łyżki masła - sól jodowana - pietruszka Gotujemy i solimy ziemniaki, cebulę i pokrojone na kawałki marchewki. Po ugotowaniu dusimy wszystko, dodajemy mleko, masło, dekorujemy pietruszką. Możemy podać z kotletem schabowym, o którym wyżej wspominałam, a także ze smaczną sałatką, której przepis był tutaj: Sałatka z charakterkiem . SMACZNEGO
Wielopokoleniowoniż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula
Walijskie Pichcenieprzepisy na kalafiorowe kotleciki i postanowiłam spróbować stworzyć swoją wersję. I choć myślałam, że i tak najlepszy będzie kalafior w bułce (bo przecież klasyka jest najlepsza!), to te kotlety zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie! Smaczne, sycące, a wychodzi niemała ilość. Świetna odskocznia od codziennej kuchni. Doskonałe na bezmięsny obiad :) Składniki: 1 kalafior 5-6 dużych pieczarek 130g (4 plastry) żółtego
Kolorowy PrzepisownikZostały wam z wczorajszego obiadu kawałek kalafiora i trochę ziemniaków? Nie macie już na nie ochoty? Spróbujcie zrobić z nich kotlety. Są pyszne, łatwe do zrobienia. 2 szkl ugotowanych ziemniaków 2 szkl ugotowanego kalafiora 2 jajka 0,5 szkl tartego sera olej sól Ziemniaki i kalafiora rozgnieść na w miarę jednolitą masę. Można do tego użyć
Polska Zupaśredniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą
Kulinarne Inspiracjemiazgę, mielone z łopatki kupić gotowe lub samemu zmielić na drobnych oczkach maszynki, wyrobić wszystkie składniki bez oleju bardzo dokładnie na kleistą masę na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety i odkładać na talerz cebulę obrać, przekroić na pół i kroić cienkie plasterki, na tłuszczu po mielonych zeszklić na złoto posypując ciut cukrem do zeszklonej cebuli włożyć mielone i pod przykryciem
W Mojej Kuchni LubięKapusta zasmażana ze słodkiej kapusty Jest idealna jako dodatek do obiadu, przede wszystkim do kotletów schabowych. Dziś niedziela, pewnie w wielu domach rozchodzić się będzie dźwięk tłuczka, więc mam nadzieję że przepis się przyda. Jest to też sposób na pozbycie się resztek wędlin ale można po prostu zrobić z wędzonym podgardlem czy boczkiem. Składniki: kapusta spory kawałek wędzonego podgardla
Pelusiowa Kuchniawoda lub mleko pęczek zielonej pietruszki łyżka wegety pieprz masło Generalnie dokładnych miar nie mam w tym przepisie bo robię to na oko ;) Pierś myjemy i kroimy w małe kotlety, przekładamy do miski, posypujemy wegetą i pieprzem, dodajemy jajko (jeśli mamy dużo piersi to dwa jajka), posypujemy mąką i posiekaną natką pietruszki (ja daje jej bardzo dużo), dodajemy też wody
Pelusiowa Kuchniaodświętny obiad. Doskonale się również sprawdzą jako przekąska na zimno, wtedy wystarczy pokroić je w plastry i ułożyć na półmisku. Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety panierowane to polecam wam moją wersję wykorzystania piersi z kurczaka w inny sposób. Co prawda jest przy nich trochę więcej pracy, ale smakiem wynagradzają wszystko Post
Marta Gotujeosób potrzebne będą: jedna podwójna pierś z kurczaka serek topiony jajko mąka bułka tarta sól, pieprz ser (opcjonalnie) Podwójną pierś przecinamy na pół, połówki przycinamy jakby na 2 kotlety ale nie do końca, rozkładamy pierś "jak książkę". Lekko rozbijamy przez folie, żeby nie porozrywać mięsa. Solimy pieprzymy na środku układamy trochę serka, ja kroiłam go w plasterki i układałam
Pelusiowa KuchniaKlopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie
codojedzeniamięsnego gulaszu do środka świetnie pasują pieczarki podsmażane z cebulką, do tego obowiązkowo czerwona papryka, no i oczywiście przyprawy - papryka w proszku, pieprz, czosnek, sól. Można dodać jeszcze kotlety sojowe pokrojone w kostkę, przygotowane wcześniej w ten sposób , ale bez nich placek też jest dobrze napakowany i również pyszny. Tradycyjną śmietanę od lat zastępujemy "śmietaną" ze słonecznika
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEłyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem po czym ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Każde udko posmarować po wierzchu łyżką majonezu
O kuchni z uczuciemmile mnie zaskoczył . Były miękkie ,delikatne, smakowite. Dlatego pognałam do kucharek po przepis. Składniki - 6 plastrów schabu - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - musztarda - sól, pieprz do smaku - wykałaczki Kotlet schabowy rozbić , oprószyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą . . Pieczarki i cebule pokroić na plasterki, podsmazyć . Delikatnie z blęderować lub drobno posiekać . Doprawić solą i pieprzem do smaku
Eli GotowanieByły czasy kiedy mortadela była wędliną bardzo użyteczną . Dawano ją na kanapki, smażono skwarki , dodawano do zup, zastępowała kotlet schabowy a moja mama smażyła ją w mundurkach . Inaczej mówiąc w cieście naleśnikowym . Szybka i łatwa przekąska . Składniki 1/2 szklanki mleka( kefiru lub zsiadłego mleka) 1/2 szklanki wody 1 jajko 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Eli Gotowanie