składniki są na rodzinną dwudniową porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper. Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu. Składniki: 700 g kapusty kwaszonej 1 cebula (może być czerwona) 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 średnie marchewki pęczek świeżego kopru sól, pieprz, płaska łyżka cukru - dla kontrastu smaku
Zasmakuj Kuchnizdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa) -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej
Qlinarnie i QlinarnieZiemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i kminkiem. Odcedzić dodać masło i ugnieść razem z czosnkiem. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę i poszatkowaną pokrzywę z natką. Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Ja zjadłam z jogurtowym sosem... Smacznego
Gaździnka warzykapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać. U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi
Trzeci talerzzdjęciu: pieczone ziemniaki z rozmarynem, kuskus z oliwkami i kurkumą, biała fasolka w pomidorach, kotlety sojowe inaczej (bardzo dietetyczne i smaczne), surówka z czerwonej kapusty z żurawiną , posypana płatkami migdałowymi. Przepis bierze udział w akcji: Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988, Almodóvar) przedstawiają prawdziwą galerię ekscentrycznych postaci. Mamy tutaj zdradzoną przez kochanka Pepę, policjantów, dozorczynię, modelkę szaleńczo zakochaną
Qlinarnie i Qlinarnieklasyka bo kotlety (u mnie jajeczne ), kasza gryczana i surówka ( z kiszonej kapusty ). Szybko, tanio i smacznie:). Przepis bierze udział w akcji: Bezdroża mają (2004, Alexander Payne) świetny scenariusz i doskonałą obsadę. To nieco nostalgiczny film drogi z ponadczasowym przesłaniem: carpe diem ! Jest na szczycie listy moich ulubionych filmów, oglądałam go kilkakrotnie i pewnie jeszcze nie raz do niego wrócę
Qlinarnie i QlinarnieRewelacyjne propozycja na przepyszną sałatkę z ogórków kiszonych . Smakuje przepysznie i pasuje do każdego obiadu. U nas była dodatkiem do kotletów mielonych. Polecam i zapraszam po przepis. : Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 6 ogórków kiszonych Składniki na sos: 4 łyżki majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka koperku świeżego lub suszonego 1 -2 łyżeczki soku z cytryny
Smaki Edytyformujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami Do jej zrobienia należy przygotować: 1 niewielką kapustę pekińską 1 puszkę kukurydzy 2 małe jabłka 4 niezbyt(...)delikatnie odciskamy. W sporej misce mieszamy poszatkowaną kapustę, starte jabłka i ogórki oraz kukurydzę. W oddzielnym pojemniku łączymy jogurt z majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą
Ratunku obiadKotlety z mięsa mielonego wcale nie muszą być nudne, urozmaicone smakują też dobrze, a może i lepiej ;). Kapusta dodała im fajnego smaku, troszkę przypominającego gołąbki. Kotleciki są soczyste i aromatyczne. Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g białej kapusty 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 jajko łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku(...)woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej
Symfonia smakowajestem najedzona w połowie kotleta!" I tak może być! Jaki trik ja stosuje? Bardzo prosty! Pierwsza technika to "Na damę". To wolniej jeść! Kotleta kroimy jak hrabina, dama - kawałeczki wielkości 1 x 2 cm. OK! Wiem ciężko to nadziać 😀 i powoli, dokładnie przeżuwamy. Druga technika, "Na skrzydełko" Zamiast kupować, piersi kurczaka lub udka(...)Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś WEGANINEM i jesz samą surówkę na obiad (1/4 główki kapusty pekińskiej + trochę dodatków... itd). Teraz do takiej wegańskiej porcji dodaj małego kotleta (pół kotleta), zacznij jeść od sałatki i kombinuj takie tycie-tycie porcje, by tego kotleta starczyło Ci do końca sałatki...😆 Baw się jedzeniem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona
