kotlety - 13055 przepisów (strona:233/871)

kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 138

pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni rozgrzewamy(...)olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty i osuszone  mięso z łopatki. Kotlety z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu. Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy  łyżkę

Miód i pieprz
ziemniaczano-jajeczne kotlety z pesto peperoncino... 190

jajek na twardo 9 sztuk i tłuczkierm do ziemniaków dobrze rozgnieść dodać 1 jajko, bułkę tartą, przyprawy, mleko i dokładnie wyrobić na zwartą masę zwilżonymi wodą dłońmi formować kotlety okrągłe, z tej ilości wyszło 13 sztuk olej dobrze rozgrać na patelni, kłaść kotlety i lekko je spłaszczyć smażyć na rumiano i odkładać na papierowy ręcznik - kotlety sa smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
kapuściano-marchewkowe z kolendrą mielone kotlety w sosie pomidorowym na obiad... 189

mięsa mielonego dokładnie wyrobić masę z jajkami, bułką moczona i odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, pokrojoną cebulką, kolendrą na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane mielone kotlety, odłożyć na talerz, z patelni po usmażeniu wylać tłuszcz na patelnię po tłuszczu wlać sok pomidorowy, wodę, śmietanę i wymieszać, włożyć mielone kotlety i duisc z 10 minut na małym ogniu(...)podać z tłuczonymi ziemniakami, kiszonym ogórkiem i posypać kolendrą - kotlety są delikatne, miękkie, aromatyczne i syte...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Karkówka jak kotlety, moczona w mleku 181

drugiej wsypać bułkę tartą. Obtoczyć mięso najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki z dwóch stron po kilka minut. Zdjąć usmażone kotlety z patelni i wrzucić odcedzoną cebulkę. Smażyć, aż cebula nabierze złotego koloru. Podawać kotlety w towarzystwie usmażonej cebulki Można podawać z ziemniakami lub jako pyszne danie na imprezy. Mięsko jest

Kuchnia Pokoleń
Kotlety z serem! :) 108

Składniki: -pierś z kurczaka (Ilość piersi zależy od tego ile kotletów chcemy uzyskać. Z 1 pojedynczej małej piersi wychodzą dwa kotlety.) -ser zółty gouda -przyprawa kucharek -mąka -jajko -mleko -bułka tarta -margaryna do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w poprzek na 2 płaty. Posypujemy z obu stron delikatnie kucharkiem. Na jednej połowie piersi kładziemy(...)przykrywamy drugą połową. Kotlety obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu z jednej i drugie strony. Smacznego

Magia jedzenia.
Rolada śląska, czyli zrazy zawijane 154

razowego kilka suszonych grzybów sól, pieprz do smaku smalec lub olej do smażenia kilka łyżek mąki pszennej 2 kieliszki wódki (opcjonalnie) Mięso kroimy w poprzek włókien na 1 cm kotlety. Przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet smarujemy musztardą, na to dajemy łyżkę posiekanej cebuli. Kładziemy kawałek ogórka, kawałek wędzonego boczku i kawałek skórki od chleba

Marder&Marder Manufacture
Nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem 172

Czasem jest tak, że nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnych obiadów i stanie przy garach przez kilka godzin. Dobrym rozwiązaniem są kotlety sojowe czy błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym. No ale ile można jeść taki makaron czy kotlety?! Ratunkiem dla zapracowanych jest nieziemsko dobre smażone tofu z ryżem- idealna alternatywa dla tych, którzy są już znudzeni kotletami i makaronem

wegetalerze
Mini Fishburger 176

małe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki(...)podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.  Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Składamy nasze fishburgery w kolejności: bułka-sos-kotlet-dodatki-bułka. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
KADINBUDU KÖFTE, czyli panierowane kotlety z wołowiny 110

