POSIADA WIELE ZALET.Jest łatwo dostępny,tani,nie posiada żadnych dodatków i nie da się przy nim kombinowac.Nie można go wymieszać z woda,bo będzie pryskał na patelni.Profil lipidowy smalcu wieprzowego jest niemal identyczny jak profil innego tłuszczu,który jest dzisiaj kuchenną i medialną supergwiazda-oliwy z olwek.Niemal identyczny nie znaczy taki sam.Bo znacznie lepszy.Oto dowody:smalec wcale nie jest tłuszczem(...)doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki swej konstrukcji tłuszczowej ,to najzdrowszy i najlepszy tluszcz do smażenia, nie podlega bowiem polimeryzacji,czyli ujemnym działaniom wysokich temperatur podczas smażenia.Miejmy nadzieje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Jej zaletą jest niska cena i prostota wykonania. Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno(...)faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielu turystów, tak wiele tzw. podróbek. W samym Zakopanem obok prawdziwego góralskiego jadła, jest bardzo wiele potraw pospolitych, które jednak starają się promować region góralski. Spotkać tu możemy np. kotlet harnasia, szaszłyk juhasa, czy nawet góral burger- będący po prostu pospolitym hamburgerem niczym nie wyróżniającym się od tych spotykanych wszędzie indziej. Jak widać z wszystkiego można zrobić danie "tradycyjne(...)Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych... Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy) 0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz
Kuchenne aromatyMeksyk często zakrada się do mojej kuchni i gości w przeróżnych potrawach. ;-) Stworzył zgrany duet nawet z karkówką, która jest dość wymagającym i kapryśnym mięsem - często
Szefowa kuchniGołąbki bez zawijania, pyszny, pożywny obiad w wersji dietetycznej. Bez zawijania, ponieważ kapusta została poszatkowana i jest składnikiem gołąbków. Tradycyjny ryż zastąpiłam kaszą jaglaną, mielone mięso wieprzowe piersią z indyka, a w roli tradycyjnej kapusty wystąpiła młoda Spitzkohl. Nie mogło oczywiście zabraknąć sosu pomidorowego, bo właśnie z tym sosem smakują wyjątkowo. Gołąbki są bardzo delikatne i mięciutkie, konsystencją bardziej(...)solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę. Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano z podanych składników przygotować sos. W garnku z sosem ulożyć obsmażone gołąbki i gotować około 15 minut podawać z ziemniakami lub bagietką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śląsku i regionalne potrawy, przez nią przygotowywane, miały smak tych dwóch regionów. To ona robiła najlepsze pyry z gzikiem, czy właśnie karminadle. Oczywiście w jej wykonaniu było to mięso wieprzowe - zawsze samodzielnie mieliła w maszynce ręcznej, której również ja używam do dnia dzisiejszego. Babci nie ma już ze mną lat kilka, ale smak jej potraw i widok krzątającej się(...)jajkiem i bułką tartą. Dodajemy cebuli, wyrabiamy. Solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy papryki (u mnie około łyżeczki). Wyrabiamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i wyrabiając układamy kotlety. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Kotlety obtaczamy w bułce, następnie w jajku, dalej w bułce. Smażymy na oleju rzepakowym. Ważne, by na najmniejszym ogniu rozgrzać go dobrze i na tym najmniejszym ogniu
BaRepaszawiodła, więc i w tym przypadku dam radę, w końcu do pomocy mam jeszcze męża który też uwielbia gotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki... Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI: - 1 kg lub 1,5 kg łopatki - 2 duże cebule - 6 ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu(...)rozpadły.... PRZYGOTOWANIE: Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy
Zainspiruj się kuchniąNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchendzień, od rana do wieczora… Piekłam, smażyłam, dusiłam i gotowałam w niej dosłownie wszystko – i co? Sami zobaczcie, sami oceńcie 1. Na pierwszy rzut, poszły POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWYM Obsmażane pieczarki, oraz mięso, a całość zalana śmietanką z musztardą i chwilę razem duszone. Proste? Proste Podczas całego procesu przygotowywania polędwiczek, nie przywarło i nie przypaliło się(...)doświadczenia mogę powiedzieć, że dotychczas używając swoich patelni ( a mam ich w domu sporo ), z bobu robiła się niezbyt ładna papka, gdyż większość ziarenek po prostu się rozwalała. 3. KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I KOZIEGO SERA jako kolejny test dla patelni? Zarówno tu, jak i wcześniej, nie było nie przyjemnych niespodzianek w postaci przywierania, czy przypalania. Kotlety usmażone na tłuszczu
NiePieprz.pljelita wieprzowe, lecz z pewną nieśmiałością podchodzi do wyrobów "grubszego kalibru". Uważam iż pora to zmienić, dlatego w najbliższym czasie zaprezentuję kila wyrobów grubszego typu. A zacznę od jednego z moich ulubionych. Od kiełbasy krakowskiej. składniki 1 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( np. kawałki pozostałe z wykrajania szynek). 0,5 kg wieprzowego boczku lub podgardla(...)centymetrów. Mięso wołowe mielimy w maszynce do mięsa na bardzo drobnym sitku ( pasztetowym). Mięso z boczku mielimy w na sitku o oczku 5 mm ( takim na którym robimy mielone kotlety). Osłonki kiełbas wkładamy do misy z letnią wodą i pozostawiamy w niej na dziesięć minut. Teraz wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do sporej misy, dodajemy około 3/4 szklanki zimnej wody
Miód i pieprzmięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę do sosu obrać(...)dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaWielkanoc zbliża się milowymi krokami i pomyślałam, że może przyda wam się ten przepis na pyszny i aromatyczny, schab panierowany herbatą Earl Grey. Pieczeń to zawsze
Jem więc JestemPolecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy
KuchniaWeDwoje.plSchab wieprzowy jak najbardziej pozadany jest w zdrowej kuchni.Oczywiscie dla milosnikow miesa.Jest miesem chudym.Tluszczu zawiera nawet nieco mniej niz piers z kurczaka.Pieczen ze schabu ,czy schab nadziewany sliwka- to klasyk,ale kazdy nowy przepis urozmaica nasze menu i nie czyni je monotonnym. Oto propozycja na schabowego w pomidorach.Schabowe sa mieciutkie, bardzo kruche,po prostu pyszne.Sezon pomidorowy w pelni,wiec przepis(...)wlac pare lyzek wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy.Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie.Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stanowić danie główne lub przystawkę . Namawiam , pracy może sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie(...)koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego
Ogrodnik w podróży