Wieki nie jadłam, ani nie robiłam tych kotletów i żałuję, bo są na prawdę smaczne. Do tego tanie i łatwe w wykonaniu. A mogę jeszcze śmiało napisać, że szybkie o ile zostały Wam ziemniaki z dnia poprzedniego. Można podawać je z surówką, mięsem, sosem lub jeść je zapieczone z serem i podane z ketchupem - do wyboru do koloru. Można(...)Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle. Wystudzić. Cebulę, jajka, mąkę, przyprawy dodać do ziemniaków i wyrobić ciasto (tak żeby się nie kleiło do rąk). Formować kotlety i obtoczyć je w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.* Smacznego! * kotlety spokojnie możecie odgrzewać w piekarniku
CookYourselfKotlety mielone, to chyba podstawa każdej polskiej kuchni. Lubicie? U mnie w domu wszyscy wprost za nimi przepadają. Takim samy uwielbieniem darzymy również pierogi ruskie . Dlatego często te obiady następują po sobie. Jakiś czas temu zastanawiałam się czy ma sens publikowanie takich podstawowych przepisów, ale odpowiadając na Wasze liczne maile z pytaniami dotyczącymi właśnie tego typu obiadów postanowiłam stworzyć(...)blogu w prawej kolumnie pojawi się nowa zakładka zatytułowana "Podstawy domowej kuchni", aby ułatwić Wam wyszukiwanie takich przepisów. Znajdziecie w niej np. przepis na pierogi ruskie, domowy makaron, kotlety mielone, gołąbki, zupy i wiele innych przepisów, które goszczą na stołach w każdym domu. * pamiętajcie jednak, że są to podstawy mojej domowej kuchni. Zapewne wiele osób różnie podchodzi do tradycyjnych
Słodkie okruszkiWszyscy bardzo lubimy kotlety mielone. Staram się zawsze, by zawierały jakiś zdrowy dodatek. Dzisiaj padło na kaszę jęczmienną, która niekoniecznie zostałaby zjedzona gdyby była ugotowana oddzielnie. Kotlety wyszły przepyszne i co najważniejsze, wyszło ich o wiele więcej niż z samego mięsa. Polecam serdecznie!!! 1 kg. łopatki lub szynki wieprzowej 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)cebulą zemleć w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać kaszę jęczmienną, przeciśnięty przez praskę czosnek, żółtko, koncentrat i przyprawy. Wymieszać wszystko, doprawić do smaku w razie potrzeby. Formować kotlety i smażyć na patelni (albo zapiec w piekarniku - wersja zdrowsza ;) Podawać z ziemniakami i surówką sezonową. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegęsto goszczące na stole przeciętnego Sycylijczyka, tudzież Włocha. Mięsko mocno aromatyczne, jeśli umie się je zrobić. Na Sycylii, wprawiony pan sprzedający piersiątka kurzęce, potrafi z jednego kawałka zrobić 12 kotletów. Kwestia noża, wprawy i zamiłowania do roboty przy jedzeniu. Dziś zrobię typowy obiad Sycylijczyka. Drugie danie, bo pierwsze danie,to rzecz jasna makaron! Piersi z kurczaka przygotuję na specjalnej, wysokiej(...)Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki krojenia – ja nie tylko nie zrobię 12 kotletów z jednej piersi, ja nie zrobię nawet 6 ! Stąd u mnie zawsze piersi są dwie! Rozgrzewamy
Z Kuchni Do KuchniKotlety mielone pojawiają się zapewne w każdym domu.Mój mąż za nimi przepada.Do takich kotletów pasuje mi najbardziej łopatka lub mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona(...)dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej,ponownie mieszamy,formujemy kotleciki.Bułkę tartą wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy kotlety na rumiano z obu stron,następnie jeszcze ok 3-4 min dusimy na wolnym ogniu by w środku ładnie doszły.Usmażone wykładamy na papierowy ręcznik
Niespełnione zdolności kulinarnesojowy gulasz z dodatkiem aromatycznej wędzonej papryki. Danie sycące i mocno rozgrzewające. Koniecznie wypróbujcie! Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 opakowanie kotletów sojowych (100 g) 1 puszkę pomidorów 220 g suszonych pomidorów w oleju (1 słoiczek) 4-5 średniej wielkości śliwki 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki suszonej wędzonej(...)papryki 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 1 łyżeczkę majeranku 1 łyżka ziół prowansalskie Olej lub oliwa Pieprz i sól Przygotowanie: 1. Najpierw przez kilka minut gotujemy kotlety sojowe, aż dostatecznie wchłoną wodę i staną się miękkie. 2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy
