Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: szklankę czerwonej soczewicy 2 duże pomidory 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru pół opakowania kotletów sojowych (opcjonalnie) 1 łyżeczkę kurkumy 1 łyżkę ziaren kolendry 1 łyżkę ziaren gorczycy 2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli 1/2 łyżeczki cynamonu olej lub oliwa 2 szklanki wody(...)Przygotowanie: Na początku soczewicę przepłukujemy zimną wodą. Cebulę, czosnek i imbir obieramy ze skórki. Pomidory sparzamy i również pozbywamy się skórki. Jeśli chcemy w naszym dalu użyć kotletów sojowych, to zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na chwilę. Wszystko dokładnie kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, a także
Bananowe Polebardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków (nie blendujemy, bo masa stanie się zbyt lepka). Następnie dodajemy jajko, cebulę startą na drobnej tarce, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów(...)Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym lub pieczarkowym
Czary - gary w kuchnimłodą kapustę w sklepach czekam cały rok. Najczęściej przygotowuję z niej podkarpacką młodą kapustę na słodko. Bardzo lubię też kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku(...)dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi. Składniki dla 2-3 osób: 1 młoda kapusta 2 młode większe marchewki 12 pieczarek ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego) 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku Marchewkę
Trzeci talerzKotlety z jajek to danie łatwe, tanie i smaczne, które bardzo często przygotowuję na obiad. Takie kotlety idealnie smakują z dodatkiem startego sera, natki pietruszki, koperku czy szczypiorku. Polecam :) Składniki: * 15 ugotowanych na twardo jajek * 1 surowe jajko do środka * 3 łyżki bułki tartek do środka+ do panierki * garść startego na tarce o dużych oczkach sera * pół posiekanej natki pietruszki(...)moim przypadku była pietruszka, surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz według uznania. Wszystko wymieszać. Formować kotleciki, lekko spłaszczyć. Obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor. Pyyyycha
Zrób to smacznieInspirowałam się wieloma przepisami, trochę dodałam, trochę odjęłam. W rezultacie powstał pyszny wegetariański burger. Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje. Składniki na kotlety 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki(...)czerwona cebula jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub ketchup Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i delikatnie spłaszcz je. Smaż na łyżce oleju z każdej strony po kilka minut. Bułki posmaruj ketchupem, do środka włóż kotleta sałatę, pomidora i czerwoną cebulę. Gotowe
Kukuleczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Uwaga: kotlety są naprawdę pyszne! Należy jednak pamiętać, aby masa była dobrze doprawiona - najlepiej na ostro. (Około 18 sztuk) 1 kalafior około 6 plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka(...)bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujeświeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną gęstą, posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube na rumiany kolor z każdej strony następnie kotlety przykryć pokrywka i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut - kotlety będą delikatne, soczyste, potem bez przykrycia na większym
W Mojej Kuchni LubięZostały z obiadu ziemniaki, albo kasza? Nigdy, ale to nigdy nie wyrzucajcie ich. Należy je do ostatniego okruszka wykorzystać. Kotlety mają to do siebie, że można zrobić je praktycznie ze wszystkiego. Można zrobić z nich najsmaczniejszy obiad, bogaty w zioła, w różne smaki, ale, co najważniejsze, bogaty w witaminy i odżywcze związki mineralne. Idealne na lekki lunch w pracy(...)Ziemniaki zjadane wbrew tym zaleceniom zalegają bardzo długo w żołądku, nawet do kilku dni, powodując rozkład i nadfermetację, co wywołuje mnóstwo chorób, np. zaparcia, hemoroidy itp. Do moich kotletów wrzuciłam ziemniaki, kaszę, cukinię i mnóstwo świeżych ziół z ogrodu, ale kto ma wrzuca ze skrzynek balkonowych lub doniczek stojących na słonecznych parapetach. Zioła dodajecie, jakie tylko lubicie. Ja dałam
