Składniki: 300 g pieczonej dyni 1 kulka mozzarelli light 50 g kaszy manny 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 1 jajko sól, pieprze słodka papryka, chili curry Przygotowanie: Dynię … Czytaj dalej Kotlety dyniowe
czarrna od kuchnidługo dusić, aby się nie rozgotowała. Tak przygotowana młoda kapusta z marchewką i porem w towarzystwie młodych ziemniaków i kotleta schabowego lub klopsów mielonych to obiad palce lizać. Taka młoda kapusta z marchewką i porem będzie również smakować podana z kaszą lub ryżem. Ja przyznam, że uwielbiam to warzywo pod każdą postacią, dlatego w sezonie gości u nas bardzo często
Danka Pichcilunchboxa do szkoły, lub pracy :) kasza jaglana 80 g soczewica czerwona 50 g świeży brokuł 100 g marchewka 50 g dymka 50 g łyżka oleju rzepakowego spora szczypta soli i pierzu 1/4 łyżeczki mielonej papryki 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 0/5 łyżeczki suszonej natki pietruszki łyżka soku z limonki Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy(...)Dodajemy je do podsmażonej cebuli wraz ze wszystkimi przyprawami i jeszcze chwilę smażymy, ciągle mieszając. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą i soczewicą, dodajemy sok z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do ostudzenia. Następnie formujemy około 14 kotletów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego
Mienta blognastępnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Do marchewki i czosnku dodajemy kaszę, majonez i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, i suszoną bazylią, wszystko dobrze mieszamy. Taka surówka idealnie pasuje do ziemniaków z kotletem, ja lubię ją podaną na kanapkach z wędliną. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliugniatamy jeśli chcemy aby kotleciki maiły konsystencję puree. 5. Z gotowej masy (masa jest dość kleista) staramy się formować kotlety które obtaczamy w mące i od razu kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy je z kaszą, sosem i/lub świeżą sałatką. Smacznego
Gotowanie...to proste !wyczucie) 1 Pietruszka starta na tarce sól i pieprz do smaku papryka czerwona słodka w proszku i ostra olej ************************************** Kotlety podsmażyć na dużym( lekko , tyle aby się białko scięło) gazie.Pieczarki obrać i pokroić każdą na 4 częścicebulę w piura pokroić,kaszę opłukać.Do dużego rondla wlać odrobinę oleju i poddusić lekko cebulę,włożyć mięso i podlać bulionem( mięsa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktórych wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę. Wystarczy podać
Jeść, by żyć w zdrowiubrakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych produktów. Wykaż się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju - upiecz. Dodaj kaszę gryczaną i ulubioną (domową!) surówkę - zdrowy posiłek gotowy. :) Rusz się! Nie musisz od razu biegać maratonów. Kluczem do sukcesu
Kuchnia Elliejest miękka, dolej więcej wody i duś trochę dłużej). Wyjmij ziele i liście. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie kasze, dodaj kapustę z cebulą i czosnkiem, przyprawy i zioła, przecier pomidorowy, bułkę tartą i zieleninę. Gdy masa przestygnie, formuj wrzecionowate kotlety i smaż z obu stron (w razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej lub trochę mąki). Podawaj z sosem. Przepis
Qlinarnie i Qlinarniemięsa razem z kaparami i wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest rzadka dołożyć łyżkę bułki tartej. Formować kotlety mokrą dłonią.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć z każdej strony na złoty kolor. Podawać z ziemniakami lub różnego rodzaju kaszami. U mnie będą dzisiaj z kuskusem i pekińską. Smacznego
pieprzny smaczeknaszym codziennym jadłospisie powinny znaleźć się różnorodne potrawy, by tym samym dostarczyć organizmowi potrzebnych wartości odżywczych. Dlatego zastąpmy zwykłe ziemniaki kaszą lub ryżem.Ryż pod względem odżywczym jest na pewno zdrowy dla beztlenowców oraz osób cierpiących na problemy gastryczne. Dostarcza nam potasu i witaminy E . Od dawna stosowano go w leczeniu chorób nerek, nadciśnienia tętniczego , cukrzycy. Jedzmy więc również(...)sól pieprz Jak robimy Jajka drobno posiekać i wymieszać z ryżem , dodać jako surowe , łyżkę masła lub oleju, siekaną zieleninę, sól , pieprz i dobrze wyrobić.. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce i smażyć na tłuszczu z obu stron. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, grzybowym i surówką. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewysmaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka
Kulinarny S.O.S.smaczny pomysł na przekąskę lub dodatek do obiadu Mogą być podane z ryżem, kaszą lub ziemniakami, jak również samodzielnie np. z sosem czosnkowym , tzatziki lub sosem chili . Dania prosto z patelni… ** Placki ziemniaczano-cukiniowe ** Makaron ryżowy z boczkiem i pieczarkami ** Paprykowe krążki nadziewane mięsem ** Kotlety rybne siekane Składniki: 1 patison (ok. 0,8-1 kg) 2 jajka
Kulinarne S.O.S.Składniki: 3/4 szklanki bułka tarta, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 2 łyżki natka pietruszki, 25 dag/opakowanie makaron nitki, 15 dag ser
W Mojej Kuchni Lubiępół szklanki kaszy jaglanej ) 5. Do masy jajecznej dodać ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną. Uwaga: jeżeli masa jest zbyt luźna dodać łyżkę bułki tartej. 6. Z masy mokrymi rękami formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać 6 łyżek oleju i łyżkę masła. 8. Smażyć kotlety ok 3 min z każdej strony, do zrumienienia. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU
Atlas Smaków