kotlety - 13055 przepisów (strona:234/871)

Kotlety mielone z piekarnika (pieczone) 164

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com     Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi.  Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne niż te klasyczne. Idealnie pasują(...)przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania   Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Uformowane obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. (Naczynie można uprzednio wysmarować odrobiną masła lub plastrem boczku. Nie jest to konieczne.) Piec około 30-35 minut

Di gotuje
Kotlety z ciecierzycy, kaszy pęczak i jarmużu 164

Przy pomocy wyciskarki można naszykować nie tylko pyszny sok, ale również masę na kotlety. Dzięki niej możemy szybko zrobić kotlety, do których najlepiej użyć pozostałej z obiadu kaszy pęczak. Składniki: - 1 puszka ciecierzycy (lub 1 szklanka ugotowanej), - ok 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak, - 3 nieduże liście jarmużu, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego, - sól, pieprz(...)moim przypadku SANA ) z nałożonym wkładem pełnym do mielenia przeciskamy na przemian ciecierzycę, kaszę, jarmuż, cebulę i czosnek. Dodajemy siemię lniane, masę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotlety, możemy je obtoczyć w bułce tartej, ale nie jest to konieczne, smażymy z obu stron do zbrązowienia. Możemy oczywiście użyć maszynki do mielenia :) Smacznego

Co na wege obiad?
Rolady idealne - technika rozbijania filetów drobiowych na rolady i kotlety 159

roladach, kiedy filety drobiowe są poszarpane lub źle rozbite. Składniki filety drobiowe, najlepiej o tej samej wadze, ilość dowolna na rolady ok. 150 g / szt, ładne i kształtne na kotlety o dowolnej wadze Przygotowanie Mam nadzieję, że potrafisz sobie co nieco zwizualizować, bo będzie to konieczne podczas czytania przepisu. Wersja obrazkowa pomoże Ci utrwalić teorię. Oto i zasady: Cierpliwość(...)filet, nałóż do niego farsz, obwiąż lub zepnij wykałaczkami i obsmaż na patelni. Jeśli po obsmażeniu będzie on nadal w całości i nie popęka, grubość jest dobra. Mięso na kotlety powinno być nieco grubsze, niż na rolady. Ilość.  Możesz rozbić na raz większą ilość filetów drobiowych i zamrozić - do tego celu będą Ci potrzebne woreczki. Rozbite filety drobiowe poprzekładaj

Szybko Szybkowar
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 290

mnie cieszy. Tak czy inaczej będąc Polakami powinniście kultywować własne tradycje kulinarne i nie wymazywać z jadłopisu wieprzowiny. Tak jak steki wołowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej USA, tak kotlety schabowe są nieodłączną częścią kultury kulinarnej Polski. Pomimo, że od lat mieszkam w Kalifornii i mam na podorędziu cały kulinarny świat, często sobie myślę o polskich schabowych. Z sentymentem(...)się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami i tajnikami poniższego przepisu i zachować go w zakładkach komputera

Jem więc Jestem
Kotlety z kalafiora z sosem pieczarkowym 165

minut. Odcedzamy i tłuczemy jak ziemniaki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Lekko posolone delikatnie podsmażamy. Wszystkie składniki umieszczamy z kalafiorem w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy ok 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu (do zarumienienia). Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy(...)małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekanym koperkiem. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.   Kotlety podajemy na ciepło z sosem.   Smacznego

ChilliJemy
z curry mielone kotlety z piekarnika... 157

dokładnie wyrobić do kleistej masy, formować okrągłe koltlety z 2 cm grubości i układać je na blaszce z piekarnika piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec kotlety z 30 minut, następnie z 10 minut w 160 C na termoobiegu kotlety z blaszki zdejmować przy pomocy łopatki, kotlety sa nie tłuste i za mocno kaloryczne - smakują na ciepło