Poezja smakuboczku. Mieszamy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu. W tym czasie mięso kroimy na 4 kotlety. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką
Moje Kuchenne Rewelacjesałatka obiadowa. Słodka za sprawą buraków czerwonych, a kwaśna przez kiszoną kapustę. Przy okazji blada kapusta nabrała rumieńców, bo nie tylko walor smakowy, ale i estetyczny jest ważny. Sałatka idealna do obiadu, my jedliśmy do kotletów schabowych. Buraki zamiast kroić w kostkę można zetrzeć na tarce, a śmietanę można zamienić
To co kochamCzęsto robię takie kotlety gdy zostaną ziemniaki z obiadu. Pyszne są z sosem pieczarkowym lub surówką.Takie kotleciki ziemniaczane są bardzo pożywne i łatwe do wykonania. SKŁADNIKI ok.700-800g ugotowanych ziemniaków cebula jajko 3-4 łyżki mąki pszennej sól,pieprz gałka muszkatołowa szczypiorek bułka tarta olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Ziemniaki przepuszczamy przez praskę.Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)mieszamy.Z gotowej masy lepimy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle lub oleju na złoty kolor.Kotleciki podajemy z dowolnymi dodatkami.Ja podałam z surówką z kiszonej kapusty i papryki. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszadziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie(...)zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem. Smacznego
Truskawkowa FiestaDzisiaj pyszna i lżejsza odmiana kotletów mielonych. Upiekłam je w foremce na muffiny, nie są smażone a co za tym idzie, mniej kaloryczne, smakują doskonale. Dodałam do nich podsmażone pieczarki i podałam na młodej kapuście. Wyśmienite danie, polecam:) Muffiny podałam na talerzu Gina od Porcelana Bogucice 50 dag mięsa z szynki ( można kupić gotowe
Takie tam pichcenietego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych dodałam
Zasmakuj Kuchnitego dodatki (niekoniecznie ziemniaki z koperkiem, ale takie smakują najbardziej:). Choć w moim rodzinnym domu jadało się klasyczne kotlety mielone to moja ciekawość smaków nie mogła zostać niezaspokojona i tak oprócz mielonych z serem, pieczarkami, szpinakiem, papryką, parówkami, kiszoną kapustą powstały mielone z pomidorkiem koktajlowym. Lubię eksperymentować i tak do moich kolejnych mielonych w menu na listę obiadów mięsnych
Zasmakuj Kuchnidusić pod przykryciem około 15 minut. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na smalcu z dwóch stron na rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a następnie przełożyć mięso. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę drobno pokrojoną, a następnie wlać na mięso. Pieczarki pokroić
O kuchni z uczuciemmięsnych z wieprzowiny charakterystycznych dla naszej części Europy. Dlatego stanowczo nie kojarzy się z „lajtowym” jedzeniem śródziemnomorskim, ale z golonką czy kotletami schabowymi – jak najbardziej tak. Prawdę mówiąc „pretekstem” do zamieszczenia na naszym blogu przepisu na duszoną kapustę kiszoną stanowiła publikacja przepisu na golonkę w piwie – do której doskonale pasuje. Duszona kapusta kiszona 2015-03-22 20:05:08 Duszona
Kulinarna Pokusatego samego dnia. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu są kotlety mielone, które są łatwe, smaczne i szybkie. Kotlety można przygotować na kolację lub na obiad np. z surówką z włoskiej kapusty lub po prostu zimne na kanapki z ogórkiem kiszonym. Składniki: mięso z rosołu około 400 g warzywa z rosołu: (ja przeważnie dodaję(...)dodać jajka i przyprawy i dobrze wymieszać. Pamiętać, aby dobrze przyprawić, ponieważ mięso z rosołu jest bardzo łagodne i trzeba zaostrzyć smak bo inaczej będzie mdłe. Po wyrobieniu formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Uwaga! Jeśli warzyw doda się za dużo masa mięsna może być za rzadka, można wtedy
talerz przyjemności