Schab z patelni grillowej po meksykańsku Ostatnio , często trafiam na promocję schabu . Tak więc oczywiście skuszona ceną , nabyłam trochę tego szlachetnego mięsa . Cóż z nim począć, na pewno kotlety schabowe , ale tez niezłym pomysłem jest zrobić go na grillowej patelni Ten przepis powstał na bazie meksykańskich przypraw i polskich kubków smakowych Moje chłopaki zatwierdzili zgodnie przepis i już po pierwszej(...)degustacji łapki poszły w górę Co przy tych marudach nie zawsze jest oczywistym .Polecam , szybka , pyszna potrawa nieco inna niż tradycyjny kotlet w panierce i o to chodzi Przepis można wykorzystać także na tradycyjnym grillu węglowym lub gazowym . Na tym drugim wychodzi szczególnie smaczny Składniki : 0,5 kg wieprzowego schabu bez kości , może być gorszej jakości, czyli ten z odrobiną
Ogrodnik w podróżyWŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 czubate łyżki musztardy 1 duża(...)Wyrośnięte bułeczki posmarować dokładnie roztrzepanym jajkiem * i posypać sezamem (u mnie jasny i czarny). Piekłam w piekarniku przy włączaonym termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez około 17 minut. KOTLETY : Mięso zmielić dodać musztarde, ketchup i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na oleju a kiedy przestygnie dodać do mięsa i dokładnie wyrobić/wymieszać. Uformowąć 12 kotlet
cucinareBardzo lubię otrzymywać od Was sugestie dotyczące tego, jakie przepisy chcielibyście zobaczyć na blogu. Kilka dni temu jedna z moich obserwatorek na Instagramie zasugerowała mi, bym przygotował kotlety z soczewicy. Miały to być kotlety do domowych hamburgerów, lecz zmieniłem zdanie i powstały kotlety ziemniaczane
Vegan TasteMożliwe? Jak najbardziej! Zjadliwe? Nie pytajcie! Idealne połączenie „schaboszczaka” z plackami ziemniaczanymi. Składniki 1,5 kg ziemniaków 4 kotlety schabowe wp. ( po 200 g) 2 ząbki czosnku 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 garść koperku olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, ścieramy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, jajka i mąkę. Do smaku doprawiamy solą(...)pieprzem. Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 4 części. Na rozgrzany olej dajemy pół części z każdej podzielonej. Na wierzch układamy kotlet, następnie układamy pozostałą. Smażymy przez kilkanaście minut, część spodnia musi się zezłościć, następnie przekładamy i smażymy do chrupkości placka. Podajemy z ulubionym sosem
R'n'G KitchenDziś pomysł na bardzo prosty a smaczny obiad. Chciałoby się rzec, że to taka klasyka gatunku. Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W tym zestawieniu niczego moim zdaniem już nie brakuje, ale jeśli chcecie zawsze możecie dorzucić surówkę z marchewki czy tarte buraczki. ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula(...)miski, dodajemy jajko, musztardę, cebulę oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, lekko je na koniec spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni). Pieczarki kroimy na półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę
Smaki Na TalerzuKotlety ziemniaczane to mój ulubiony sposób na ziemniaka. Miękkie i delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz. Jedzą je mali i duzi. Ja uwielbiam klasyczne bez żadnych dodatków, a mąż np z dodatkiem brokułów i pora. Składniki: 500 g ziemniaków 3 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz gałka muszkatołowa słodka papryka bułka tarta do obtoczenia sezam do obtoczenia olej do smażenia(...)przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą papryki słodkiej. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać bułkę tartą i sezam. Uformować z masy kotlety i obtoczyć w bułce tartej i sezamie. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety na złocisty kolor
Kuchnia w oparachpapryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso oprószamy wszystkimi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor z obydwu stron. Po usmażeniu mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy(...)cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który wyciekł na talerz na którym leżały przesmażone kotlety. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut. Podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami
Qchnia po prostuswoim składzie mają aromatyczną kiełbasę w zasadzie nie trzeba się było głowić co dodać, aby były naprawdę smaczne. Świeża kapusta nadała im miękkości, co ja ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju(...)Musi zmięknąć i odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna wchłonęła nieco wilgoci. Na talerz