Bananowe Polepory serwowałam z dynią raczej słodkie dania (poza zupą). Przyszedł czas na coś nowego. Tym razem padło na podatne na różnorodne wariacje kotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany, to solidna odmiana klasyki. Spróbujcie, a się przekonacie :) KOTLETY MIELONE Z DYNIĄ Składniki: - 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 200 gramów dyni - 1 cebula(...)Dynię ścieramy na tarce o średnich oczkach. Oba składniki dodajemy do mięsa razem z jajkami, manną i przyprawami. Rozgrzewamy tłuszcz na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Formujemy kotlety i smażymy do zezłocenia z obu stron. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuZrobiłam pierś z kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko(...)bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym
O kuchni z uczuciemDzisiaj przez moja lodówkę przeszedł huragan . Wymiotło wszystko , puste półki .Znalazłam 3 kawałki schabu przygotowanego na kotlety , niestety tartej bułki brak, kapusta pekińska . Jak z tego zrobić coś do zjedzenia? Rano były naleśniki i zostało trochę ciasta naleśnikowego . Jedynie co mi pozostało to spróbować co wyjdzie jeśli zamiast tartej bułki , będzie ciasto naleśnikowe(...)Ciekawy smak to komentarz mojej rodzinki. Składniki na 3 porcje 3 kotletów schabowych 1 jajko 1 kefir 200g 1 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Sałatka kapusta pekińska średnia 1 cebula sos ( 2 lyżki oliwy ,sól,pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny - wymieszać) Sposob wykonania Z jajka ,kefiru
Eli GotowanieMielone, mielone i jeszcze raz mielone. Ile potraw można przyrządzić z mielonego mięsa? Multum. Sama często robię ; pieczenie, rolady, pasztety, zawijańce, Niestety na samo słowo kotlety mielone moja rodzina głośno krzyczy że jest nie głodna. Dlatego byłam zmuszone coś wymyślić . Zaczęłam robić mielone z różnymi dodatkami i zmieniać nazwy. Udało się . Skladniki na 6 porcji 1/2 kilograma mięsa ( może być(...)bułkę , brokuł, łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżkę majeranku, jajko. Dokładnie wymieszać ( Z 30 lat doświadczenia wiem że najdokładniej tego typu składniki miesza się rękoma) Z wymieszanej masy formuje kotlety w kształcie walców ( aby mięso nie przywierało do rąk należy je moczyć w wodzie) . Smażę na rozgrzanej oliwie na brązowy kolor z każdej strony. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam
Eli GotowanieUwielbiam je . Mogą stanowić danie główne (obiadowe z dodatkiem surówki i ziemniaków) oraz smaczną przystawką . Składniki na 4 porcje 4 kotlety schabowe 3 papryki (najlepiej po jednym kolorze) 5 dużych pieczarek 1 cebula olej do smażenia sół, pieprz do smaku 1 jajko bułka tarta Wykonanie Kotlety porządnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem Cebule(...)głębszego pojemnika ) Pieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika
Eli GotowanieWłaśnie jesteśmy po śniadanku. Ciekawa jestem ,czy ktoś robi takie kotlety?:) U mnie on był od wieków . No może troche skrótowo to ujęłam. Moja mama to robiła dla mnie jak byłam dzieckiem ,ja również smażyłam go dla moich dzieci i smażę dla siebie . Wprowadziłam tylko dodatki . Historia teko kotleta jest bardzo banalna , są to resztki po smażeniu schabowych , proste(...)smażeniu tradycyjnych naszych schabowych prawie zawsze zostaje jajko i bułka tarta . wystarczy to wymieszać szczyptę dosolić i usmażyć . kotlet gotowy. dzieciaki go uwielbiają. U mnie on się przerodził w samodzielne danie , które robie w różnych ze tak powiem odsłonach. Dzisiaj było to śniadanie Składniki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 szklanki mleka sól, pieprz tłuszcz do smażenia mała
Eli Gotowaniekotletem tym spotkałam się ponad 30 lat temu.Wrucilam do domu ze szkoły . A tam szlochy ,łzy i śmiechy, wszystko na raz , Trochę minie to zdziwiło ponieważ nigdy nie widziałam u mojej mamy ani jednej łezki.Owszem była w domu jakaś obca kobieta ale to chyba nie powód do płaczu. Okazało się że jest to koleżanka mamy z czasów przedwojennych , Jakieś(...)Wazne jest to że że wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję. Składniki 1/2 kapusty włoskiej 4 jajka 3 łyżki bułki tartej
Eli GotowanieKotlet ziemniaczany to coś po między plackami ziemniaczanymi a kopytkami. Często je robię jak mi zostają ziemniaki po obiedzie . Jak już kiedyś pisałam nie lubię wyrzucać żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy(...)miękkości . Ziemniaki jeśli jeśli nie były tłuczone to je tłukę lub przepuszczam przez praskę , dodaję do nich jajko,sól(szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem
Eli GotowanieNaleśnikowe kotlety Dzisiaj na śniadanie kotlety naleśnikowe. To nic innego jak trochę zmieniona wczorajsza kolacja. Zostało z niej kilka sztuk naleśników. A ponieważ nie znoszę wyrzucania świeżej żywności . Nie pozostało mi nic innego jak podać wczorajsze naleśniki w innej odsłonie. I tak narodziły się kotlety Składniki 7 szt naleśników 7 plastrów
Eli Gotowanie