WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-12 (WYSZŁO 12 KOTLETÓW) Składniki: 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 5 dużych pieczarek, mała cebula, łyżka masła, mała bułka wcześniej namoczona w mleku (można zastąpić kromką chleba), łyżka bułki tartej + do panierowania kotletów, jajko, sól, pieprz cayenne, papryka słodka, majeranek, pietruszka suszona. Przygotowanie(...)lekkiego zarumienienia. Pieczarki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso dokładnie łączę z warzywami, jajkiem, odciśniętą bułką, łyżką bułki tartej i przyprawami. Z przygotowanej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Smażę na niedużym ogniu, aż będą rumiane. Osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
JejKuchniaPomysł na takie kotlety wyszedł przypadkowo, bo został farsz z gołąbki-z-ziemniakami -- -- -- -- Do farszu dodajemy jajko, bułkę tartą i formujemy kotlety. Otaczamy mąką i smażymy na złoto brązowo z każdej strony. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego
chleba naszegoTradycyjne kotlety mielone, które nie wymagają smażenia. Nie trzeba stać długo przy patelni, bo pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
https:KKuchniaMniamprzygotowań nie ma zbyt dużo) i 40 minut przed posiłkiem wstawić do piekarnika. Ziemniaki lub kasza i obiad gotowy. Polecam! składniki 500 g schabu bez kości (ok 5 kotletów) 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 250 g szpinaku 3 ząbki czosnku ok 60 g ricotty płatki chili sól, pieprz oliwa lub olej do smażenia 3 łyżki tartego parmezanu do posypania(...)ogniu dopóki nie zwiędnie. Posolić, dodać trochę pieprzu, posiekany czosnek i chili do smaku. Dobrze wymieszać. Lekko odcisnąć na sicie, przestudzić, wymieszać z ricottą. Schab umyć osuszyć, pokroić na kotlety. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety z obu stron. Mięso przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać, a na patelnię wlać wino. Zagotować, zeskrobać wszystkie smaki
Stare GaryKlasyka smakuje najlepiej. Dziś są nią kotlety z chyba najpopularniejszą wegańską bazą - kaszą jaglaną. Gdy dodać do niej marchew, kapustę kiszoną i tradycyjne, popularne przyprawy, to otrzymujemy zaskakująco smaczne kotlety. Tak niewiele trzeba, by stworzyć pyszne danie. Z sałatką smakują wyśmienicie. Polecam i chyba jutro robię je znowu, bo bardzo przypadły mi do gustu. A jak wam smakują? Dajcie znać(...)Składniki na 7 kotletów: 1,5 szklanki UGOTOWANEJ kaszy jaglanej, 1 duża, ugotowana do miękkości marchewka, 3 łyżki kapusty kiszonej, 2 łyżeczki mielonego kminku, 1 łyżeczka suszonego koperku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania klejącej masy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju kokosowego (w zdrowszej wersji - pieczemy). Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzygotowanie całego dania zajmuje 10 minut. Składniki: kotlety cielęce, rozbite tak cienko, jak to możliwe mąka sok z 1 dużej cytryny dwa kieliszki białego wina sól pieprz oliwa z oliwek masło Rozgrzać patelnię, wlać oliwę i rozpuścić solidny kawałek masła. Rozbite kotlety cienko oprószyć mąką, włożyć na patelnię i rumienić po dwie, trzy minuty z każdej strony, raz tylko obracając(...)odwróceniu, przechylić patelnię i z wierzchu polewać kotlety zbieranym z niej gorącym masłem Lekko posolić i popieprzyć. Kiedy będą zarumienione z obydwu stron, wlać na patelnię wino, chwilę odparować. Dolać sok z cytryny, lekko zredukować. Podawać
stajnia gołębie od kuchniTakie dania jednogarnkowe są najlepsze ,minimum wkładu o wszystko prawie robi się samo ha ah.Uwielbiam to,bo przy okazji nie muszę rozmrażać kotletów ,tylko wkładam je od razu zamrożone ( oczywiście przedtem trzeba je umyć).Myślę ,że takie danie będzie świetne dla studentów,zabieganych w życiu,tych co nie umieją zbyt dobrze gotować a chcą dobrze zjeść i dla wszystkich kanapowców(...)Danie jest pyszne ,pełne warzyw i aromatu koperku.Polecam!. Danie na duży rondel. 4 kotlety schabowe 0.5 główki małej kapusty 1 duża papryka czerwona 1 pęczek koperku 1 cebula 1 łyżka śmietanki 0.5 litra bulionu sól i pieprz Olej Kilka ziemniaków Przyprawa uniwersalna 1 łyżka mąki lub mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody ****************************_************************************************ Kapustę obrać z wierzchni liści
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiProponujemy kotlety schabowe w innym wydaniu. Zamiast panierki delikatne ciasto drożdżowe a kotlety zamiast na patelni pieczone w piekarniku. Składniki: -plastry schabu -sól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz
Maminek kulinarnyBardzo lubię kotlety mielone, ale jeśli przez dłuższy czas nic nie zmieniam w ich smaku to mi się nudzą. Mój mąż bardzo smacznie je przyrządza i jeśli mamy jeść zwykłe mielone to zawsze proszę męża aby je zrobił, ale tym razem ja przejęłam pałeczkę i nadziałam nasze mielone kiełbaską, serem oraz podduszona cebulką :) Spróbujcie takich nadziewanych mielonych...;) Składniki na około(...)kotletów 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1/2 cebulki startej na tarce na najmniejszych oczkach 1 całe jajko 1 mała bułka kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (jeśli nie lubimy nie musimy jej dodawać) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia ( ja używam domowej
Gotowanie...to proste !potem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Liście kapusty, które odpadły podczas ucierania kroimy na drobno, żeby potem dorzucić do bulionu, który zrobimy z kostek rosołowych. Formujemy kotlety, otaczamy mąką i rozgrzewamy tłuszcz na patelni. W garnku gotujemy bulion z kapustą i potem miksujemy blenderem, żeby uzyskać zielony "sos" Kotlety smażymy z obu stron i gorące podajemy w kapuścianym
chleba naszegoKotlety ziemniaczane bardzo nam smakują i często je robię. Ty razem zrobiłam z dodatkiem pieczarek i żółtego sera. Ser i pieczarki dodałam do masy ziemniaczanej ale można też te dwa składniki wymieszać i zrobić kotlety nadziewane. składniki: 600 g ugotowanych letnich ziemniaków 200 g pieczarek 100 g żółtego sera, u mnie gouda 2 jajka 1 łyżka tymianku sól,pieprz(...)tarce o grubych oczkach. Do wystudzonych ziemniaków dodać starty ser, pieczarki, tymianek, jajka oraz mąkę. Wymieszać aby składniki się połączyły, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety (u mnie wyszło 11 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z dowolnymi dodatkami, ja podałam z surówką
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam serdecznie na bardzo smaczne kotlety mielone z dodatkiem szpinaku . Ja osobiście szpinak uwielbiam , mogła bym go jeść codziennie , koniecznie spróbuj tego przepisu . Składniki 300 dag mięsa mielonego wieprzowego paczka szpinaku rozdrobnionego mrożonego 2 jajka 1 łyżeczka pieprzu czarnego sól do smaku 1 szklanka bułki tartej 1 szklanka mleka 1 łyżka(...)połączą , a kiedy nasza masa mięsna jest troszkę za rzadka można dodać odrobinę suchej bułki tartej . Mamy już przygotowane mięso , na talerz wysypujemy bułkę tartą,i zaczynamy formować nasze kotlety i panierujemy w bułce tartej , następnie przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i smażymy na małym ogniu na złoty kolor po obu stronach , i tak postępujemy do wykorzystania całego
Mój SmakKolejna propozycja Pizzy. Tym razem z kotletem mielonym. Czasem zostają nam kotlety z obiadu i nie wiemy co z nimi zrobić. Dlatego dziś chcę Wam pokazać inne zastosowanie :) Smacznego :) SKŁADNIKI: Ciasto 10 g drożdży 100 ml ciepłej wody 400 g mąki pszennej Sól do smaku Szczypta cukru 15 ml oleju 100 ml wody średnio gazowanej Dodatki 2 kotlety mielone
Gotowanie PatkiPełne białka, wysoko odżywcze, idealne jako część składowa dania obiadowego lub kolacyjnego, pyszne KOTLETY. Ich jeden z głównych składników to quinoa (komosa ryżowa) zawierająca komplet aminokwasów, sporą dawkę magnezu, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, witamin: A, B6, E . Kolejny to soczewica - znakomite roślinne źródło białka, potasu, kwasu foliowego . Następnym komponentem są buraki - skarbnica żelaza . Już tylko wystarczy dorzucić dla smaku cebulę(...)buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy. Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Kotlety można również z powodzeniem usmażyć na patelni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuniedzielny obiad.Muszę przyznać ,że są niesamowicie smaczne,ser rozciąga się przy każdym ugryzieniu , a pomidory podkreślają smak całości ,a zapach ciepłych włoskich stron umilą i przypomni tymianek.Zapraszam. 4 kotlety schabowe 1 kulka mozzarella Kilka suszonych pomidorów Tymianek Sól i pieprz Olej ****************************** Kotlety rozbić na cienkie płaty,posolić i popieprzyć, oprószyć tymiankiem. Mozzarellę przekroić na 4 w części(...)każdy kotlet ułożyć cząstkę i kilka pomidorów.Dokładnie zwinąć i usmażyč na złoty kolor.Mozemy też je podlač bulionem po usmażeniu i poddusić,zrobi się nam wtedy sos , który podamy do ziemniaków.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki