kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:158/338)

Sałatka z jajkiem i kiełkami 142

oczywiście dla osób bez przeci wwskazań), łącznie z tymi użytymi do przygotowywania innych potraw, np. kotletów. M ożemy je więc dodawać do swoich ulubionych sałatek czy innych potraw. Najlepiej wybiera ć jaj a z gospodarstw ekologicznych lub z wolnego wybiegu. Dlaczego warto jeść jajka? Otóż jajka są źródłem składników mineralnych ( siarki, potasu, sodu, chloru, natomiast żółtko zawiera żelazo fosfor, wapń

Strefa Zdrowego Żywienia
Kotlety mielone 160

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz bułka tarta  

O kuchni z uczuciem
Mielone z sosem pieczarkowym 128

obiad. Chciałoby się rzec, że to taka klasyka gatunku. Kotlety mielone podane razem z ryżem i sosem pieczarkowym. W tym zestawieniu niczego moim zdaniem już nie brakuje, ale jeśli chcecie zawsze możecie dorzucić surówkę z marchewki czy tarte buraczki. ok. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula 1 – 1 i 1/2 łyżki musztardy sól(...)wody lub mleka i odstawiamy do namoczenia. Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, musztardę, cebulę oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kotleciki, lekko je na koniec spłaszczając. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mielone kotlety z obu stron na złoto (ja wstępnie podsmażone kotlety wstawiłam na około 10-15 minut do piekarnika

Smaki Na Talerzu
KOTLETY MIELONE SOJOWE NA SPOSÓB ORIENTALNY 169

wiecie ,kotlety sojowe są bez smaku coś na podobieństwo toffu.Aby to zmienić należy nadać soji krzty wyrafinowanych przypraw i dużo miłości:) a one odwdzięczą się Wam wybornym smakiem i małą ilością kalorii.... 1 op.kotletów sojowych 2 kostki bulionowe drobiowe 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy *************************************** 1 jajko bułka tarta 1 cm.starego imbiru 1 łyżeczka curry suszona kolendra szczypta kozieradki(...)chiński sól morska bułka tarta do panierowania ****************************************** Wszystkie przyprawy i starty imbir dodać do mięsa sojowego,jajko i odrobinę bułki tartej.Wymieszać , spróbować .Jak potrzeba Doprawić jeszcze.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Smacznego. Podawać z salatkami.       Kotlety sojowe zalać wrzątkiem ugotowanym z kostkami bulionowymi,listkiem laurowym i zmiażdżonym czosnkiem na 7 minut.Kotlety odcisnąć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone z serkiem topionym 165

jaja 1-2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz wegeta serek topiony Bułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera , uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
,,De volaille z serem i szynką” 293

Kotlet de volaille to pyszne danie z piersi kurczaka, które przyrządziłam w mojej kuchni dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie http://przyjemnegotowanie.pl. Mięso tak przyrządzone wychodzi soczyste, mięciutkie i aromatyczne, a skórka chrupiąca. Bardzo polecam wypróbowanie tego przysmaku, jeśli ktoś jeszcze nie robił. Roladki można serwować dowolnie z ziemniakami lub ryżem. Klasyczny i najprostszy de volaille to przede wszystkim mięso(...)kostki masła • 2 łyżki posiekanej pietruszki • sól, pieprz, • mąka do obtoczenia • 4 jajka • bułka tarta • olej do smażenia + 1 łyżka masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy

Podróż w kulinaria
Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem 1112

kilka plasterków żółtego sera ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem  - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy na cieniutkie kotlety.  Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), słodką papryką, niewielką ilością soli i pieprzu(...)środek każdego kotleta wykładamy po ok. 1-2 plasterki (w zależności od wielkości) szynki oraz sera . Bo ki zw ijamy do środka i rolujemy ku górz e (jak krokiety). Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Słodka Strona
Kotlety mielone z żółtym serem 333

namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.   Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.Wyrabiamy.   Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.   Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.   Obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na rumiano, kilka razy

Maminek kulinarny
Kotlety z kalafiora 114

łyżka smalcu            2 jajka           natka pietruszki (wg uznania, u mnie około 1/2 pęczka)                              1 płaska łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu mielonego           5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej 1 łyżeczka maggi olej do smażenia

w mojej kuchni
Kiełbasiane kotlety 168

białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki  200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy  2 jajka  2 cebule średnie  1 ząbek czosnku  1 mała szalotka  pół(...)mięsa , i doprawiam naszymi przyprawami , dokładam naszą wcześniej nasączoną bułkę w mleku, jajka , kiedy mamy dodane wszystkie składniki to mieszamy całą masę ręką aż dobrze nam się wszytko połączy . Jak mięso mamy już przygotowane , na talerz wysypujemy bułkę tartą , dłonie zwilżamy olejem i zaczynamy formować nasze kotlety średniej wielkości , i kładziemy na rozgrzaną patelnie z olejem , smażymy po obu stornach

