udźca cielęcego, panierowany w bułce tartej, usmażony na maśle klarownym, podany z dodatkiem plasterka cytryny. W Polsce sznycel wiedeński podawany jest, podobnie jak w Szwajcarii z sadzonym jajkiem. Idealnie usmażony kotlet ma luźną, pomarszczoną panierkę. Składniki: kawałki cielęciny pokrojone w 1-cm plastry jajko bułka tarta mąka sól masło klarowane, olej Wykonanie: kotlety rozbić na 3-4 mm płaty(...)folią spożywczą rozbite mięso obtoczyć w mące, jajku, następnie w bułce tartej smażyć w sporej ilości tłuszczu potrząsając patelnią. To spowoduje, że skórka ładnie się pomarszczy i będzie odstawała od kotleta. Odwrócić kotleta na drugą stronę, dosmażyć, a na koniec ułożyć na kotlecie wiórki masła, przykryć patelnię pokrywką i zostawić na kilka chwil, by mięso doszło podawać z ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podawać na ciepło lub na zimno np. na śniadanie - są sycące i bardzo smaczne. Sałata do obiadu wygląda bardzo niepozornie ale smakuje wyśmienicie...wypróbujcie sami! Składniki na kotlety 7 szt.: 5 jajek 3 pieczarki 1 cebula koperek (1 łyżka) sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Składniki na sałatę: 1 główka sałaty 1 czerwona cebula sos: sok z 1/2 cytryny(...)cebulę posiekać w drobną kostkę (najlepiej podsmażyć) - dodać do jajek. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Wszystko razem wymieszać dodając 3 łyżki bułki tartej i 1 surowe jajko. Każdego kotleta uformować mokrymi rękoma a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu do uzyskania złotego koloru. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem
Alutka-Gotujeziół..Schabowy smakował idealnie. schab,polędwica panier do mięsa Skworcu Zioła Małgorzaty Skworcu jajka Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić.Jajka roztrzepać , dodać zioła i wymieszać.Kotlety maczać w jajkach i bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzenieroku zjedzony na tarasie:) Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią SKŁADNIKI: 2-4 szt. sznycla wieprzowego 0,5 kg młodych ziemniaczków 2 ogórki szklarniowe koperek śmietana jajko bułka tarta Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze roztrzepać widelcem w głębokim talerzu(...)drugiego talerza wsypać mąkę, a do trzeciego bułkę tartą. Obtaczać kotlety w mące, następnie zanurzać w jajku i na koniec panierować w bułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor na niedużym ogniu. Ogórki umyć, obierać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć pokrojone ogórki
MarciochaKucharzyżółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą ćwiartkę podzielić na 2 kotlety (patrz: Porady Aleex). Kotlety rozbić, przykrywając każdą porcję mięsa folią. 3. Płaty mięsa oprószyć(...)Ciasno zwijać. W takiej postaci część kotletów można zamrozić, zawijając je wcześniej w folię. 10. W talerzu rozkłócić jajka z przyprawami. W drugim przygotować bułkę tartą. 11. Każdy kotlet panierować w jajku i w bułce. 12. Smażyć kotlety na patelni z olejem na rumiano z obu stron, przekładać je do naczynia żaroodpornego. 13. Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego
W mojej kuchnipuree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się w mieszance zaatar. Składniki (na 4 kotlety): podwójna pierś kurczaka sól pieprz kozieradka 6 łyżek amarantusa ekspandowanego 1,5 łyżeczki zaataru jajko olej Pierś kurczaka podzielić na 4 części(...)Każdą rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić solą, pieprzem i kozieradką. Odstawić na ok. godzinę do przegryzienia smaków. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Na talerzyku wymieszać amarantus ekspandowany z zaatarem. Kotlety obtaczać w jajku, a potem w panierce z amarantusa i zaataru. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kotlety podawać np. z aromatycznym puree z pieczonej marchewki i kalafiora . ---------- Podobne: Kotlet z surówką
