font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Wiecie co? Kochamy polską kuchnię <3 Składniki 500 g łopatki wieprzowej 1 jajko 1 pęczek koperku 1 ząbek czosnku bułka tarta 50-80 ml rosołu olej do smażenia Sos: 1 cebula 1 l rosołu 1 pełna łyżka mąki 100 ml zimnej(...)średniej wielkości oczkach. Dodajemy jajko, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą (do zagęszczenia), sól i pieprz (wg uznania). Mięso wyrabiamy, dodając bulion warzywny. Masę formujemy na kotlety, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na tłuszczu, zalewamy rosołem (około 1 l), zagotowujemy. Do sosu dodajemy kotlety, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez
R'n'G Kitchenpomysł na przemycenie warzyw dla dziecka. Są tak dobre, że nie tylko dzieci będą je wcinać. Dzięki dodatkowi marchewki mielone są delikatne. Składniki: 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 spora marchewka 1/2 cebuli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka kaszy manny 1 płaska łyżka mieszanki ziół bez soli 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + 1 łyżka do obtoczenia(...)drobną kosteczkę. Dodajemy do marchewki. Następnie dodajemy mięso mielone, kaszę manną, zioła, jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy przez chwilę mięso i zaczynamy lepić kotleciki, lekko je spłaszczając. Obtaczamy kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Zmniejszamy gaz i smażymy na złoty kolor z obu stron ( około 5 minut z każdej strony). Odsączamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneKlopsa zawsze piekłam w piekarniku. Tutaj trochę inna wersja, ale również bardzo smaczna. Uwielbiam kotlety mielone , ale nie zawsze chce mi się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe(...)kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam w internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego, vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką
NA MOIM TALERZUcoś magicznie prostego, rozpływającego się w ustach. Często jeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki(...)Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Tworzymy roladki
Kuchenna KontrrewolucyaOryginalna nazwa to bliny żmudzkie z farszem. Składniki: ciasto: 7 - 8 ziemniaków średniej wielkości 1 szklanka mąki 1 jajko olej do smażenia Farsz I 20 dag gotowanego mięsa (wieprzowe lub wołowe) 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka śmietany sól, pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę wraz z cebulą, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz II 1 szklanka ugotowanej kapusty(...)ostudzeniu obrać, przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym
Praktyczna plłopatka Dodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak. składniki dla sześciu osób 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki cukru(...)desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki
Miód i pieprzSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta - ile potrzeba, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki czosnku ząbki utrzeć w moździerzu z odrobiną cukru na papkę i dać do mielonej szynki dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kucharka(...)odciśniętą z mleka bułkę i bułki tartej tyle, aby masa nie była za luźna - masę wyrobić dobrze i odstawić na 30 minut na gorącym mocno oleju smażyć mielone rumiane kotlety, odkładać na ręcznik papierowy my takie kotlety lubimy do pieczywa i na ciepłe na obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych(...)bułką namoczoną w wodzie i odciśniętą dobrze z wody, śmietaną gęstą 18% dodać tartej bułki, mielony pieprz, zimną wodę, dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano, pod koniec przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawiać na różne sposoby. Doprawiony majerankiem i czosnkiem to już klasyka w kuchni. Idealnie nadaje się do przygotowania schabu peklowanego parzonego . Bo danie ze schabu to nie tylko tradycyjny kotlet schabowy, ale można z niego przygotować też inne pyszne dania. Kupuję schab z kością, gdyż kości wykorzystuję do przygotowania jakiejś zupy (krupniku, kapuśniaku, czy zupy ogórkowej), wykrawam też z takiego(...)miejsce powkładam plastry wędzonego boczku i zepnę wykałaczkami, aby „tulipan” za bardzo się nie rozwinął Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. 1,20 kg schabu wieprzowego bez kości 1 płaska łyżka – sól peklowa, 1 płaska łyżka- sól kamienna, 1 łyżka- cukier 1 płaska łyżka- pieprz młotkowany z kolendrą, 1 łyżka – tymianek 1 płaska łyżka- czosnek suszony, plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzy tym samym mięsie można otrzymać : wałeczki , kuleczki , placki . Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube(...)jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać . Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony) na wilgotnej desce uformować kwadratowy placek, Na środek położyć plasterki sera i ogórek . Uformować wałek ( cygaro) . I tak do wyczerpania mięsa. Krok 5 . Na rozgrzanej patelni smażyć z każdej