Mój Smak
Kotlety mielone z pieczarkami 130

ciepłych kotletach ma przyjemną strukturę. Kotleciki z takim wnętrzem śmiało, można podać na świąteczny obiad, gdyż nie są one takie codzienne i oczywiste w smaku. Gdy zamiast pieczarek do farszu dodamy namoczone i podsmażone  z cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego i świątecznego charakteru.  Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 2 jajka(...)łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mały pęczek natki pietruszki 2 - 2,5 łyżeczki soli 1 szklanka bułki tartej do panierowania olej do smażenia Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami? Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.  2/3 cebuli zdjąć z patelni na talerz i wystudzić

Kuchcik gotuje
Marynowane kotlety schabowe 195

gorąco Wam polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze

Kuchnia domowa Ani
Drobiowe roladki z papryką na dyniowych kluseczkach 180

Przygotowanie:     Każdą pierś kurczaka przekrawamy na pół i rozbijamy (tak by powstały 4 kotlety). Przyprawiamy przyprawą do drobiu z obu stron. Na środek układamy paseczki papryki - żółtą, czerwoną i zieloną oraz połowę plasterka serka śmietankowego. Zawijamy roladki. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Dobrze jest je związać nitką, żeby się nie rozleciały. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni
Wegetariański obiad po śląsku 966

każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ... Przepis: Składniki: składniki na kluski: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana 3 jajka sól  dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : -  Kluski śląskie składniki na roladę śląską (4 sztuki) opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g) 1 litr wody,  1 kostka warzywna,  1 kostka grzybowa 3 ząbki czosnku

Mój pomysł na
Roladki Hebrajki 121

trzeciego naczynia wbijamy jajka roztrzepane widelcem. 8.   Roladki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. 9.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 10.              Kotlety gotowe. 11.              Smacznego

Kulinarna Chwila
PULPETY GRYCZANE 159

Wystudzoną kaszę połączyć z pieczarkami i cebulą, dodać przeciśnięty czosnek oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jajka, bułkę tartą. Wymieszać, w razie konieczności dodać więcej bułki żeby konsystencja była identyczna jak przy kotletach mielonych.  Formować kuleczki mokrymi dłońmi, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.  Podawać z sosem pomidorowym

pieprzny smaczek
Kotleciki mięsno-ryżowe 180

przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor

Praktyczna pl
Hreczniaki - bezmięsne kotleciki 576

regionalnej kuchni Kresów Wschodnich, przygotowane na bazie kaszy gryczanej zwanej hreczką, białego sera i pachnących ziół to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Składniki: 300g kaszy gryczanej 250g białego, półtłustego sera 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 pęczek natki z pietruszki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz 1 łyżka masła

Szalona Kuchnia Eweliny
Kolety mielone z ryżem i pieczarkami 152

dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy  gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę  oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań

Kulinarne przygody
Kotlety drobiowe z majonezem 119

Mój ostatni eksperyment w kuchni na kotlety drobiowe. Po podaniu na obiad natychmiast zniknęły z talerzy. Składniki: ½ kg filetów z kurczaka 1 jajko 1 biała cebula 20 dag żółtego sera 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku curry do smaku olej do smażenia Wykonanie: Mięso, cebulę, ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wbić jajko, dodać majonez

Tradycyjna Kuchnia
kotlety z kalafiora i pieczarek 108

alternatywnych dla przepisów mięsnych.Zrobiłam tym razem kotlety z kalafiorem pieczonym w piekarniku z pieczarkami.Wyszły przepyszne 🙂 składniki: składniki na 6 kotletów 1 średni kalafior 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko masło klarowane do smażenia lub olej imbir,pieprz ,sól wykonanie: Kalafior ,myjemy ,rozdrabniamy

Ugotujmy Coś
Kotlety mielone z marchewką 112

miski. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kurczak z orzechami 196

