łyżki kakao – 1/2 łyżeczki sody – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy – 1 litr śmietany 30% – 1 szklanka cukru pudru – 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody – 2 galaretki cytrynowe/500 ml wody Polewa czekoladowa – 1 tabliczka czekolady gorzkiej – 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Ciasto – Ubić białka(...)Piec w 170 st.C przez 30 minut. – Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Umieścić jeden blat w tortownicy lub blaszce wyłożonej folią aluminiową. Krem śmietanowy – Rozpuścić dwie galaretki w 500 ml wrzącej wody, wystudzić i pokroić galaretkę w kostkę. – Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek
To co kochamczekoladowe moelleux Standardowo zaczniemy od listy składników, która może nie jest najmniejsza ale efekt końcowy rekompensuje poniesione wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 50g miękkiego masła(...)kopiec” to ścinamy go nożem żeby po złożeniu ciasto ładnie wyglądało) i na jedną z nich nakładamy nasz krem, a drugą przykrywamy. Całość pokrywamy nasza polewą i dekorujemy posiekanymi orzechami Przyznamy szczerze, że ciasto jest naprawdę fantastyczne o mocnym czekoladowym smaku więc jeżeli ktoś lubi dużo czekolady do ten przepis jest dla niego
Kuchenne Wariacjegodziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem. Poncz : cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką. Smacznego
Słodki Zakątekczosnku 2 cm kawałek imbiru 500 ml bulionu warzywnego lub wody mała puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz podprażone wiórki kokosowe do dekoracji Przepis na zupę krem z cukinii i imbiru Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Na oleju kokosowym przesmaż imbir i czosnek, potem cukinię (5 minut). Całość zalej bulionem lub wodą, tak, by tylko zakryć(...)delikatnie wymieszaj. Mus czekoladowy z awokado Składniki 1/2 miękkiego awokado 1 dojrzały banan 2 czubate łyżeczki kakao Przepis na mus czekoladowy z awokado: Awokado i banana obierz ze skórki, rozdrobnij, dodaj kakao i zmiksuj na aksamitny krem. Podawaj w pucharku posypany wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Zielony Koktajl Happy Jarmuż Składniki na 0,6 litra koktajlu: banan 1/2 awokado garść
Ugotowane pozamiataneMIGDAŁOWYM (przepis z "The Shed- The Cookbook" braci Gladwin) Na ciasto 225g mąki tortowej 110g zimnego masła (plus trochę do natłuszczenia) 80g drobnego cukru 1 jajko Na krem migdałowy 60g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 120g mielonych migdałów skórka otarta z 1 pomarańczy Na nadzienie 115ml śmietany 36% 60ml tłustego mleka 150g ciemnej czekolady(...)boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Przygotowujemy krem migdałowy- ubijamy miękkie masło z cukrem pudrem do otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę
les mirabellesszklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny(...)drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne biszkopty przekroić: okrągły na dwa blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone i fixami. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej galaretkę truskawkową. SKŁADANIE: Na pocięte paski wyłożyć krem truskawkowy, ale nie cały - odłożyć
Cakes By Kejtmamy luty to już mam dla was pierwszy, dietetyczny przepis. Zaczynamy od dietetycznego bloku czekoladowo – orzechowego . Dietetyczny blok czekoladowo – orzechowy 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 60 g masła orzechowego 30 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady 30 g kremu migdałowego, użyłam tego KLIK 50 g śmietanki kokosowej garść orzechów, nasion słonecznika lub innych ulubionych bakalii Kaszę jaglaną ugotuj(...)orzechowe, krem migdałowy, odżywkę białkową oraz śmietankę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Do gotowej masy dodaj orzechy (lub inne bakalie). Całość wymieszaj dokładnie. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawaj pokrojony na grube plastry.Blok przechowuj w lodówce do 2-3 dni. Smacznego Artykuł Dietetyczny blok czekoladowo
365 dni dookoła kuchniogromnym powodzeniem, postanowiłam więc wykorzystać je jako dekorację do czekoladowych babeczek. Przepis na babeczki to nieco zmodyfikowana wersja ciasta czekoladowego i wyszedł naprawdę rewelacyjnie :) Babeczki nie rosną tak mocno jak klasyczne muffiny, dlatego jest mnóstwo miejsca na różyczki z kremu i dowolne ozdoby. Składniki na babeczki: 140 g mąki 140 g białego cukru 60 g brązowego cukru 1 łyżeczka sody
Ciastkozercyłyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju Krem 700 ml śmietanki 36% świeże maliny 200 g, lub mały słoiczek konfitury malinowej 1/4 szklanki cukru pudru ( opcjonalnie) 1 fix do śmietanki Krem do tynkowania 1/5 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny liofilizowane do dekoracji drobne perełki cukiernicze do dekoracji listki czekoladowe do dekoracji tabliczka gorzkiej czekolady szklanka słodzonej herbaty(...)ręcznie. Gotowy biszkopt przekroić na 4 blaty. Pierwszy układamy na podstawie do tortu, nasączamy herbatą, smarujemy konfiturą i wykładamy 1 porcję kremu. Z pozostałymi robimy to samo. Wkładamy do lodówki na min 30 minut. Masło miksujemy na puszysty krem, stopniowo dosypując cukier. Gotową masą smarujemy dokładnie wierzch tortu oraz boki. . Trzeba wygładzić najlepiej jak się da:) Wstawiamy
gotuj ze mnątarty, bez pieczenia, na ciasteczkowych spodach, z masami czekoladowymi. Tarta czekoladowo - cytrynowa na jasnych Oreo, oraz tarta pełniąca godnie funkcję mazurka, intensywnie czekoladowego, z wykorzystaniem ciasteczek Oreo brownie. Obie pyszne, każda absolutnie inna, lecz procedura ich wykonania identyczna. Zachęcam, jeśli szukacie zastosowania dla nadmiaru świątecznych odsłon produktów czekoladowych. Tarta jasna, z białą czekoladą Schogetten(...)miksujemy ją na wysokich obrotach, gdy zgęstnieje, wsypujemy śmietan - fix i ubijamy krótko, tylko do momentu uzyskania sztywnego kremu. Na dno wylepionej ciasteczkami foremki rozsypujemy drobno pokrojone pozostałe z tabliczki Schogetten 40 gram czekoladek, pokrywamy je masą czekoladowo - cytrynową, wyrównujemy nożem powierzchnię. Wykładamy borówki amerykańskie i wkładamy całość do lodówki. Chłodzimy przed krojeniem przynajmniej
Kronika Piekarnikaziemniaczanej szklanka cukru 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru(...)lodówki. Przygotować mus czekoladowy: czekoladę połamać, wrzucić do miski i ustawić ją nad garnkiem z wrzątkiem (tak, żeby miska nie dotykała wody). Mieszając powoli rozpuścić. kremówkę ubić, połączyć z czekoladą. Wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim biszkoptem. Pozostały budyń utrzeć z masłem i otynkować tort z zewnątrz. Wstawić do lodówki- przed nałożeniem dripu krem musi być mocno zimny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniażelatynę. Ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i dodać do niej przestudzona masę czekoladową. Układanie: Biszkopt przekroić na trzy blaty. Blaty delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus z kiwi. Przykryć drugim blatem. Posmarować cienką warstwą kremu śmietanowego. Dwa owoce kiwi obrać i pokroić na małe kawałki lub kostkę. Wyłożyć na śmietanowy
Pysznie & Piękniełyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek(...)Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić
Obiad gotowy