Kotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem .
Gotowanie PatkiNie przepadam za tradycyjnym schabowym, dlatego szukam ciągle pomysłów na inny sposób podania ;) No i znalazłam, na stronie tanio-szybko-smacznie bardzo fajny pomysł na sos
Czerwona PorzeczkaDanusi..przepis cytuję z jej pysznego bloga..ja co prawda zwiększyłam ilość mięsa i przypraw..bo mój szynkowar jest ciut większy.. 1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej 1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego[ nie dałam] 1 płaska łyżeczka kolendry [ nie dałam(...)łyżeczka cukru lub miodu 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. wody niegazowanej Mięso umyć i obsuszyć.Pokroić w 1-1,5 cm plastry w poprzek włókien i rozbić jak na kotlety schabowe.Wszystkie przyprawy,łącznie z przetartym czosnkiem wsypać do 1/2 szklanki wody wymieszać i wylać na plastry mięsa.Mięso bardzo dobrze wyrobić ręką,aż się będzie kleiło do rąk.Wyrabiać
Moje domowe kucharzenietakże rewelacyjnie! Dziś przedstawiam swoją pierwszą propozycję, ponieważ jeszcze co najmniej jedną mam w zanadrzu. Dziś proponuje klasyczne danie jednak trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)sicie. Botwinkę osuszamy i kroimy na taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w plaster sera tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny) Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso będzie miękkie. Kotlety
Radość kipiąca uśmiechem.sałatką pomidorową z albańskim serem typu feta. Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. W Polsce nie widzieliśmy. Zastąpiliśmy twardym serem cheddar. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g łopatki wołowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka pepperoni 100 g twardego sera sól pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki oliwa do smażenia Przygotowanie Mięso zmieliłem(...)czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem. Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron
R'n'G Kitchenłopatki wieprzowej, 1 mała cukinia, 1 cebula biała, 1 ząbek czosnku, 12-15 szt. małych kulek mozzarelli, 3 łyżeczki musztardy kremskiej, 1 kajzerka, mleko (do namoczenia bułki), 1 jajko, 1 łyżeczka cząbru, sól i pieprz do smaku, mąka (do panierki), olej rzepakowy do smażenia. Kotleciki mielone z mięsa z łopatki z cukinią i mozzarellą, to nowy, bardzo ciekawy pomysł(...)inną wersję popularnych mielonych. Dzięki zawartości cukinii kotlety są bardzo soczyste, a niespodzianka w środku, w postaci delikatnej, rozpływającej się mozzarelli - to perfekcyjne uwieńczenie tego dania. Polecam serdecznie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją delikatnie na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. W tym samym czasie rozkruszyć bułkę i namoczyć ją w mleku. Cukinię obrać, zetrzeć na tarce
Świat Domowej KuchniSkładniki: mięso mielone wieprzowe 70 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula 1 sztuka, bułka tarta 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1 pęczek, smalec 3 łyżki mieloną świeżą szynkę dokładnie wyrobić ręką z pokrojoną w kostkę cebulą, pieprzem, kucharkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, śmietaną(...)gęstą, posiekanym koperkiem na kleistą masę na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone dość grube na rumiany kolor z każdej strony następnie kotlety przykryć pokrywka i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut - kotlety będą delikatne, soczyste, potem bez przykrycia na większym ogniu odparować wodę smakują na ciepło na obiad i zimne do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętemu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej Wykonanie: Mięso(...)czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki
Smaki EwyProsto i smacznie Składniki 250 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki) 3 ząbki czosnku por (biała część) marchew mały seler jajko 2 łyżki mleka sól ,pieprz łyżeczka sosu sojowego bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,posiekanym porem ,jajkiem ,sosem sojowym ,mlekiem ,startymi na dużych oczkach selerem i marchewką ,masę zagęszczamy bułką tartą(...)bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto
R'n'G KitchenTak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam
My Culinary ArtSkładniki: mięso mielone wieprzowe 3/4 kg, przypraw czubrica Royal Brand 1 łyżka, vegeta 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 2 łyżki, jajko 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba, kapusta biała 1 sztuka, maggi - do smaku łopatkę zmieloną dobrze wymieszać z jajkiem, czubricą, vegetą, namoczoną w wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą(...)bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę
W Mojej Kuchni LubięPrzygotowanie miękkiego i aromatycznego mięsa karkowego na obiad jest proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi. Składniki: 1 kg karkówki 3-4 cebule 3
prawdziwe jedzenieśrodku, owinięte chrupiącym boczkiem - to może być obiadowy hit w Waszych domach! :) Jeśli mięso mielone to...? Co najczęściej z niego przyrządzasz? Ja lubię je grillować w formie kotletów lub koft albo w formie pulpetów w aromatycznych sosach. Tym razem postanowiłam jednak stworzyć pyszne roladki, z ciągnącym się środkiem za sprawą mozzarelli, i chrupiąca skórką, którą tworzy cieniutki plasterek boczku(...)nadają im włoskiego charakteru. Efekt jest spektakularny! Coś czuję, że te roladki będą u mnie obiadowym hitem! Mam nadzieję, że u Was także. :) Roladki: 500 g mięsa wołowo-wieprzowego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli 2 gałązki świeżej bazylii 100 g boczku surowego wędzonego w cienkich plasterkach (może być pancetta) 1 łyżka oliwy z oliwek
Cooking MonsterKotlety mielone jak juz kiedyś wspominałam nie muszą być zawsze zwyczajnym kotletami i tak na prawdę nie mają prawa się znudzić. Wokół tyle inspiracji, na prawdę warto jest dorzucić coś od siebie i może się okazać, że pomysł jest trafiony w samo sedno! Ja dzisiaj użyłam hiszpańskiej przyprawy od Eko Maja, znajdziecie ją TUTAJ . W Eko Maja mieszanki przypraw wychodzą(...)rąk samej Pani Mistrz! To Jej autorskie receptury, które zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Potrzebujemy: 1kg mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej kupić ładny kawałek mięsa i zmielić własnoręcznie w domu, uwierzcie mi, warto 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jaja 3 łyżki bułki tartej, tę również przygotowujemy samemu 2 łyżeczki przyprawy hiszpańskiej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia
MamaOskarkadobre mięso poza solą i pieprzem? Moim zdaniem niczego więcej. Drobna morska sól, świeżo mielony (drobno lub grubo) pieprz wystarczą. Kiedy przyprawiać? Ja przyprawiam burgery dopiero po uformowaniu kotletów – nie przyprawiam mięsa zaraz po zmieleniu. Sól w takim wypadku działa szybko i szybko sprawia, że mięso staje się mało soczyste i twarde. Solenie i pieprzenie z wierzchu jest(...)przekładamy na papierowy ręcznik. Mamy dwa w jednym – bekon do burgera jako dodatek i tłuszcz do smażenia. Win-win! Jeśli bekonu nie jecie (seriooo?) – do smażenia nada się wieprzowy lub gęsi smalec. Nie trzeba go dużo – na patelni powinna być cieniuteńka, milimetrowa warstwa tłuszczu, nie więcej. To nie głębokie smażenie, chcemy żeby mięso miało styczność z patelnią. Nie smażymy
Karo in the Kitchen