często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokłanie TEN . Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi się nie chciało stać i smażyć tradycyjnych kotletów:)) - bardzo pyszny pomysł na obiad. Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :) Składniki: 1 kg schabu 3 kg ziemniaków
Kolorowy Przepisownikresztę zjadłam:)) 1 duża marche 1 średnia cebula 1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Sposób przygotowania: Schab rozbijamy jak na kotlety i nacieramy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy marchewkę. Podsmażamy chwilę
Kolorowy PrzepisownikJeśli nie odpowiada Wam nieco "papierowy" smak gotowych, kupnych kotletów sojowych proponuję poznać ten prawdziwy. Zrobienie kotlecików jest dość czasochłonne (soję trzeba namoczyć dzień wcześniej, potem gotować 1,5 h) ale efekt wynagradza włożony trud. Przygotowane danie jest nie tylko bardzo zdrowe ale i smaczne. Obowiązkowo z ulubionym sosem, który nada daniu bardziej wyrazisty smak. Mój faworyt
Milion Smakówpożywna, nieco lżejsza od oryginału. Połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. W czasie wykonania nie uwzględniam czasu moczenia i gotowania soji gdyż wykorzystuję soję ugotowaną poprzedniego dnia np. do kotletów sojowych
Milion SmakówSezon grillowy w pełni a na grillu króluje karkówka. Dziś prosty przepis na kotlety z karkówki w ciekawej, musztardowej glazurze z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego. Uwaga: czas przygotowania uwzględnia godzinę marynowania mięsa przed grillowaniem
Milion SmakówKlasyka polskiej kuchni - panierowany, smażony na złoto kotlet schabowy. Co jakiś czas musi się pojawić na każdym polskim stole, nawet u miłośników kuchennych eksperymentów. Przepis bardzo prosty ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach
Milion SmakówBardzo prosty do przygotowania sos koperkowy - pasuje nie tylko do różnych dań na bazie ryżu ale również do klopsów czy kotletów sojowych
Milion SmakówKotlet mielony to jedno z najbardziej popularnych dań na polskich stołach. Tradycyjnie składa się z mięsa, jajka, bułki tartej i przypraw. Przygotowanie trwa zaledwie chwilę i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. W ramach eksperymentów z tradycją polecam nieco inną wersję tego kultowego dania
Milion SmakówOryginalny Cordon bleu, zwany również kotletem szwajcarskim, to panierowany filet wieprzowy lub cielęcy nadziewany szynką i serem szwajcarskim. Nazwa w języku francuskim znaczy "błękitna wstążka" - jest to nagroda przyznawana najbardziej utalentowanym kucharzom. Poniżej przepis na moją interpretację tego wyśmienitego dania - filet z kurczaka bez panierki, zawijany z plasterkiem szynki i żółtego sera, duszony w bulionie i białym wytrawnym
Milion SmakówLubię kotlety mielone - ale nie mogę się oprzeć wprowadzaniu do nich różnych modyfikacji. Ta jest prosta i smaczna a samo połączenie dość naturalne - na tym samym przecież bazują popularne cheeseburgery
Milion SmakówMielone kotlety jagnięce, których smak został wzbogacony przez dodanie odpowiednich ziół i sera koziego do mięsa jeszcze przed smażeniem. Do jagnięciny bardzo dobrze pasuje rozmaryn (najlepiej świeży) a ser kozi dodaje nieco ostrej nuty do łagodnego mięsa
Milion SmakówDziś prezentujemy wegetariańskiego burgera. I to nie byle jakiego. McFalafel jest sztandarowym produktem McDonald's w Egipcie. Zamiast mięsa znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini
Milion SmakówTaki oto mam dzisiaj pomysł na obiadek. Pieczarki nadziane są farszem, panierowane w jajku oraz bułce tartej i usmażone jak kotlety. Do nadzienia użyłam mięska drobiowego-piersi z kurczaka ale można też użyć dowolnego mięska mielonego. składniki: pieczarki 10-12 pieczarek średniej wielkości 1 mała cebula 200 g piersi z kurczaka sól,pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej oraz
Monia miesza i gotujebułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.Podawać np.z ziemniakami i sosem cebulowym
Moje domowe kucharzeniepanna cotta, creme brulee czy czekoladowe brownie. Trzeci dział - PROSTO - dział przedstawia kulinarne triki, aby z podstawowych składników stworzyć przepisy na każdą okazję. Tu znajdziemy przepis m.in na jagnięce kotlety, wiele makaronów, sałatek, dań z rybami, zupy, owoce morza, tarty, czy risotto. W tym dziale znajdziemy m.in. grillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik
Plate of Joy