Weekendy w domu i ogrodziePyszny, delikatny, soczysty filet z kurczaka w jajku. Polecam. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2 jajka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Pierś umyć, wysuszuć i podzielić na cztery kotlety(...)Mięso delikatnie rozbić. Do miseczki wsypać mąkę, w drugiej roztrzepać jajko dodać sól i pieprz. Następnie kotlety obtaczać w mące. Rozgrzać tłuszcz na patelni, gdy będzie gorący każdy kotlet zanurzać w jajku i smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiKotlety schabowe to chyba najpopularniejsze niedzielne danie obiadowe wśród naszych rodaków. Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami naszym sposobem na kotleciki. Polecam! Kotlety schabowe Składniki: 0,5 kg schabu, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy(...)kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami. Na głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaawykonania . Składniki : 4 plastry karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej do smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około(...)Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dość dużym ogniu ( jak schabowy ) . Jajka smażymy jako tzw . sadzone . Można z jednej strony , wtedy jest ładne żółtko , a Ci co nie lubią surowego białka mogą je przykryć na minutkę , dwie przykrywką i wtedy , dojdą ( ja tak robię
Ogrodnik w podróżyprawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych 1 łyżka sera tylu parmezan drobno startego sól i pieprz ząbek czosnku sok z jednej dużej(...)Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę, lekko rozgniecione płatki i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem jajku i panierce z serem i płatkami. Rozgrzać patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na już rozgrzany położyć kotlety. Smażyć na średnim ogniu
Gosia gotujeKotlety z jajek to wegetariańska lub postna propozycja. Danie proste w przygotowaniu, smaczne i sycące. Wersja kotletów jajecznych z musztardą przypadłą mi szczególnie, bo mają wyrazisty smak. Składniki: 7 jajek 1 cebula 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz dodatkowo: bułka tarta do panierowania(...)masła. Obrane jajka ścieramy na tarce, mieszamy z cebulą, śmietaną, musztardą oraz zieleniną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, masa powinna być lekko klejąca. Z gotowej masy jajecznej formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tarce, a następnie smażymy na maśle z obu stron na złoty kolor. Smacznego
Symfonia smakowaupieczonych :D Składniki: Bułki (12sztuk): 680g mąki pszennej 200ml mleka 200ml wody łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 7g drożdży suszonych lub 14g świeżych 2 łyżki masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego(...)musicie wcale dodawać całego, to zależy jaka konsystencja powstała Wam po dodaniu musztardy, u mnie masa była dość rzadka, więc dodałam tylko tą resztę jajka ze smarowania bułek. Kotlety smażymy na rumiano z obu stron, na rozgrzanym oleju. Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy
Czerwona PorzeczkaDzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej
Dzieje kuchennej Wiewióryobiad i podanie zwykłych schabowych troszkę inaczej tzn.nadziany kotlecik pomidorami i serem obtoczony płatkami migdałowymi. Składniki dla 4 osób: 6 kotletów schabowych 6 połówek suszonych pomidorów 6 plastrów żółtego sera 6 łyżek płatków migdałowych 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej 3 ząbki czosnku 3 łyżki soku cytrynowego sól, pieprz zioła prowansalskie 4 łyżki oleju Sposób przygotowania: Schab opłukać. Czosnek(...)powstała dość głęboka kieszeń. Kotlety posypać solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Połówki pomidorów owinąć plasterkami sera. Następnie wsunąć w kieszenie każdego kotlecika.. Otwory spiąć wykałaczkami. Jajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz
Słodkości i nie tylkoKotlety wieprzowe można przygotowywać na wiele sposobów, dziś zachęcam do SCHABOWYCH Z PIECZARKAMI. SKŁADNIKI: 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju 1 kg schabu jajko, bułka tarta olej do smażenia 2-3 łyżki mąki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny WYKONANIE: Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone drobno pieczarki i cebulę, smażyć aż lekko(...)dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem, schab pokroić na cienkie kotlety, rozbić tłuczkiem, doprawić przyprawami. jajko rozkłócić dodać przyprawy, 2-3 łyżki mąki, wymieszać, każdy kotlet zanurzyć w jajku, następnie kładziemy farsz z pieczarek, składamy na pół, jeszcze raz obtoczyć w jajku , bułce tartej, a następnie usmażyć
Kuchnia Beaty