kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:86/184)

Gołąbki z mięsem i papryką 151

liści kapusty z połowy farszu zrobiłam kotlety, dodałam jedynie tartą cukinię, czyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 210

porcji: 40 dag czerwonej kapusty 50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 10 dag kaszy jęczmiennej 10 dag czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska   lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej(...)jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać

Wanilia i Kardamon
Kolety mielone z ryżem i pieczarkami 181

Składniki: * 250 g pieczarek * 250 g mięsa mielonego * 50 g ugotowanego ryżu * cebula * jajko * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 2 łyżki kaszy manny * łyżeczka majeranku * natka pietruszki * sól * pieprz * bułka tarta do obtaczania * łyżka masła * olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na drugich oczkach(...)odparowania wody. Na koniec dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy  gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę  oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ! Zapraszam

Kulinarne przygody
Klopsiki w sosie cebulowo - serowym 129

Jeżeli już znudziły ci się kotlety mielone to wrzuć je do sosu cebulowo - serowego. Danie absolutnie pyszne, idealne na obiad. Podane z puree ziemniaczanym .... mmm   Dla 2 osób 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub  drobiowego 1 kostka rosołowa 1 serek topiony 2 średnie cebule 1 jajko 1/2 czerstwej bułki 1 łyżka masła natka pietruszki

Jadło i czytadło
Roladki z mięsa mielonego z kokosową nutą 173

gram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią przykrywamy ) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy folię i na jednym

Smaki Ewy
Burgery wołowe, ogórkowe 155

łyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym (panierowane) 242

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowane pieczarki są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem.     500g pieczarek (czym większe - tym lepsze) Farsz:     250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała)   1-2 ząbki czosnku majeranek sól

Di gotuje
kapuściano-marchewkowe z kolendrą mielone kotlety w sosie pomidorowym na obiad... 214

szklanka, śmietana gęsta 1 łyżka kapustę i marchew dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa mielonego dokładnie wyrobić masę z jajkami, bułką moczona i odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, pokrojoną cebulką, kolendrą na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane mielone kotlety, odłożyć na talerz, z patelni po usmażeniu wylać tłuszcz na patelnię po tłuszczu wlać

W Mojej Kuchni Lubię
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 184

szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną na 1 łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej

W Mojej Kuchni Lubię
Typowo włoski obiad dla małych... i dużych ! 545

pieprz,bazylia, mieszanka sałat-umyte gotowe do spożycia parmezan Ugotuj sos pomidorowy według   TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy(...)aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo! Wymieszaj. Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie danie , penne z salsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo parmezan! A dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową Ponti.  Dodatkowo sałatka chrupiąca i aromatyczna. Nie zapomnijmy o parmezanie tartym na nasz makaron! Buon

Z Kuchni Do Kuchni
mielone drobiowe z serkiem topionym na ostro... 224

mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut i raz je w połowie duszenia obrócić, następnie bez przykrycia na dużym ogniu z 2 minuty do odparowania wody mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 196

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania(...)odcisnąć nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli

Trzeci talerz
KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA 244

bułka tarta- pieprz czarny mielony- przyprawa "Kucharek"- olej do smażeniaSposób przygotowania:W garnku gotujemy do miękkości udka z kurczaka z 3 liśćmi laurowymi, 3 kulkami owoców jałowca oraz 4 kulkami zioła angielskiego. Ugotowane udka odstawiamy do wystygnięcia, obieramy mięso i mielimy w maszynce do mielenie mięsa. Bułkę namaczamy i również mielimy razem z mięsem. Cebulę obieramy i kroimy(...)drobną kostkę - dodajemy do mięsa. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, dodajemy jajko, musztardę i dokładnie mieszamy. Pieprz czarny oraz przyprawa "Kucharek" - dodajemy do smaku. Z przygotowanej masy formujemy nasze kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
Kotlety mielone w płatkach jaglanych 186

pech chciał, że zabrakło mi bułki tartej, tak więc wpadły w rękę płatki jaglane, w których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 mała cebula(...)podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety

Aga w kuchni
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 401

sznycla z serem (1940) w drobiowy kotlet z serem i szynką (1967). Krótka historia jak na klasyk restauracyjny, prawda? Zapisz To, co w Polsce można zjeść pod tą nazwą to rosyjska ruletka. Raz to paczkowane garmażeryjne gówno (cordony znajdziecie w chłodziarkach we wszystkich większych marketach spożywczych, zrobione mielonego mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie od kości, nadziane mielonką i serem(...)innym razem – coś co przypomina przypalony kurzy ochłap z resztkami deski serów i wędliną-jaka-się-nawinie. Jedno w tym szaleństwie jest pewne – na 2/3 zamówień na bank ten kotlet zostanie podany Wam dokładnie w ten sam sposób jak kotlet de volaille albo kurczak po kijowsku – jako rolada. Z głębokiej frytury. Yummy! W domu robi się go naprawdę prosto

Karo in the Kitchen