Eli Gotowaniewspółpracuje regularnie z tymi samymi rolnikami dzięki czemu jesteśmy pewni, że kupujemy zdrowe i naturalne przeciery. Misję firmy odzwierciedla motto: "Jamar... zdrowo z natury" . Składniki: 500 G mięsa wieprzowego 1 cebula szczypta papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego pieprz sól 125 ml bulionu 1 łyżka masła 1 łyżka(...)mięsa dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, sos sojowy. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 5-6 minut pod przykryciem. W połowie gotowania delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać
Kuchnia w oparachjeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym czosnkowym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla sześciu osób mięso i marynata 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia(...)sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie misę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Następnego dnia, na patelni
Miód i pieprzpysznego mielonego, będę walczyć o iście perfekcyjnego :) Ps. Tylko pierwsze muszę się jeszcze zaopatrzyć w cielęcinkę, której na wiosce nie dostanę 😛 Składniki na ok 8 sztuk: 500g szynki wieprzowej 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mała kajzerka 125ml mleka Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania w Tefal Companion: Bułkę namaczamy(...)uruchamiamy PULS na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy namoczoną bułkę, sól oraz pieprz i uruchamiamy w trybie manualnym na 2 minuty, obroty 10. Z gotowego mięsa formujemy kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy w towarzystwie puree ziemniaczanego oraz ulubionej surówki. Sposób przygotowania tradycyjny: Bułkę namaczamy
Kuchnia w czekoladzieChciałabym Was zachęcić do zrobienia BITEK WIEPRZOWYCH W SOSIE GRZYBOWYM. Wybornie smakują z kaszą jęczmienną i modrą kapustą. SKŁADNIKI: około 0.80 kg. polędwiczek(może być szynka, a nawet łopatka), średnia cebula, 2- 3 ząbki czosnku, parę grzybów suszonych (lub świeżych), przyprawa do wieprzowiny knorra, śmietana, 2-3 łyżki mąki, olej, 1łyżka masła klarowanego, sól, pieprz, liść laurowy, kilka(...)przed przygotowaniem potrawy, może być dzień wcześniej ( ale awaryjnie robiłam to na pół godz. przed przygotowywaniem), następnie gotuję z dodatkiem vegety około 1/2 godz. polędwiczki kroję w poprzek na kotlety i lekko rozbijam, przyprawiam (jeśli chodzi o przyprawę knorra, to najchętniej mieszam kilka) i obtaczam w mące, na patelni rozgrzewam olej z masłem, dodaję pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę
Kuchnia BeatyUwielbiam grzyby leśne i przy nadarzających się okazjach dodaję je z lubością w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję polędwicę wieprzową z rozmarynem- który w połączeniu z grzybami rozpływa się w ustach. Burza smaków, która na pewno Was zaskoczy. Polecam i zapraszam na pyszny obiad.Zaczynamy: Składniki:1 polędwica wieprzowa1 - 1,5 szklanki grzybów leśnych1 cebula 3 żabki czosnku 200 ml śmietany2(...)wylewamy już wody z grzybów- ale gotujemy je około 5-10 min. Odcedzamy grzyby z wody- ale wodę po grzybach pozostawiamy do sosu.Polędwice oczyszczamy z włókien. Kroimy na " kotlety" około 1 cm grubości. Lekko tłuczemy je tłuczkiem. Wkładamy do miski- dodajemy rozmaryn, sól, pieprz i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Odstawiamy na 20 min. Na rozgrzanej patelni
Smaki EdytyNajczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają resztki i wyboru nie ma, bo co dobre – ‚wyszło’ szybko. Kiedy nie mogę mieć najlepszego mięsa staram się temu trochę gorszemu dodać smaku i marynuję je, żeby skruszało. Marynata z whiskey nie ma sobie(...)przez 3-4 godziny, co jakiś czas odwracając mięso. JAK USMAŻYĆ STEKI? Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i podgrzewamy łyżeczkę tłuszczu – oleju rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby się zrumienić. Steki wyławiamy z kąpieli
Karo in the KitchenPrzygotowałam je na jedną z imprez rodzinnych i okazały się hitem!!! Cieniutko rozbite mięsko nadziane soczystą masą z mięsa mielonego, do tego papryka
Rozpustne gotowanie