pszennej tortowej -5 łyżek oleju -5 łyżek wody -1,5 łyżki kakao KREM -1 litr mleka -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka dajemy do biszkopta) -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -2 łyżki mąki pszennej -250g masła lub margaryny PIANKA CZEKOLADOWA -200g czekolady deserowej -350ml śmietany 30% -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO(...)dodajemy kakao,olej i wodę, całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. KREM Do miski wlewamy około szklankę mleka, resztę dajemy do garnka i stawiamy na gazie Do mleka dodajemy żółtka, mąkę, budyń,cukier,cukier waniliowy i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki sody, 1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, ¼ tartej gałki muszkatołowej, Szczypta soli, 2 łyżki masła do posmarowania formy, łyżka oleju. KREM 100 g miękkiego masła, 400 g serka Mascarpone, ½ szkl. różanego cukru pudru * (można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem wody różanej lub cynamonu), Szczypta soli, 8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą(...)likieru). PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki 50 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej. Przygotowanie: Bataty umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem, położyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 50 minut. Upiec do miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze. Przygotować krem różany: m asło utrzeć
SzczyptaSmaQkokosu 1 puszka mleka zagęszczonego słodkiego (530 g) pół laski wanilli 150 ml wódki marmolada wieloowocowa lub inna Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru Na polewę czekoladową: 1,5 gorzkiej czekolady 150-200 ml śmietany 30% WYKONANIE Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Biszkopt: Piekarnik nagrzać(...)wódkę. Zakręcić i wymieszać. Trzymać minimum dwa dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Gotowy kokos odcisnąć przez sitko, umieścić w misce, dodać miękkie masło i zmiksować na puszysty krem. Jeżeli krem jest za suchy, to dodać trochę płynnej masy. Krem powinien być lekko mokrawy. Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając
Passions hobbies lifeważną okazję to tylko z czekoladą 😊 Poprawia nastrój i smakuje . A jeśli jeszcze dodamy do niego trochę alkoholu – powstanie pyszny truflowy przekładaniec… Mniam ! I Truskawka, która podkreśla czekoladową nutę. Takie marczello w wersji z owocem: smaczne, wilgotne, deserowe. Biszkopt : 9 jaj 250 g cukru 250 g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Białka ubijamy(...)nitki. Wsypujemy kawę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Ostudzoną masę czekoladowo- kawową miksujemy z masłem do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Warstwa truskawkowa: kilkanaście mrożonych truskawek pokrojonych 1 galaretka truskawkowa rozrobiona na 500 ml wody WYKONANIE: biszkopt( z 2/3 grubości całego biszkopta )+ nasączenie truskawki + galaretka krem biszkopt pokruszony Smacznego! Normal 0 21 false false false
Domowe ciastaSzybkie muffinki cytrynowe to deser, który z pewnością zachwyci każdego domownika. Ciasteczka są szybkie i proste w przygotowaniu. Sekretem każdych muffinek jest ich oddzielne wymieszanie suchych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Chyba każdy lubi słodycze. Proste muffinki z jagodami to szybki przepis na coś słodkiego. Z całą pewnością, każde dziecko będzie zachwycone takim deserem. Zamiast jagód do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!święta, ale i też na różne okazje lub po prostu, gdy macie ochotę na sporo słodyczy Taki mazurek jest prosty w wykonaniu, nie za słodki, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Szybki mazurek różany na kruchym cieście Szybki mazurek różany na kruchym cieście 2016-05-09 10:06:17 Write(...)lodówki, przekładamy do miski i mieszamy rózgą lub mikserem na małych obrotach z konfiturą z płatków róży. Tak przygotowanym kremem smarujemy ciasto. Brzegi ciasta zdobimy obficie uprażonymi (delikatnie, mają się zarumienić) na suchej patelni płatkami migdałowymi. Na środek układamy połówki czekoladowych jajeczek (u mnie nadziewane) i kilka płatków migdałowych. Mazurka wkładamy do lodówki na około 30 minut. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkidość czubata łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżka kakao + łyżka ciepłej wody Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Metrowiec - Najlepszy Przepis - Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki(...)jednej z nich wykładamy masę jasną, a do drugiej ciemną. Pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze ok. 170 stopni do tzw. "suchego patyczka". Całkowicie studzimy oba ciasta. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając
Słodka Stronabloga! 1. Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to ciasto, które zyskuje na blogu coraz większą popularność i Wasze uznanie. Nic w tym dziwnego, to idealne połączenie lekko kwaśnych jabłek, ze słodkością polewy czekoladowej i masy orzechowej. Kompozycja wspaniała. Ciasto jest idealne na jesienne popołudnia z kawą, lub na święta(...)przełamany kokosową nutą ? Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Największą zaletą tego sernika jest fakt, że nie opada. Sernik znany i uwielbiany od pokoleń. Zawsze się udaje 😉 5. Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe to obowiązkowa pozycja podczas jesieni! Bardzo łatwe w przygotowaniu, wilgotne i miękkie po upieczeniu. Wbrew temu co teraz myślisz patrząc na to ciasto, bądź na jego składniki
NiePieprz.ploblewając ciasto polewą czekoladową albo... teściowej polewając je tężejąca galaretką galaretką :D Składniki (duża blaszka): Biszkopt: 150 g mąki 100 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt makowo-kokosowy: 200 g cukru 3/4 szklanki maku 100 g wiórek kokosowych 6 białek Krem: 350 ml mleka
Malinowo w kuchniłyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta 240 ml soku razem z wodą 50 gr masła Polewa czekoladowa : 4 łyżeczki kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki(...)pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez 40-45 min. 2. Teraz szykujemy krem grejpfrutowy. Wyciskamy sok z 1/2 części grejpfruta i jeśli brakuje nam go do 240 ml to dolewamy wody. Wlewamy większa część do garnuszka i z tych 50 gr cukru zabieramy
Gotowanie...to proste !przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec w 170 ° C 35 min. Uważać, aby wierzch sernika si ę nie przypalił. Ostudzić
Mia Cucina SofietaBorówki i winogrona myjemy, kilka odkładamy, a resztę wrzucamy do innych owoców. Listki mięty czekoladowej myjemy i osuszamy. Pojemnik do ryżu układamy na 1 poziomie parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut. Na spód miseczek waflowych rozprowadzamy po łyżeczce kajmaku - kremu mlecznego. Drugą łyżeczką smarujemy boki i wsypujemy do miseczek płatki żytnie. Serek homogenizowany roztrzepujemy widelcem
Parowar FacetaSernik jest bardzo delikatny, kremowy i obłędnie czekoladowy. Przygotowanie go zajmuje mało czasu. Cierpliwością w czekaniu na zjedzenie musimy jedynie wykazać się podczas pieczenia, ponieważ tu
VioletoweKucharzeniePyszne ciasto Piegusek z makiem można jeść samo, z polewą czekoladową, lukrem, czy jakimiś dodatkowymi masami. Należę do wielbicieli maku więc bardzo lubię to ciasto a
Kulinarna (nie)codzienność