MamaOskarkaRobiłam już kotlety z jajek i kotlety z kalafiora a teraz połączyłam te składniki i powstały kotleciki kalafiorowo-jajeczne. Smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Można je podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g kalafiora 4-5 jajek ugotowanych na twardo 1 duże jajko surowe 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki bułki tartej(...)doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić. Masa będzie dosyć luźna, można dodac nieco więcej bułki tartej ale na patelni kolteciki zrobią się ładne i zwarte. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Podczas formowania dłonie opruszać bułka tartą aby masa nie lepiła się do rąk. Kotleciki opanierować w bułce tartej i ziarnach siemienia. Smażyć na rozgrzanym oleju
Monia miesza i gotujebrytyjskich przez jedną z sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki z manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli(...)miód oraz ocet i gotujemy przez kilka minut, aż sos się trochę zredukuje. Potem blendujemy wszystko na gładką masę i redukujemy dopóki sos nie osiągnie pożądanej konsystencji. Mięso na kotlety rozbijamy (lub prosimy w sklepie mięsnym, by zrobili to za nas w maszynie zwanej steaker). Pomysł na panierkę został zainspirowany przepisem na schabowe z bloga Paleo Strefa Moniki Piaseckiej . Mięso
Oslov.Wykonanie: *Mięso mielimy w maszynce przez sitko o średnich otworach, mielimy tylko raz, bo to mięso do burgera nie na klopsa. Mięsa nie doprawiamy, delikatnie przemieszamy, formujemy kotlety. Gotowe smażymy bez tłuszczu: na grillowej patelni, lub w opiekaczu do mięsa. Solimy mięso przed położeniem na rozgrzaną patelnię, najpierw z tej strony gdzie obsmażamy, następnie przed przewróceniem solimy drugą(...)pieprzem. Mieszamy. *Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, kładziemy liście sałaty, plastry pomidora, ser ( możemy teraz chwilę położyć do opiekacza i podgrzać ser aby się minimalnie rozpuścił) , ogórki,cebulę, kotleta, polewamy sosem czosnkowym, przykrywamy górną częścią bułki, którą smarujemy od spodu keczupem. Moje idealnie upieczone kotlety do burgerów powstały w opiekaczy niezawodnej firmy DEZAL . Opiekacz
Z Majeczką w kuchniłyżeczka suszonej bazylii (u mnie mielona) 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na pół, a następnie wzdłuż tworząc mniejsze cieńsze kotlety. Każdy kotlecik delikatnie rozbijamy tłuczkiem. W misce mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sok z cytryny, suszoną bazylię, słodką czerwoną paprykę, zioła prowansalskie oraz sól i pieprz (mniej więcej tyle(...)tradycyjnej panierki np. na schabowe). W marynacie dokładnie obtaczamy nasze kotlety (ja mieszam wszystko ręką). Miskę z kotletami wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Tak przygotowane piersi z kurczaka można przygotować w piekarniku lub na patelni grillowej, jak jednak polecam Wam przygotowanie ich w opiekaczu-befsztyk Dezal (znacznie skraca czas przygotowania, mięso wychodzi idealne). Zamarynowane kotleciki wkładamy do opiekacza. Czas
Słodkie okruszkiPierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula 500 g pieczarek(...)jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej używając rąk. Na koniec wsypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy i formujemy dowolnej wielkości kotlety. Każdego z nich obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu aby były dobrze zrumienione z obu stron. Następnie nieco zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze
My simple kitchenświeżego szpinaku 2-3 duże ząbki czosnku około 180-200 g sera feta 3 średniej wielkości jajka 5-6 łyżek „z górką” mąki pszennej + dodatkowo do obtoczenia kotletów sól, pieprz Obrane, opłukane ziemniaki kroimy na mniejsze części. Zalewamy je osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu, jeszcze ciepłe, przeciskamy przez praskę. Studzimy. Szpinak myjemy. Odrywamy twarde łodyżki(...)ewentualnie gałką muszkatołową) do smaku. Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy. Wyrobioną masę wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie kotlety. Obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron na złoto. Uwagi: Kotleciki, chociaż proste do przygotowania, wymagają rozpoczęcia przygotowania odpowiednio wcześniej – trzeba obrać, ugotować i wystudzić ziemniaki. Następnie
Smaki Na Talerzudzisiejszy obiad polecam pyszne kotlety mielone z papryką. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Można je podać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: ½ kg mięsa mielonego drobiowego, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 1 jajko, 1,5 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, oregano, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oraz cebulę kroję w małą kosteczkę. Warzywa dodaję do mięsa mielonego. Następnie(...)mięsa dodaję jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz sól, pieprz i oregano do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Z masy mięsnej formuję owalne kotlety. Obtaczam je w pozostałej bułce tartej. Kotlety smażę na oleju, na rumiano z każdej strony
Tradycyjna kuchnia Kasi