kotlet - 10609 przepisów (strona:483/708)

Zupa klopsowa 327

niewielkich klopsików z dość delikatnego mięsa. Stąd w szczególności opisana niżej metoda wstępnego parzenia ich w wywarze, która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również

Kulinarna Pokusa
Razowa tarta z boczniakami 217

poczytajcie już sami.   W dzisiejszym przepisie zestawimy boczniaki ze świeżym szpinakiem, co może wydać się dla niektórych zaskakujące, szczególnie, że najbardziej znanym przepisem na boczniaki są kotlety lub boczniakowe flaczki.  Składniki na ciasto do tarty: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów mąki pszennej razowej 1 jajko 10 gram świeżych drożdży 60 ml wody 2 łyżki oleju lub oliwy

Garniec Magalie
Kotlety jajeczne 243

drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.  Obiad podany na porcelanie z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Zrazy wołowe z chlebem żytnim 168

Jedna z tradycyjnych potraw mięsnych (zaraz obok schabowego, kotletów mielonych czy bitek). Składniki: 1 ½ kg mięsa wołowego 2 cebule 20 dag chleba żytniego 1 jajo 2 łyżki masła 2 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić na plastry i rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić na chwilę. Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, wymieszać z pokruszonym chlebem, wbić jajo i wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Placki z kapusty włoskiej 170

usmażyć na maśle.  Kapustę, cebulę i bułkę zmielić, dodać jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym oraz wsypać kaszę mannę.  Masę dokładnie wymieszać.  Formować łyżką kotlety i smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.  Podawać z ostrym dowolnym sosem

Tradycyjna Kuchnia
Schab faszerowany oscypkiem 140

bułka tarta 2 łyżki sól olej do smażenia Wykonanie: Schab opłukać, obsuszyć i rozbić tłuczkiem.  Następnie natrzeć solą z obu stron i posmarować masłem wymieszanym z startym oscypkiem. Kotlet zwinąć i spiąć wykałaczkami. Opanierować rozmąconym jajkiem , bułką tartą wymieszaną z mąką . Smażyć powoli na rozgrzanym oleju

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety drobiowe w panierce z chipsów paprywkowych 174

zmielić i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać mięsną masę, po czym formować ręką kotleciki.  Chipsy na panierkę drobno pokruszyć.  Gotowe kotlety obtaczać w mące, potem w rozmąconym jajku, następnie panierować w pokruszonych chipsach.  Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety ryżowe z mięsem 180

sypko i zmieszać z mielonym mięsem. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu, dodać do masy mięsno-ryżowej razem z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron i podawać z sosami

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety jaglane z żółtym serem 158

Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią! dziś kotlety! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka masła, 2 jajka, 5 łyżek startego żółtego sera, sól do smaku, pieprz do smaku, 1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół, olej do smażenia, bułka tarta do panierki. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem masła. Wystudzić, wymieszać z jajkami, przyprawami

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety z płatków ryżowych z mięsem 165

curry i zagnieść ciasto. Mięso podsmażyć na smalcu z pokrojoną cebulą, przestudzić, przyprawić do smaku i wymieszać z posiekaną natka pietruszki. Z ciasta ryżowego kształtować placki, nakładać farsz, zlepiać kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Karkówka w sosie paprykowym. 162

Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kawałek skropić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić kotlety z każdej strony, a następnie dodać posiekaną drobno cebulę i chwilę razem smażyć. Podlać mięso 1/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. W przypadku wyparowania wody uzupełniać

O kuchni z uczuciem
Schabowy zapiekany pod ananasem i serem 272

tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 220

Chipsy z szałwii lekarskiej mogą być dekoracją dań lub dodatkiem smakowym do nich. Robi się je niecałą minutę,więc warto spróbować :) Smażysz kotlety? Wrzuć kilka liści na patelnię. Przygotowujesz masło szałwiowe do polania potrawy? Zamiast wyrzucać liście, zostaw je do skonsumowania. Składniki : Chipsy liście szałwii (3-6 na osobę) tłuszcz do smażenia Rozgrzej tłuszcz (masło lub olej) na patelni. Ułóż

Weekendy w domu i ogrodzie
Szparagi na parze z boczniakami i szałwią 177

szałwii według przepisu zamieszczonego tutaj . Na talerz wyłożyć boczniaki, ułożyć na nich szparagi. Polać masłem z patelni i posolić grubą solą. Dołożyć chipsy z szałwii. I podawać :) ------------ Podobne: Kotlety z boczniaka z sałatą Roladki z amarantusa Aromatyczne pakieciki ze szparagami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone z wkładką 161

bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek położyć troszkę chrzanu, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie