pasty curry 1 drobno posiekana szalotka 2 starte ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki mielonego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mirinu 1-2 łyżki sosu rybnego 400 ml pełnotłustego mleka kokosowego 400ml pomidorów z puszki (krojonych, bez skórki) 3 liście limonki kaffir sok z limonki do smaku świeże zioła do dekoracji: kolendra, bazylia lub tajska(...)sosie kokosowym. Do curry dodać kurczaka i cukinię - gotować do miękkości, ale nie rozgotować składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotowe curry z kurczaka podajemy ze świeżymi ziołami: kolendrą lub bazylią oraz ryżem jaśminowym i ewentualnie z ulubioną, sezonową surówką. Ten kurczak curry z cukinią i mlekiem
Moja Książka Kucharskakrewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone(...)miodzie i musztardzie, żeberka po szanghajsku, dorsz lub flądra smażona, sery angielskie i francuskie, smażony ser, pajda ze smalcem, Pszeniczne: Grillowany boczek, smażone jajko, białe kiełbaski, Belgijskie: Dania rybne, warzywa z woka lub blanszowane, lody waniliowe, krewetki tygrysie Barley Wine: Polędwica wołowa, orzechy nerkowca, gofry, fistaszki Bitter: Fasolka po bretońsku, gołąbki w sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski Jeśli
Kuchnia PROzdrowotnaKotleciki z dorsza (krokiety z dorsza) to proste danie, które jest lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Takie kotlety to świetny sposób na przemycenie ryb do diety najmłodszych. Są lubiane ponieważ są bardzo delikatne, a także świetne do jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich(...)obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła do nich colesława lub surówkę z białej kapusty. Kotleciki z dorsza: ok. 350 g filetów z dorsza (można też użyć innej białej ryby
Poezja smakuSushi California Sake Yaki z grillowanym łososiem i karmelizowanymi orzeszkami to przekąska od której wręcz nie można się oderwać. Te sushi z grillowanym łososiem przenikają idealnie
globuskulinarnypara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Rybne menu na Kaszubach jest bardzo bogate. Jednak przyzwyczailiśmy się do myślenia o rybach, jako o postnym daniu. Na tapetę wzięliśmy pyszne połączenie ryby i boczku wieprzowego. Zapożyczone od Elżbiety Tomczyk(...)bułką oraz przysmażonym, drobno pokrojonym boczkiem. Do masy wbijamy jajka, dodajemy posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotną dłonią formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju wymieszanym z masłem
R'n'G Kitchenklopsy jejczno-warzywne . Tym razem moją podstawową, jajeczną wersję kotlecików wzbogaciłam o kawałki tuńczyka w odsączonego z zalewy. Wyszło bardzo fajne zestawienie smakowe: mocno jajeczne, lekko rybne ... Polecam 😊 Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2 puszki tuńczyka w sosie własnym koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej(...)bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem - będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę, sól, pieprz, koperek,wbić surowe jajko, dodać tuńczyka i wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plasterki
Walijskie PichcenieZiarenkowa olej arachidowy Ol' Vita Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kotlety. Każdy oprószamy solą i pieprzem. Układamy w rozgrzanym piekarniku, zapiekamy ok 5 minut, po tym czasie każdy kotlet skrapiamy olejem,obtaczamy w wymieszanych ziarnach. Układamy na blasze, zapiekamy jeszcze 10 minut, po tym czasie obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy do rozpuszczenia. Do przygotowania dania użyłam mieszanki Ziołowo(...)rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz jako smaczny dodatek lub wręcz baza do kanapek. Zawarte w mieszance zioła mają świetny wpływ na Wasze zdrowie: rozmaryn przyspiesza trawienie tłuszczów, majeranek
Z Majeczką w kuchniUnikam ostatnimi czasy smażonego jak ognia. Głównie ze względów zdrowotnych. Dlatego też szukam przeróżnych przepisów na gotowaną rybkę. Delikatne lekkie klopsiki z sosem pachnącym świeżym koperkiem
Zielona KuchniaWierni oficjalnie nie muszą przestrzegać postu, ponieważ Kościół Katolicki zniósł tę powinność w 2003 roku. Od tamtego czasu niejedzenie pokarmów mięsnych jest jedynie zaleceniem. Mimo to niewiele osób przyrządza kotlety czy piecze schab lub golonkę w Święta. Dlaczego właśnie śledzie i karp królują w wigilię? Ryby są uosobieniem chrześcijaństwa – to właśnie znamienna ryba namalowana z jednej linii była symbolem(...)czyste” i cenne dla katolików, a po drugie wiążą się ze świętym pokarmem chrześcijan, czyli eucharystią. Ukazują się także w Ewangeliach jako pożywienie błogosławione przez Jezusa. Rozmaite potrawy rybne, jak śledzie w oleju lub śmietanie, ryba po grecku czy sałatki rybne są także symbolem oczekiwania i postu. Ponadto wszelkie warianty dań z rybami mogą uratować wieczerzę, gdy na stole
ProstePesto.plMałe fusion. Opracowuję przepisy których proporcje będą pasowały na posiłki dla dwóch osób. Wiele jest przecież rodzin gdzie jest tylko 2 stołowników i to jeszcze mało
Buniabaje w kuchniW 2016 roku opublikowałam na blogu 76 przepisów na smaczne i zdrowe dania główne - świąteczne, mięsne, wegetariańskie, oraz sałatki, zupy i desery. Oto dziesięć przepisów z
My Chcemy Jeśćmałosolne to pierwszy raz odważyłam się i zrobić słoik kimchi z ogórków z dodatkiem marchewki i cebulki ze szczypiorkiem, z tartym imbirem, czosnkiem, jabłkiem, oraz doprawione ostrą papryką, sosem rybnym i odrobiną miodu. Całość musi postać przez 24 godziny w temp. pokojowej, potem ma się kisić w lodówce do 7 dni. Mówię wam jakie to kimchi po 24 godzinach było(...)dużego jabłka, startego na tarce 1 łyżka sosu rybnego ½ łyżki startego imbiru 1 płaska łyżka miodu (opcjonalnie) Przygotowanie małosolnych ogórków po koreańsku: Ogórki posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy pikantną pastę mieszając ze sobą tarte płatki chili, tarty czosnek, tarte jabłko, tarty imbir, miód i sos rybny. Ogórki możemy opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby. 500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy lub miksujemy. Cytrynę(...)Filety, jajko, bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Szefowa kuchniSpójrz, tęcza na niebie! Uwielbiam patrzeć na kolorowe smugi, które ozdabiają nieboskłon podczas deszczu, przeplatanego promieniami słońca. Od razu na sercu robi się milej. Dlaczego zaczynam
W kuchni Karmel-itkiJemy coraz więcej ryb i owoców morza. Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa wynika, że średnie spożycie ryb w Europie wynosi 23 kg
My Chcemy Jeść