kotlet - 10609 przepisów (strona:491/708)

Roladki ze schabu 161

Schab nigdy nie był moim ulubionym mięsem. A zwłaszcza nie lubię tradycyjnych kotletów schabowych;-(. Dlatego postanowiłam wymyśleć coś innego niż zwykły schabowy;-). Wystarczy odrobina wyobraźni i zwykły schab zmienia się w   roladki z pysznym nadzieniem, które można przygotować na 100 różnych sposobów. Dziś zaprezentuję Wam roladki z duszonymi pieczarkami. Smacznego!!! Składniki: 1 kg schabu, 0,5 kg pieczarek

Passion of Cooking
Bułki kajzerki 140

bułeczek, które nigdy się nie nudzą. Pasują do wszystkiego. Doskonale smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną. Zawsze piekę ich większą ilość. Część suszę, żeby mieć później do kotletów, a część zamrażam. Odmrożone smakują prawie jak świeże, a jeśli jeszcze opieczemy je w tosterze będą doskonałe". Czytaj więcej

Wiem co jem
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 186

układa później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej

Wiem co jem
Domowa przyprawa do mielonego mięsa 178

Doskonała przyprawa do pieczeni rzymskiej, mielonych kotletów, klopsików czy gołąbków. Zdecydowanie podnosi ich smak i aromat. Nie będę ukrywać, że wzorowałam się na jednej z przypraw dostępnych na rynku. Po co to zrobiłam? Ano po to, żeby przy okazji wyeliminować glutamian sodu, który w gotowych przyprawach niestety zwykle jest obecny. Jak się ma w domu alergika to trzeba na takie

Wiem co jem
Bułka na bułkę tartą 192

żadnych dodatków. Nie jest może taka puszysta i miękka jak inne bułeczki, które piekłam do tej pory, ale za to świetnie się nadaje na bułkę tartą i do kotletów mielonych. Idealna do namaczania. Doskonale się odciska. Po upieczeniu trzeba ją wystudzić, pokroić na plastry grubości około 2cm i wysuszyć w piekarniku. Wystarczy 50°C i włączony termoobieg. Należy też lekko

Wiem co jem
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 193

Takie faszerowane cebule są świetnym dodatkiem do steków, pieczonego schabu czy mielonych kotletów. Mogą też stanowić przekąskę lub małe samodzielne danie. Surowe cebule dobrze jest wcześniej krótko obgotować w wodzie z dodatkiem liści laurowych. Wytracą w ten sposób ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze

Wiem co jem
Panierowana mortadela na sosie z pomidorów i groszku 146

przygotować szybki, nie wymagający wielkiego zachodu obiad. Dobrze, że koleżanka, która również obumierała pod wiatrakiem (w pokoju w pracy raptem "tylko" 34 stopnie), rzuciła żartobliwie "zrób kotlety z mortadeli". Pomysł trafił na podatny grunt - nie jadłam ich już wiele lat i postanowiłam przypomnieć sobie smak. Kiedyś podawałam je z ziemniakami i surówką, dzisiaj zdecydowałam zaserwować

Kuchenne zapiski Edyty
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami – wersja na dziś - bez zasmażki 189

owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina i goździków. Nie będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna potrawa śląska, bo nie znam się na śląskiej

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety ziemniaczane z sezamem 198

Dzisiaj bezmięsnie. Czasu na przygotowanie obiadu nie miałam zbyt wiele, dlatego wykorzystałam resztkę "wczorajszych" ziemniaków i usmażyłam szybkie, wegetariańskie kotlety ziemniaczane z sezamem. Ładnie zrumienione z zewnątrz, mięciutkie w środku... świetnie smakowały z zieloną sałatą, młodą cukinią i pomidorem. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.956. truskawkowy maja początek 146

maturzystom :D Plany na majówkę? Nieco ograniczone, bo jutro mam praktyki (nawet tego nie skomentuję...), ale rodzice proponowali wyjazd do Kazimierza w niedzielę. Zobaczymy... ;) Mój ulubiony obiad - warzywne wege kotlety. Jeśli również je lubicie zapraszam po przepis KLIK

breakfast of dreams
.972. kwaśśśśnie & (mini) fotorelacja z warsztatów kuchni wegańskiej 127

wskazówek. Warsztaty trwały 3h, ale nawet nie zauważyłam kiedy ten czas minął...Było świetnie - atmosfera bardzo przyjemna, poznałam parę ciekawych osób :) Ale do rzeczy - przygotowaliśmy 5 dań , były to: kotlety z kaszy jaglanej (z marchewką, sezamem i słonecznikiem), pasta z groszku, smoothie bananowo-pomarańczowo-szpinakowe, muffiny bananowe z czekoladą, carpaccio z buraka. Wszystkie potrawy bardzo mi smakowały, najciekawsze dla mnie

breakfast of dreams
Chleb musztardowo-miodowy 154

różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno, niech żałuje

Marder&Marder Manufacture
Smażony camembert z żurawiną na liściach szpinaku 131

kosteczkę. Dodajemy całą resztę, mieszamy porządnie i gotowe. A poza tym pyszne :) Ser: ser moczymy w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej (w sumie jak kotlety schabowe). Kładziemy na patelnię i smażymy z obu stron aż będę rumiane i miękkie w środku. Trzeba pilnować żeby nam się ser na patelni nie rozpuścił. I podajemy z żurawiną

Marder&Marder Manufacture
Chleb z kiszonym ogórkiem 112

zanim trafił do realizacji. No ale w końcu trafił, bo ja zawsze jak obiecam, że zrobię to zrobię. Tylko czasami to trwa trochę... Więc Macieju nie martw się, twoje kotlety ziemniaczane też się doczekają realizacji. Jak ich czas nadejdzie :) Ale wróćmy do chleba z kiszonym ogórem. Przepis Izy nieznacznie przerobiłem, dostosowałem do mąki, którą akurat posiadałem. Mam nadzieję

Marder&Marder Manufacture
Kofta z domową pastą ajwar 156

razem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych

Marder&Marder Manufacture