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta 🙂 Składniki 1 filet z kurczaka 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg sera żółtego sól, pieprz jajko bułka tarta Sposób przygotowania Fileta przekroić wzdłuż na … Czytaj dalej Kurczak z orzechami

czarrna od kuchni
MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 136

wyżywić nim rodzinę 👪 Oto przepis jak mając tylko jeden filet z kurczaka zrobić smaczny i prosty obiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g sera żółtego 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Pieczarki w chrupkim cieście kukurydziano-maślankowym 360

czubatymi łyżkami mąki kukurydzianej. Doprawiamy solidnie pieprzem i solą (jak do tradycyjnej panierki np. na kotlety). Mieszamy, a następnie powoli wlewamy maślankę, mieszając aż do uzyskania gęstego ciasta. Jeśli chcemy, aby nasze pieczarki były bardziej chrupiące warto dodać 1 jajko (przed wlaniem maślanki). W drugiej misce mieszamy resztę obu mąk. Pieczarki maczamy najpierw w gęstym cieście, a następnie obtaczamy

Słodkie okruszki
Pikantne spaghetti z klopsami 201

czosnku 10 szt czarnych oliwek sól, pieprz 1 łyżka masła olej 1 jajko bułka tarta Przygotowanie: Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry

Alutka-Gotuje
Zupa paprykowa z pulpecikami 140

pulpeciki : około 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1  jajko bułka tarta, sól, pieprz czarny mielony Przygotowanie : Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz oraz bułkę tartą w takiej ilości by uzyskać konsystencje mięsa jak na kotlety, wyrobić dokładnie Mokrą ręką formować małe ( wielkości dużych orzechów włoskich ) pulpeciki, wkładać do wrzątku z ziemniakami

Proste Potrawy
Domowe hamburgery 147

naturalnym pieprzem ROLESKI, sól i pieprz do smaku, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wygrabiam masę. Z masy formuję okrągłe, spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na patelni grillowej wysmarowanej olejem na rumiano z dwóch stron. 2. Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety ziemniaczane 257

Kotlety ziemniaczane, które od zawsze gościły na stole, ja dziś zrobiłam z małą zmianą z dodatkiem sera i szynki. Kotlety ziemniaczane Składniki: - 1 kg ziemniaków - 100 g szynki w plastrach - 100 g sera żółtego - 1 jajko - sól - pieprz - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - bułka tarta - olej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, gorące przeciskamy przez praskę lub ugniatamy dokładnie tłuczkiem. Jeżeli

Kulinarne życie
Grillowana wołowina z suszonymi pomidorami 139

przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (średnie oczka). Pomidory odsączamy z zalewy ,kroimy w paski ,dodajemy do mięsa razem z jajkiem i serkiem. Masę dokładnie wyrabiamy ,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy okrągłe kotlety ,kładziemy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z obu stron. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

R'n'G Kitchen
Kotlety mielone inaczej 80

Kotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania

Milion Smaków
Roladki schabowe z boczkiem i jajkami przepiórczymi 188

SKŁADNIKI 500 g schabu 4 plastry wędzonego boczku 12 przepiórczych jajek musztarda sól pieprz  papryka słodka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo - około 4 minut. Schab dzielimy na cztery plastry i  rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy plaster doprawiamy solą i pieprzem , smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Na boczku umieszczamy po 3 jajeczka i zwijamy roladki

Moje Kuchenne Rewelacje
Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej 309

którą otrzymałyśmy w ramach współpracy z firmą WSP SPOŁEM   . Dzięki niej danie nabrało wyraźnego, ciekawego smaku.  Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej  sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 191

drobną kostkę pieczarki i duś ,aż odparuje cały płyn z patelni przestudzoną kaszę połącz z grzybami i cebulą,dodaj sól,pieprz,jajka ,kaszę manną i dokładnie wyrób masę.Odstaw na 30 minut do lodówki,będzie łatwiej formować kotlety zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kotleciki,obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.Podawaj z pikantnymi sosami  surówką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki bez zawijania 238

minut. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku.3. Ostudzony ryż, kapustę, mięso, posiekaną drobno cebulkę i zmiażdżone ząbki czosnku dobrze wymieszać. Dodać przyprawy, jajko i tyle bułki tartej, by masa była zwarta.4. Z masy uformować okrągłe lub podłużne kotlety, obtoczyć w mące i mocno zrumienić na oleju. Przełożyć do rondla, zalać bulionem i gotować 40-50 minut na wolnym ogniu. Podawać

Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kurczaka i sera 3785

Często idąc do restauracji czy na jakieś przyjęcie i jedząc serwowane tam potrawy znajduję w nich inspirację do stworzenia czegoś nowego. Tak było też z tymi

Anielska Kuchnia Ani