Pyszne kotleciki z mielonego mięsa. Proporcje na 8 kotletów. Smacznego! Składniki 300 g mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 1½ łyżki ryżu 2 łyżki posiekanej natki 1 średnia cebula sól pieprz Składniki (panierka) mąka 2 jajka (bez jednego żółtka) olej do smażenia Przygotowanie Ryż ugotować w posolonej wodzie i odsączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę mięsa wrzucić na patelnię razem(...)ryż wystygną, wymieszać z drugą połową mięsa, żółtkiem, natką i przyprawić. Ugnieść wszystko. Przykryć i schować do lodówki na co najmniej 30 min. Wyjąć mięso i formować owalne kotlety. Obtoczyć je najpierw w mące, a potem w jajku. Smażyć na patelni do zrumienienia. Artykuł KADINBUDU KÖFTE, czyli panierowane kotlety z wołowiny pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca 99

pomidorowym sosie. Lekkie i pyszne. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Składniki (pozostałe) 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól kotlety — patrz przepis na KÖFTE Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w plasterki. Smażyć je w głębokim oleju. Kotlety przygotować według przepisu na blogu . W żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie kilka plasterków(...)ziemniaków i kotlety. Żeby przygotować sos, wymieszać składniki w miseczce i polać danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C. Artykuł FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Roladki z mięsa mielonego z serem i szynką 137

zwijamy w rulonik, a następnie owijamy go szynką - tak samo postępujemy z pozostałymi plasterkami. Bierzemy porcję mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy ser owinięty szynką, formujemy roladkę. Uformowane kotlety odstawiamy na deskę, odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Dwa jajka roztrzepujemy, olej rozgrzewamy na patelni. Schłodzone kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażmy

Gotowanie i blogowanie
Jaglany burger w pomidorach 101

Dzisiaj coś na szybki, pyszny i niecodzienny obiad - tradycyjnego kotleta burgerowego zapakujemy nie do bułek, ale... do pomidora! Będzie bardzo smacznie i bardzo ładnie na talerzu :) Połączenie smaków pomidora, rukoli i czosnku, to połączenie idealne, które zostanie wsparte przez kaszę jaglaną i migdały. Do kuchni marsz! :) Jaglany burger w pomidorach Przepis na 5 porcji Potrzebujemy: - 5 średnich lub dużych pomidorów(...)pieprzymy (jak Solanin :D). 3. Rukolę i koperek siekamy. 4. Do kaszy jaglanej dodajemy rukolę, koperek, prażone migdały, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek). Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlet - dość grube i średnicą zbliżone do wielkości naszych pomidorów. Smażymy je na oliwie. 5. Na sam koniec na rozgrzaną oliwę kładziemy nasze połówki pomidora (podsmażamy je tylko od środka). Obok

Bananowe Pole
Kotlet panierowany w płatkach owsianych 136

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Pomysł na panierkę zaczerpnęłam (już baaaardo dawno) z jakiegoś programu telewizyjnego. Osobiście sprawdziłam ją na różnych kotletach: z boczku, schabowych, drobiowych, a poniżej przedstawiam wersję z karkówką. Przyznam, że jest rewelacyjna i fajnie chrupiąca. karkówka (może być inne mięso wieprzowe lub drób) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: jajko mąka bułka tarta + płatki owsiane(...)płatki owsiane 2/3 i bułka tarta 1/3) (*) olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko). Każdy kawałek natrzeć przyprawami i obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym) i bułce tartej połączonej z płatkami owsianymi. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów.) (*) Same płatki owsiane słabo trzymają

Di gotuje
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 206

mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat, często sobie myślę o polskich schabowych. Z sentymentem(...)się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera

Jem więc Jestem
KOTLET SCHABOWY 171

KOTLET SCHABOWY Nie ma nic lepszego jak nasz tradycyjny, polski kotlet schabowy. Składniki: schab jajko sol pieprz olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: 1. Schab myjemy i kroimy na plastry.    2. Kazdy plaster rozbijamy z obu stron, tłuczkiem do mięsa.  3. Solimy i pieprzymy.  4. Przygotowujemy 2 głębokie talerze. a) do jednego wbijamy sparzone wcześniej jajko(...)pomocą widelca, mieszamy tak by żółtko połączyło się z białkiem.  Możemy dodać szczyptę wody.  b) do drugiego talerza wsypujemy bułkę tarta. 5. Rozbity wcześniej kotlet, najpierw maczamy w rozbełtanym  jajku, z jednej i drugiej strony, po czym obtaczamy go, również z obu stron, w bułce tartej.  6. Kładziemy na rozgrzany wcześniej tłuszcz

Kulinarnie z Polką na Kresach

Proponowane wyszukiwania