niemieckie ciasto mrówkowe. Następny to rosyjski sernik skubany w czekoladowe łatki. I znane już na blogu błyskawiczne bułeczki z jabłkami. Przepyszne, mięciutkie i uzależniające, bo ciągle się u nas w domu pojawiaja. Dopracowałam przepis i piekę je już na polskim twarogu
dolcevitainmykitchen