Składniki (1 porcja - zdjęcie):55 g suchej ciecierzycypół cebulki (ok. 20 g)1 jajko2 łyżki (16 g) bułki tartej5 g masła1 łyżka olejuprzyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól)Przygotowanie:1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny.2. Cebulkę pokroić(...)mniej niż połowę, żeby masa wyszła mniej więcej konsystencji plasteliny, ale nie rozsypywała się/nie pękała).4. Dodać przyprawy, według uznania, ale nie żałować ;)5. Z masy ulepić płaskie kotlety (mi wyszły 3 spore, ale mniejsze będzie łatwiej przewracać)6. Kotlety obtoczyć w pozostałym jajku i w bułce tartej.7. Na patelni roztopić masło i dodać łyżkę oleju.8. Smażyć kotlety
Malowane smakiemDzień dobry, Napełnienie chlebków pita warzywami i serem lub mięsem to prosty sposób na przygotowanie smacznego i szybkiego posiłku, takiego domowego fast foodu. Na blogu pokazywałam Wam już cypryjskie kanapki z halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych(...)może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny
Chilli Czosnek i OliwaKotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno(...)białka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na oleju na rumiano
Tradycyjna Kuchniaświeżo zbieraną kozieradką, dodałam ją do przyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą
Weekendy w domu i ogrodzieliści kapusty z połowy farszu zrobiłam kotlety, dodałam jedynie tartą cukinię, czyli przygotowałam dodatkowy obiad 6 kotletów z farszu gołąbkowego, czyli 3 w 1, zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcji: 40 dag czerwonej kapusty 50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki 10 dag kaszy jęczmiennej 10 dag czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju 2 duże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej(...)jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać
Wanilia i KardamonSkładniki: * 250 g pieczarek * 250 g mięsa mielonego * 50 g ugotowanego ryżu * cebula * jajko * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 2 łyżki kaszy manny * łyżeczka majeranku * natka pietruszki * sól * pieprz * bułka tarta do obtaczania * łyżka masła * olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na drugich oczkach(...)odparowania wody. Na koniec dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ! Zapraszam
Kulinarne przygodyJeżeli już znudziły ci się kotlety mielone to wrzuć je do sosu cebulowo - serowego. Danie absolutnie pyszne, idealne na obiad. Podane z puree ziemniaczanym .... mmm Dla 2 osób 200 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 kostka rosołowa 1 serek topiony 2 średnie cebule 1 jajko 1/2 czerstwej bułki 1 łyżka masła natka pietruszki
Jadło i czytadłogram mięsa mielonego, wieprzowego z łopatki Szklanka blanszowanych warzyw – paski 1 szkl. bulionu 3 łyżki mleczka kokosowego Sól Pieprz Papryka słodka mielona Mąka Olej Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dzielimy na cztery części. Każdą z części wykładamy na folię ( również nią przykrywamy ) i rozwałkowujemy na cienkiego, płaskiego kotleta. Zdejmujemy folię i na jednym
Smaki Ewyłyżek olej Wykonanie: Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy wraz z jajkami do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Pod koniec dodajemy bułkę tartą – tylko taką ilość aby mięso się nie rozpadało. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kotlety i spłaszczamy je dodatkowo ręką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut z obu stron. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowane pieczarki są świetną alternatywą dla kotletów mielonych. Idealnie nadadzą się na obiad lub jako samodzielna przekąska, np. z ulubionym sosem. 500g pieczarek (czym większe - tym lepsze) Farsz: 250-300g mięsa mielonego 1 jajko 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku majeranek sól
Di gotujeszklanka, śmietana gęsta 1 łyżka kapustę i marchew dobrze rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać do mięsa mielonego dokładnie wyrobić masę z jajkami, bułką moczona i odciśniętą z wody, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem, pokrojoną cebulką, kolendrą na gorącym oleju z masłem smażyć rumiane mielone kotlety, odłożyć na talerz, z patelni po usmażeniu wylać tłuszcz na patelnię po tłuszczu wlać
W Mojej Kuchni Lubięszklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną na 1 łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej
W Mojej Kuchni Lubiępieprz,bazylia, mieszanka sałat-umyte gotowe do spożycia parmezan Ugotuj sos pomidorowy według TEGO PRZEPISU Mięso mielone dopraw jak lubisz.Ja te kulki zrobiłam dla dzieci, gdyż one schabu z grilla mi nie pogryzą. Ugotuj kulki w sosie pomidorowym. Międzyczasie ugrilluj kotlety schabowe. Ugotuj penne al dente. Przygotuj sałatkę. Wymieszaj ja z odrobiną soli i oleju lnianego. Dobry, zdrowy(...)aromatyczny i z charakterkiem. Polej octem balsamicznym Ponti. Ja lubię dużo! Wymieszaj. Makaron zalej sosem. Wymieszaj. Dla dzieci przygotowałam typowo piemonckie danie , penne z salsą i kuleczkami mięska mielonego, dodatkowo parmezan! A dorośli dostali penne z salsą, grilowany schab z glassą sojową Ponti. Dodatkowo sałatka chrupiąca i aromatyczna. Nie zapomnijmy o parmezanie tartym na nasz makaron! Buon
Z Kuchni Do Kuchnimięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut i raz je w połowie duszenia obrócić, następnie bez przykrycia na dużym ogniu z 2 minuty do odparowania wody mielone
W Mojej Kuchni Lubię