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone dobre cały rok 94

Kotlety mielone można jeść o każdej porze roku i chyba większość osób je lubi, można przygotowywać z różnego rodzaju mięsa, teraz robiłam z wieprzowego. Kotlety mielone dobre cały rok Składniki: - 1 kg łopatki ( może być też zakupione zmielone mięso) - 1 cebula - 1 bułka lub bułka tarta - jajko - mleko - sól - pieprz - olej Przygotowanie: Bułkę moczymy(...)mięsem lub dajemy bułkę tartą). Do mięsa dodajemy jajko, cebulę sól i pieprz, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.  Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.  Najlepiej smakują z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 198

kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przecisną przez praskę. Na rozbitych kotletach ułożyć masło pokrojone w bardzo cienkie plasterki(...)równomiernie rozsypać czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor równomiernie ze wszystkich stron w głębokim oleju ( w trakcie smażenia roladki obracać

Nie tylko w kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami w śmietanie 143

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Prosta i smaczna propozycja na szybki obiad. Kotlety: 400g mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku  1 łyżka majeranku przyprawa do mięsa mielonego (od Rafex ) sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)śmietanie (na ciepło) :  200g pieczarek 1 cebula 200 ml śmietanki 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) 1-2 łyżki masła posiekany koperek i natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotować kotlety.   Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron (na rumiano). W międzyczasie przygotować pieczarki w śmietanie . Cebulę pokroić w pół plasterki

Di gotuje
Schab pod pierzynką 144

korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i  obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia(...)żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą i pieprzem. Następnie ułożyć podsmażone kotlety. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać i ułożyć na wierzch mięsa. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 1h . Od czasu do czasu w trakcie pieczenia uciskać widelcem marchewkę, aby była zanurzyć

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone o smaku pizzy 166

Skoro mięso mielone może być dodatkiem do pizzy dlaczego nie można by nadać kotletom mielonym smaku pizzy? ;-) Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo te kotlety smakowały każdemu z domowników i na pewno wkrótce je powtórzymy.  500g mięsa mielonego 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 2 ząbki(...)sera. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Z przygotowanej mięsnej masy formujemy kulki, które spłaszczamy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pozostałym żółtym serem. 4. Kotlety pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut

Szefowa kuchni
Żytnio - gryczana tortilla z kotletem z brokuła i kaszy jaglanej 133

szklanki wrzącej wody  3 liście sałaty (ja dodałam sałatę rzymską) po kilka słupków papryki: żółtej, zielonej, czerwonej 1 łodyga selera naciowego pomidor pokrojony w paseczki 2 kotlety warzywne (ja wykorzystałam kotlety z brokuła i kaszy jaglanej - przepis znajdziesz tutaj ) majonez ( przepis znajdziesz tutaj ) sól, pieprz Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, oliwę i wyrabiamy ciasto stopniowo(...)łatwiej się zawijamy przykryłam je na 0,5 godziny wilgotną szmatką. Każdą z tortilli smarujemy majonezem i układamy warzywa u mnie: sałata rzymska, kolorowe papryki, seler naciowy, pomidor i kotlet z brokuła i kaszy jaglanej

Łycha smaków
Kotlety z batatów i jarmużem 138

koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę,  prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.  Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować.  Kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 10 min.  Kotlety idealnie

Łycha smaków
Zrazy mielone nadziewane 187

trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze nasze kotlety. Formujemy małe kotlety mielone, lekko rozpłaszczamy. Kładziemy na kotlety plasterek sera, na ser ogórek kiszony i cebulę drobno pokrojoną oraz podsmażoną. Zwijamy plasterek sera. Uformować podłużne zrazy. Obtoczyć w bułce

Smaczne Potrawy
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 178

Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach Składniki: Ø   5 kotletów schabowych Ø   20g suszonych grzybów Ø   1 duża cebula Ø   2 ząbki czosnku Ø   sól i pieprz Ø   łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną(...)pogotowały. Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja to zawsze robię przez porządny foliowy woreczek), solimy i pieprzymy z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażymy na odrobinie oliwy (1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni podsmażamy lekko cebulę , po chwili dodajemy czosnek i zaraz zalewamy wywarem grzybowym

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania