kotlet - 10609 przepisów (strona:503/708)

Paluszki z indyka z fasolką szparagową i ziemniaczkami skropione olejem arganowym. 112

jadł mięsko, nie codziennie ale przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ma 9 mięsiecy. Potrawę dodatkowo wzbogaciłam o olej arganowy, świetne źródło zdrowia, dostępne w sklepie internetowym MarokoSklep . Potrzebujemy: 1 "kotlet" z piersi z indyka szczypta pieprzu ziołowego 4 sztuki fasolki szparagowej żółtej i zielonej i mały ziemniak kilka kropel oleju arganowego Efas Indyczą pierś oprószamy pieprzem ziołowym i wkładamy

MamaOskarka
Kotlety jajeczne 204

Obecnie jesteśmy po świętach, pewnie w niejednym domu została fura ugotowany na twardo jaj ;) My mamy na taką okoliczność bardzo dobry sposób! Kotlety jajeczne. Prosta i pyszna potrawa. Nam najlepiej smakują z ziemniaczkami i mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka mąki

MamaOskarka
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 120

blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody

Czerwień i błękit
Burgery z niespodzianką 148

porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie "zamykamy" kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera. Burgery smażymy z obu stron przez ok 10-15 minut (wszystko zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia jaki

Okolice Palnika
Klopsiki w sosie pomidorowo - ziołowym 197

Kotlety mielone to dość tradycyjna, znana i raczej lubiana potrawa. Jednak jak już nam się troszeczkę znudzi to z ręką na sercu proponuję wrzucić je do sosu pomidorowo - ziołowego. Podane np. na obiad z ryżem smakują wybornie.   Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek bułka tarta do obtaczania olej do smażenia

Jadło i czytadło
Schab z suszonymi pomidorami i mozzarellą. 88

czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i mąką. Smażyć na oliwie na rumiano z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Wlać bulion, dodać

królestwo garów
ABC Gotowania - Marieta Marecka w akcji 125

jakieś wymyślne, skomplikowane, trudno dostępne, ale proste podstawy dla każdego.    Pokazuje jak radzić sobie z podstawowymi produktami, jak przygotować potrawy uznane za klasyczne. Czyli jak usmażyć kotleta schabowego, jak ugotować rosół... Inauguracyjny odcinek całej serii traktował o jajkach: jajka na miękko, jajka sadzone, jajecznica.... Niby proste, niby banalne, ale czy aby na pewno każdy wie, jak je przyrządzić

królestwo garów
Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami 199

Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat. Składniki:  6 plastrów schab bez kości słoik pomidorów suszonych Ponti opakowanie mozzarelli Mlekovita  świeża bazylia sól, pieprz do smaku mąką pszenna bułka tarta  2 jajka 3 łyżki mleka Wykonanie: Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy

Malinowe Pocałunki
Kotlety z kalafiora 108

składniki i dokładnie wymieszać. Masa nie powinna być gęsta , ale też nie powinna być płynna. Masę nakładać  łyżką i obtoczyć w bułce tartej, następnie w rękach formować płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor. Podawać gorące

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z polędwiczki. 206

mięso kroimy w paski grubości 2-3cm. , rozbijamy nakłuwaczem, wcześniej smarując mięso marynatą,  wkładamy do lodówki na 3-4 godz., z jajka, mąki przygotowujemy lekkie  ciasto, kotlety maczamy w cieście i smażymy na maśle na delikatnym ogniu z obu stron

Kuchnia Beaty
Portobello faszerowane quinoa 217

półkach. Prawdziwy gigant, bo średnica kapelusza jednej pieczarki dochodzi do 12 cm. Ma wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zgrana para - królik z marchewką 96

miękkości. Pod koniec gotowania dodać masło i magi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchew wyłożoną na talerz posypać dużą ilością posiekanej kolendry. Podawać np. z pieczonym królikiem , kotletami

Weekendy w domu i ogrodzie
Grillowany indyk rosołowy, czyli jak zamarynować mięso bez soli 164

opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić. Następnie zabrałam się za przygotowanie marynaty do mięsa. Kostkę rosołową roztarłam z oliwą i dodałam przyprawy. Tak rozrobioną zalewą posmarowałam każdego kotleta, a następnie całość delikatnie wymieszałam. Zafoliowane mięsko czekało w lodówce dwa dni, aż nadarzyła się okazja by je zrumienić na grillu bardzo turystycznym (tzn. małym i ledwo stojącym na cienkich

Kuchnia po mojemu
Specjalnie po chińsku. Kurczak w trzech smakach czyli chińczyk po polsku. 302

były miękkie wystarczyło zagęścić sosy mąką i gotowe. Niestety nie doszłam jeszcze jak w naszej knajpce przygotowują pyszną, chrupiącą panierkę do mięsa - dlatego mojego chińczyka podaję z typowo polskim kotletem "schabowym" z piersi kurczaka ;) Tyle tylko, że do przyprawienia mięsa oprócz soli i pieprzu używam sproszkowanego kokosa, żeby nadać mu delikatny smak egzotyki. Mój Mąż jest zachwycony - ja z resztą

Kuchnia po mojemu
Chore menu po mojemu - kotlet a'la schabowy z piersi kurczaka z pieczarkowo - serową posypką. 168

humoru, bo na pewno nie dla poprawy sylwetki ;) Przepisu podawać nie będę bo nie znam osoby, która by go nie znała. Jedyne urozmaicenie, na które sobie pozwoliłam to zapieczenie kotleta z żołtym serem i startą pieczarką. Uwielbiam to połączenie. Bez fantazji, bez udziwnień, ale smacznie. Taki obiad w niedzielę też może być, a wykonaniu Męża to już w ogóle bajka

Kuchnia po mojemu