naczynia i zblenduj do otrzymania jednolitego płynu. Przelej wszystko do rondelka i gotuj do zgęstnienia (około 20 minut). Pamiętaj o mieszaniu co jakiś czas, sos lubi przywierać do dna. KOTLETY Wołowinę mielimy dwukrotnie na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Łączymy mięso, cebule, przyprawy i krótko wyrabiamy. Odważamy po 150 g mięsa i formujemy kotlety, trochę większe niż średnica bułki(...)już tylko złożyć burgera z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem był to śliwkowy sos bbq, smaruje nim obficie dwie części bułki. Do tego słodkawy cheddar, który układam na kotlecie, aby się trochę roztopił. Ponadto: rukola, cebula, pomidor, ogórek konserwowy. Smacznego! Artykuł Burger ze śliwkowym sosem bbq pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
KierunekuchniaSkładniki: * schab 0,7 kg * mleko * pół cebuli * mąka * jajko * bułka tarta * olej do smażenia * sól * pieprz Sposób przygotowania: Schab kroimy i rozbijamy na kotlety. Układamy w garnku lub misce przekładając pokrojoną cebulą. Całość zalewamy mlekiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc :). Następnie wyciągamy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym i doprawiamy mięso solą(...)pieprzem. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z obydwu stron. Wyciągamy i podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO ! FILM Z PRZYGOTOWAŃ - ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA
Kulinarne przygodyLżejsza wersja narodowych schabowych, kotleciki z indyka. Kotleciki, którym nikt się nie oprze. Lekkie, wyjątkowo chrupiące i soczyste, po prostu wspaniałe! Tą niezwykłą chrupkość kotlety zawdzięczają panierce panko. Panko to chrupkie pszenno - drożdżowe płatki, japońska wersja bułki tartej popularna w całej Azji. Mniej wchłania tłuszcz niż nasza tradycyjna bułka i to jej druga zaleta. Zapraszam na pyszne kotleciki! Składniki(...)jajku i na koniec w panierce panko układaj na mocno rozgrzanej patelni i smaż po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Tłuszcz powinien sięgać przynajmniej do połowy wysokości kotleta po usmażeniu odkładaj upieczone kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu podałam z plasterkami cytryny, ziemiaczanym puree i s urówką z kapusty na chiński sposób
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny mój przepis na roladki. Duszone we własnym sosie są najlepsze. Składniki: Kotlet schabowy 8 szt. Ser żółty 8 plasterków Boczek wędzony 8 plastrów Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Śmietanka 30 % Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozbić tłuczkiem dosyć cienko. Na każdym(...)kotlecie ułożyć plasterek ser, boczku i dwa słupki cebuli. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami i dobrze obsmażyć na gorącym tłuszczu. Po czym mięso przełożyć do szerokiego rondla, zalać dwoma szklankami ciepłej wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia podprawić śmietanką i nie gotować
Tradycyjna Kuchniarazem kotlety schabowe z ziołami. Wyszły super, są smaczne i inne jak tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym(...)temperatury 200 stopni. W między czasie jajka roztrzepać z solą do smaku, papryką i posiekanym rozmarynem. Dodać drobno pokrojony ser i szynkę, wymieszać i wyłożyć na przygotowane kotlety. Włożyć do piekarnika i zapiec przez 15 minut, przed podaniem ozdobić świeżym rozmarynem
Tradycyjna KuchniaKotlety nie zawsze muszą być z mięsa. Ten przepis wypróbowałam ostatnio na obiad. Kotlety są również smaczne jak tradycyjne, a myślę że zdrowsze. Składniki: 10 dag kaszy pęczak 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Kaszę ugotować według(...)posiekać i zeszklić na oliwie razem z pokrojonym selerem. Połączyć z kaszą, wsypać obie mąki, wbić jajko, przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Formować na dłoni małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem lub sezonową surówką
Tradycyjna KuchniaNiedzielne szaleństwa kulinarne. Na zdjęciu: kotlety soczewicowe, pieczone ziemniaki z papryką, surówka z selera naciowego z żurawiną i oliwą oraz sałatka z ugotowanej fasolki, marchewki i czosnku z olejem lnianym, marchewka z groszkiem na maśle. Jak przygotować kotlety z soczewicy? Ugotować brązową soczewicę, dodać 1-2 jaja, przyprawy, np. kebab-gyros, zblendować, formować małe kotlety, obtaczać je w mące kuku
