kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:95/184)

Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 349

ustach. Przygotowanie takich kotletów zajmie nam zaledwie kilka minut, następnie mięso odkładamy w marynacie na kilka godzin (lub całą noc) aby przeszło i smażymy     Składniki: ok 0,5 kg schabu 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny pół pęczka pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej(...)pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Kotlety smażymy

Blog z Apetytem
Kotlety z kaszą gryczaną i płatkami owsianymi (grzybowo-serowe) 192

proporcje oraz niektóre składniki. Musiałam dopracować przepis (na własny gust), aby móc Wam go polecić. Inaczej są przygotowywane - niż te z kaszy jęczmiennej ( klik ), ale również smakują rewelacyjnie. Sam kotlet jest soczysty, miękki, ma zwartą strukturę i ten... grzybowy smak. Idealnie sprawdzi na obiad, lunch, do kanapki - czy burgera! (10 sztuk) 1/2 szklanki kaszy gryczanej z grzybami 3/4 szklanki płatków(...)zblendować, a następnie dodać pieczarki z cebulą. (Można też użyć maszynki do mielenia mięsa.) Wszystko ponownie wymieszać blenderem (ale już niedokładnie) i połączyć z bułką tartą, mąką oraz przyprawami. (Jeśli masa jest zbyt "luźna" - należy ją odstawić na około 20 minut, aby mocniej stężała.) Z masy uformować kotlety. Każdego z nich obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na talerzu. Kotlety

Di gotuje
Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku) 208

filety z kurczaka sól, świeżo mielony pieprz  100 g zimnego masła 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę mąka do panierowania 1 rozmącone jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Filety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, najlepiej przez kawałek folii żeby nie podziurawić mięsa. Kotlety nacieramy z obu stron solą

My Culinary Art
Burgery z queso, jalapeno i nachosami 205

obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chipotle drobno posiekać. Przygotować mięso na burgery. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać podsmażony, pokrojony boczek (4 plastry), podsmażoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekane papryczki chipotle w sosie adobo oraz sos Worcestershire. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką. Uformować 4 kotlety. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanej i posmarowanej olejem(...)przez około 8 - 10 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące. Każdą połówkę podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta, na kotleta plastry chrupiącego boczku (po 2 na każdego burgera), plasterki jalapeno, nachosy, plasterek pomidora i czerwonej cebuli oraz kilka listków świeżej kolendry. Przykryć górną częścią bułki posmarowaną queso. Burgery podawać

Gospodyni Miejska
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 184

gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie(...)minut SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem winnym, ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem, podać mielonego z ziemniakami, sałatą posypane koperkiem i szczypiorkiem - syty, apetyczny i dość szybki obiad.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kapusta z majową pokrzywą 115

suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet nie będzie potrzebny :) Pokrzywę dodałam w ostatniej chwili gotowania by jej nie rozgotować. Tę wersję

Proste Potrawy
drobiowa pierś w cieście naleśnikowym... 96

przyprawą do drobiu z każdej strony. Jajka dobrze roztrzepać z mąką, mlekiem, solą, pieprzem mielonym na gęste ciasto. Kotlety zamaczać w cieście, na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety. Podawać z ziemniakami tłuczonymi i mizerią - pierś z kurczaka jest szybkim daniem obiadowym w cieście naleśnikowym mięso jest soczyste, kruche, smaczne.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki z makaronem 144

W końcu jest lato, więc dużo warzyw na straganach! Szybkie i smaczne placuszki z cukinii i mięsem mielonym bez mąki podane z makaronem. Składniki: 100g

Truskawkowa Fiesta
Mielone z rabarbarem 159

koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego z łopatki  1 jajko 1 czerstwa bułka  2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki  1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku   olej kokosowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku(...)wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po kilka minut z wszystkich stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielone z indyka w szynce szwarcwaldzkiej z porem i niespodzianką 150

spodu i naciskając delikatnie formujemy prostokątne brzegi mięsa mielonego. Przynajmniej mi się tak zachciało żeby mięso mielone ściśle dochodziło równomiernie do szynki. Tak przygotowane mielone wkładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy po 4-5 min z każdej strony. Czas zależy od wielkości i grubości naszych kotletów. Na samym końcu posypujemy parmezanem lub innym serem

Piekielna Kuchnia Pati
Karkówka w marynacie 170

łyżeczka słodkiej papryki w proszku łyżka natki pietruszki 2 łyżki keczupu pieprz świeżo mielony sól czosnkowa  2 kulki ziela angielskiego liść laurowy karkówka pokrojona na kotlety  Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dać do naczynia żaroodpornego i obtoczyć w nich mięso, odstawić do lodówki na co najmniej pół dnia. Piekarnik nagrzać do 125 stopni

Pychotkaaa
Kotlety mielone z soczewicą z patelni grillowej 166

Proste i znane kotlety mielone w nieco innej formie z patelni grillowej. Do masy dodałam soczewicę z puszki, która sprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz były lekko chrupiące. składniki: kotleciki 500 g mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki soczewicy, u mnie z puszki 1 jajko sól,pieprz dodatki kasza jęczmienna z pieczarkami ogórki konserwowe Do mięsa

Monia miesza i gotuje
Mielone w chlebie 106

                            Jakiś czas temu oglądałam jeden z odcinków programu " Ewa gotuje ". Zaciekawiły mnie kotlety z piersi indyka panierowane w krojonym chlebie.  A, że nie miałam

Ewa w kuchni
Domowy hamburger 141

mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz doprawiamy według uznania solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z pestkami dyni 189

Będąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól(...)Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor

Bajeczna Kuchnia