Naturalna Kuchniapierś z kurczaka, 350 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego, 200 dag sera kolumb dojrzewający, 2 x łyżeczki masła, sól, pieprz, Przygotowanie Pierś z kurczaka umyj i podziel na cztery kotlety. Następnie rozbij je uważając by nie porozrywały się. Na tarce zetrzyj ser i zmieszaj go z szpinakiem. Kotlety posyp odrobiną soli i pieprzu, a następnie połóż na nie cieniutki plasterek masła(...)dwie łyżki farszu. Kotlety zwiń w roladkę. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż na nim roladki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Fit&Fast Kitchentalerz. Do czasu! Bo pewnego dnia, wróciłam z pracy głodna jak wilk, a do tego tak zmęczona, że nie miałam siły kiwnąć palcem. Pech chciał, że M. akurat zrobiła kotlety z kaszy gryczanej. Pech to pech, a głodny i leniwy człowiek w kryzysowej sytuacji musi się przełamać. I co? Olśnienie! W towarzystwie dosłownie kilku prostych składników kasza gryczana całkiem nadaje(...)się do jedzenia! Ba! Nawet jest całkiem smaczna! W ten sposób kotlety z kaszy gryczanej, a po nich także inne dania z tej kaszy, na stałe wpadły do mojego menu. Kotlety robi się niezwykle szybko. 2-3, zaserwowane w towarzystwie lekkiej sałatki, spokojnie zaspokoją głód i sprawdzą się w roli obiadu. Co ważne, możecie od razu przygotować ich więcej
Okolice Palnikaolej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wygrabiam masę. Z masy formuję okrągłe, spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na patelni grillowej wysmarowanej olejem na rumiano z dwóch stron. 2. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 10 minut, aby zmiękła. Pomidory i ogórki konserwowe kroję(...)plasterki. 3. Bułki przekrawam na pół. Dressing mieszam z ketchupem. Sosem smaruję bułki od strony wewnętrznej. Na spód bułki kładę kolejno listek sałaty, cebulę czerwoną, usmażonego kotleta, ogórka, pomidora i listek sałaty. Całość polewam pozostałym sosem i przykrywam wierzchem bułki
Tradycyjna kuchnia KasiPierwsze kotlety z soczewicy, które zrobiłam, tak bardzo mi zasmakowały, że teraz robię je coraz częściej! Za każdym razem zmieniając coś w składnikach, ale zostawiając podobne proporcje. Poniższe przygotowałam z soczewicy czerwonej, dodałam marchewkę, cebulkę i liście jarmużu, które zamroziłam sobie kilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać(...)zblenduj na w miarę gładką konsystencję. Do zblendowanej soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj 5-6 kotletów i piecz w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 25-30 minut
Zdrowie na języku :Pproporcje oraz niektóre składniki. Musiałam dopracować przepis (na własny gust), aby móc Wam go polecić. Inaczej są przygotowywane - niż te z kaszy jęczmiennej ( klik ), ale również smakują rewelacyjnie. Sam kotlet jest soczysty, miękki, ma zwartą strukturę i ten... grzybowy smak. Idealnie sprawdzi na obiad, lunch, do kanapki - czy burgera! (10 sztuk) 1/2 szklanki kaszy gryczanej z grzybami 3/4 szklanki płatków(...)już niedokładnie) i połączyć z bułką tartą, mąką oraz przyprawami. (Jeśli masa jest zbyt "luźna" - należy ją odstawić na około 20 minut, aby mocniej stężała.) Z masy uformować kotlety. Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na talerzu. Kotlety schłodzić w lodówce. (Przed smażeniem powinny być zimne.) Smażyć z obu stron - na złoty kolor
Di gotujeProste i smaczne danie obiadowe .Soczyste i kruche kotlety schabowe w sosie pieczarkowo – serowym z warzywami .Pamiętajcie,że warzywa im krócej podsmażacie na patelni ,tym są smaczniejsze. Brokuł odstał 5 minut we wrzątku ,był idealny. Składniki : dla dwóch osób 2 kawałki schabu ,lub więcej ,zależy ile zjecie 200 g pieczarek mała cebulka 150 ml śmietany 18 % pieprz ,sól(...)twardy ,ulubiony brokuł ,kilka różyczek Kotlety oprószyć ulubionymi przyprawami i przesmażyć na patelni z dwóch stron na rumiano .Odstawić pod przykryciem . Na tej samej patelni zeszklić na rumiano cebulkę ,dodać pokrojone pieczarki i przesmażyć krótko ,dodać śmietankę ,sól i pieprz do smaku . Kotlety z powrotem dodać na patelnię do sosu ,na całość skroić kawałek twardego ,żółtego sera w jak najcieńsze
Ladylaura.Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko
Trzeci talerz