Qlinarnie i QlinarnieKotleta schabowego można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś zapraszam na takiego w panierce z płatków owsianych. Składniki ( na 2 porcje): 2 rozbite kotlety 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki płatków owsianych 1 jajo olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, odłóż na deskę weź 3 miseczki, w jednej rozbij jajo i roztrzep je widelcem(...)drugiej umieść mąkę, a w trzeciej płatki owsiane na patelni rozgrzej olej do smażenia kotleta obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach i przełóż na rozgrzaną patelnię, smaż do zarumienienia z obu stron gotowe Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSycące i smaczne roladki na niedzielny obiad. Składniki: Kotlet schabowy wieprzowy 4 szt. Mięso wołowe mielone 20 dag Papryka świeża 1 szt. Pieczarki 10 dag Sól i pieprz do smaku Papryka słodka mielona do smaku Cebula biała 1 szt. Jajka 2 szt. Bułka tarta do panierki Masło 2 łyżki Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę, pieczarki, paprykę oczyścić, drobno posiekać(...)przysmażyć na maśle z dodatkiem mielonej papryki do smaku. Następnie dodać do wołowiny, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem pieprzu i soli. Gotowe kotlety nadziewać przygotowanym farszem, zwijać w roladki i spiąć wykałaczkami. Maczać w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Na patelni rozgrzać
Tradycyjna Kuchniazdarza mi się usmażyć za dużo mielonych na obiad, na drugi dzień nie są już tak smaczne. Wystarczy zrobić taki sos by zyskały nowe życie i nowy smak:). Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka majeranku(...)sól, pieprz, oregano olej 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 3. Przygotowujemy sos: marchew ścieramy na średnich oczkach tarki, cebulę
Szefowa kuchniKotlety jajeczne to dobry pomysł na "piątkowy obiad" lub po prostu, gdy chcemy odpocząć od dań z mięsem. Robi się je łatwo i szybko, a poza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :) Składniki na ok. 5-6 kotletów: (Inspiracja: "Shabbyeat.pl" ) 1 nieduża cebula 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka(...)małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć je delikatnie w bułce tartej i usmażyć z obu stron na złoto. Podawać na ciepło np. z warzywami
Simply FoodKotlet mielony - klasyk polskiej kuchni, a jednak znam osoby, które obawiają się je smażyć z różnych przyczyn np. wychodzą im twarde. Ja dzisiaj podaję swój najłatwiejszy przepis na mielone i zaznaczam, że zawsze sama mielę mięso w domu lub ewentualnie proszę o to w sklepie, ale nigdy nie kupuję gotowego w paczkach, ponieważ nie wiadomo co tam się znajduje. Należy(...)będzie całkowicie miękka. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem. Mięso mielone wymieszać z cebulą, odciśniętą bułką, jajkiem, solą i pieprze, dobrze wymieszać. Formować kotlety (najlepiej mieć mokre ręce) i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, ale należy pamiętać o średnim ogniu, aby za szybko się nie usmażyły, ponieważ będą surowe w środku. Jeśli
talerz przyjemnościTradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego
https:KKuchniaMniamTradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej. 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 500 g pieczarek 2 czerstwe bułeczki kajzerki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki mielonej(...)rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego
https:KKuchniaMniamRoladki wieprzowe w tym wydaniu smakują wybornie. Składniki: Kotlet schabowy 4 szt. Kiełbasa wiejska 25 dag Szczypiorek 1 pęczek Sól i pieprz do smaku Cebula biała 1 szt. Świeża bazylia Wykonanie: Kotlety opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu. Cebulę obrać, posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odsączyć. Kiełbasę zmielić, dodać cebulę i w razie potrzeby(...)doprawić do smaku. Na rozbite kotlety nakładać farsz, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć w roladkę i obłożyć listkami bazylii. Przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchnia