znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem. Na rozgrzanej patelni lekko obsmażyć kotlety, następnie rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu. Na tej samej patelni z odrobiną masła obsmażyć pokrojonego w plasterki pora, aż lekko zmięknie. Obłożyć plastry mięsa przesmażonym porem. Śmietanę zmiksować razem
Kuchnia Pokoleńzeszklić na złoty kolor .Do przestudzonej kaszy dodać cebulkę ,pokrojony na drobno brokuł i startą na tartce marchewkę .Doprawić do smaku ,wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę .Formować kotlety ,obtoczyć w mące i smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron na rumiano . Trzeba je ostrożnie przekładać na drugą stronę ,bo łatwo się rozpadają .Podajemy ciepłe z keksem jogurtu
Ladylaura.wszystkimi składnikami. W dłonie nabieramy porcję mięsa, robimy małe wgłębienie i wkładamy kawałek gorgonzoli. Formujemy mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni roztapiamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu
My simple kitchenLekkie, szybkie w przygotowaniu kotlety z piersi indyka z dodatkiem pieczarek i cebulki. Bez użycia maszynki do mielenia mięsa. Wystarczy ostry nóż i deska do krojenia. Wszystkie składniki należy bowiem drobno posiekać. Doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej. Bez dodatku bułki, bez panierki, jedynie z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Usmażone na gęsim smalcu, który dodatkowo podkręca ich smak. O niebo
Wiem co jemOstatnio miałam w lodówce dwa kotleciki wieprzowe i zastanawiałam się co z nich przygotować. Na tradycyjne kotlety nie maiłam ochoty, nieco mniej tradycyjne, bo z ananasem byly dzień wcześniej. Poza tym chciałam również coś szybkiego, łatwego i nowego. Niezbyt dużo wymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie
Codzienne Gotowaniemarchewki 2-3 ziarenka pieprzu listek laurowy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 0,5 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 3 kotlety schabowe (jeżeli nie jesteście na diecie może to być trochę tłustsze mięso np. łopatka) szczypta słodkiej i ostrej papryki, może być też wędzona sól, pieprz 1 łyżka mąki kukurydzianej 2-3 łyżki
Codzienne GotowanieDzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, solimy
Smak mojego domułyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego
Słodkie okruszkiselera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe , dość cienko ( najlepiej klepać , przez woreczek foliowy , nie rozpadają się i są równe ) . Cebulkę ogórek i boczek kroimy w równą kostkę i mieszamy razem – to będzie nasz farsz
Ogrodnik w podróżyosolonej wodzie ryżu dodajemy majeranek, kurkumę lub inne ulubione przyprawy. Lepimy kulki, obtaczamy je w jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron, najlepiej na tym samym oleju co kotlety schabowe. Do ryżowych kulek najlepiej pasuje duszona kapustka lub surówka. Smacznego
prawdziwe jedzenietradycyjne kotlety schabowe nie miałam ochoty. Schab z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis) . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu
O kuchni z uczuciemsól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć i znów panierować w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron
Moje domowe kucharzeniedużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek soku z ananasa Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę
Moje domowe kucharzenieBASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę
Z Kuchni Do Kuchnidomu sama. Taką cebulkę wykorzystuję w kuchni do wielu dań. Lubią posypać sobie nią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka
Smaczna Pyza