wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :) Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo :-) I tym sposobem
Walijskie Pichceniebułka tarta Przygotowanie : Umyty bakłażan pokroić w cienkie plastry, posypać solą, po 10 min. osączyć lub odcisnąć na ręczniku papierowym, posypać lekko pieprzem mielonym Panierować w bułce i jajku tak jak kotlety schabowe Smażyć z obu stron na złoty kolor. Tak przyrządzony bakłażan był u mnie oddzielnym daniem, ale może być też
Proste Potrawypodczas smażenia. Do mleka włożyć pokrojoną w pióra cebulę. Dosypać sól i pieprz. Włożyć mięso. Moczyć wieprzowinę w mleku 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy(...)mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Mięso obtaczamy równomiernie w mące *** *** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną *** *** Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym
Blog z Apetytemmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 5-7 dag czerstwej bułki szklanka mleka 2 cebule 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów sól pieprz olej do smażenia Na kotlety mielone można stosować różnego rodzaju mięsa - końsko-wieprzowe, baranie, z dzika - ja jednak najbardziej lubię mięso wieprzowo-wołowe. Bułkę namoczyć w mleku, do momentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić(...)bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na niej kotlety
Świat Domowej Kuchnistron. W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypuję sporą garść bułki tartej. Na rozgrzanym tłuszczu smażę sznycle: przyprawione kotlety obtaczam w roztrzepanym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoto z obu stron. Można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Sznycle podaję z ugotowanymi ziemniakami z koprem
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 5 kotletów schabowych 2 ząbki czosnku świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek, odrobina mięty 1 jajko sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia(...)minut, co jakiś czas danie mieszając. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach. Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze
Kulinarne Fantazje Marioliktóra nadaje kotletom po hawajsku kwaskowatości. Po prostu pyszna propozycja na codzienny lub odświętny obiad. Składniki na kotlety po hawajsku 2 podwójne piersi z kurczaka 8-10 plastrów ananasa z puszki 8-10 plastrów sera żółtego sól, pieprz Kokosowa panierka: 2 jajka 5 łyżek wiórek kokosowych, najlepiej grubych 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: olej do smażenia(...)tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą oraz pieprzem. W głębokim talerzu roztrzepać jajka. Na płaski talerz wsypać mąkę, na drugim wymieszać bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Drobiowe kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Przełożyć
niecodziennikparydziś zapraszam na takie kotlety z mąką orkiszową , smakują równie pysznie . Składniki 0,5 kg mielonego mięsa z indyka 15 sztuk pieczarek 1 duża cebula czerwona 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny ( według uznania ) sól himalajską różową 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 3 jajka ( 1 jajko dodatkowo do panierowania(...)mamy dodane wszystkie składniki , dokładnie wszytko mieszamy ręką . Jak mamy dobrze nasze mięso wymieszane , formujemy nasze kotlety , a w środek mięsa wkładamy połowę pieczarki i formujemy kotleta , następnie wkładam do rozbitego jajka oraz mąki , i wkładamy na rozgrzaną oliwę , smażymy na małym ogniu po obu stronach , kiedy usmażymy wszystkie kotlety , podajemy z ziemniakami i surówką
Mój Smakobiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora i frytki pieczone w piekarniku. Składniki 4 grubsze kotlety schabowe 2 duże cebule 1 jajko 200 g żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól pieprz Kotlety rozbić tłuczkiem bardzo delikatnie i każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą(...)łyżki oleju i zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zestawić patelnię z palnika i włożyć starty na grubej tarce ser oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wszystko wymieszać. Nakładać porcje pasty serowej na kotlety i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Podawać gorące posypane natką pietruszki. schab w paście serowej
O kuchni z uczuciemziemniakami i surówką. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1 cebula 1 kajzerka 1 łyżeczka musztardy mleko sól,pieprz 1 jajko bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Sposób przygotowania: Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego. Cebulę obieramy, ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko
Bajeczna Kuchniapiersi z kurczaka lub indyka, a także schab. Gdy nie masz pomysłu na obiad, zrób kotlety w cieście. Jesteśmy pewni, że wszystkim będą smakować. Przepis na kotlety w cieście Składniki: na ciasto 1 jajko, 3/4 szklanki mleka, mąka pszenna, sól. Do marynaty na około 5 kotletów – 4 łyżki mleka, czosnek granulowany, sól, pieprz. Zrób tak: mięso rozbite tłuczkiem(...)talerz, oprósz z obu stron czosnkiem, solą i pieprzem, następnie dodaj mleko i delikatnie przemieszaj. Odstaw na minimum pół godziny – dzięki marynacie kotlety będą miękkie i soczyste. W międzyczasie przygotuj ciasto. Do miski wbij jajko i dodaj mleko, następnie powoli wsypuj mąkę cały czas mieszając (najłatwiej użyć miksera) aż ciasto zrobi się jednolite i bardzo gęste. Każdy kawałek mięsa
Kulinarna Polskanazwałam, bo jadłam je we Władysławowie). Udało mi się w domu odtworzyć panierkę do mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym! Składniki: 4 kotlety schabowe lub z piersi kurczaka/indyka sól, pieprz olej do smażenia jajko + mleko mąka Panierka (modyfikujemy wedle smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska(...)łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. 4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką
Kuchnia domowa Aniskładników daje rewelacyjny smak. Gorąco polecam. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka Ser camembert Borówka ( ze słoika ) Sól Pieprz Jajko Mąka Bułka tarta Olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka układamy równo na desce i kroimy na dwa cienkie kotlety ( poziomo ). Każdego kotlety rozbijamy delikatnie przez folię(...)uszkodzić mięsa. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem. Ser camembert kroimy w plastry i układamy na kotlecie razem z łyżeczką borówek. Składamy. Uformowanego kotleta obtaczamy dokładnie w mące w jajku i na końcu w bułce tartej. Tak przygotowanego kotleta smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy