Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy
Kolorowy Przepisownikczosnku, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać grzyby, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, garść bułki tartej, zioła prowansalskie, majeranek, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron do zarumienienia
W kuchni u Monikidyni 1 jajko 1 łyżeczka mielonej kozieradki 50 ml bulionu mięsnego 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki sezamu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę mielimy razem z cebulą, czosnkiem, otrębami i pestkami. Do masy wbijamy jajko, doprawiamy solą, pierzem, kozieradką, dokładnie wyrabiamy z bulionem. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mieszance bułki tartej
R'n'G KitchenSposób przygotowania 1. Kapustę poszatkować ,posolić i odcisnąć sok.odstawić na kilka minut. 2. Następnie wymieszać z mielonym mięsem, mąką ziemniaczną , startą cebulą . przyprawić vegetą , bazylią, czosnkiem. 3. Z masy formować kotleciki , obtaczać w bułce tartej, i usmażyć. 4. Przełożyć kotlety do rondla podlać wodą i chwile poddusić , pod koniec dolać przecier wymieszany z 1 łyżeczką mąki
Sama słodycz i szczypta chilidzieciom. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 100 g świeżego szpinaku baby 100 g wędzonego boczku (u mnie plasterki) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka ketchupu natka pietruszki sól pieprz 1 jajko 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów olej do smażenia 1. Szpinak umyć, posiekać. Boczek pokroić(...)paseczki. Na suchej patelni podsmażamy boczek, następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy kilka minut. Studzimy. 2. Do miski dajemy mięso, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, musztardę, ketchup, podsmażony szpinak i boczek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy rękami. W rękach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotleciki powinny ładnie
kruche babeczkifasoli 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz szczypta cukru 1/3 pęczka natki pietruszki dodatkowo olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Fasolę moczymy przez noc, a następnie gotujemy ją do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki smażąc(...)niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Teraz zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz cukrem, dodajemy posiekaną pietruszkę, tartą bułkę i jajko. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie w rękach zwilżonych wodą formujemy z naszej masy niewielkie kotlety. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy
Miód i pieprzwarzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy burak (ok. 100 g) 500 g mięsa drobiowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub cząbru 1/2 łyżeczki kurkumy
Kucharzycasmaku i aromatu. Składniki (10 niedużych kotletów): 500 g mielonej karkówki 1 mała cukinia (około 250 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu 3 łyżki wody olej do smażenia Wykonanie: Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię
Smak mojego domusprawdzą się tzw. skrawki odcięte po przygotowaniu np. kotletów. 250 gram fileta z piersi indyka 150 gram świeżej papryki (użyłam czerwonej i żółtej) 100 gram pieczarek 1 jajko M 1 łyżka kwaśnej śmietany lub jogurtu 1 łyżka mąki wegeta( przepis na domową wegetę tutaj ) grubo mielony pieprz sól Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę przekładamy
Andzia Pichcistylu - domowy cheeseburger w nietuzinkowej odsłonie. Tym razem w soczystym kotlecie ukryłam żółty ser, który świetnie się roztopił i nadał całemu kształtu świetny wyraz. Kanapkę podałam z klasyczną sałatką, które polecam niekoniecznie zawsze w takim zestawieniu ;) Domowy cheeseburger Składniki : 3 bułki słodki do hamburgerów 500 g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 3 plastry ulubionego żółtego sera ogórki konserwowe sałata(...)czerwonej masło ketchup sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Formujemy placuszki wielkości dłoni (6 sztuk). Na trzech placuszkach mięsnych układamy żółty ser. Przykrywamy pozostałymi mięsnymi placuszkami i dokładnie zlepiamy boki. Gotowe kotlety smażymy przez kilka minut z dwóch stron. Bułki przekrawamy, delikatnie smarujemy masłem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te
Moje Małe CzarowanieSkładniki (1 porcja - zdjęcie):55 g suchej ciecierzycypół cebulki (ok. 20 g)1 jajko2 łyżki (16 g) bułki tartej5 g masła1 łyżka olejuprzyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól)Przygotowanie:1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny.2. Cebulkę pokroić(...)mniej niż połowę, żeby masa wyszła mniej więcej konsystencji plasteliny, ale nie rozsypywała się/nie pękała).4. Dodać przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;)5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać)6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej.7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju.8. Smażyć kotlety
Malowane smakiemDzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych(...)może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny
Chilli Czosnek i OliwaKotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno(...)białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniaświeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą
Weekendy w domu i ogrodzie