mnie tylko z mięsa wieprzowego.. 50 dkg mięsa wieprzowego 1 cebulka 1 jajko 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, vegeta majeranek Mięso wymieszać z przyprawami, posiekaną cebulą i jajkiem. Formować kotlety w płaski okrągły placki wielkością zbliżone do wielkości bułeczek .Odłożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć lub grillować z dwóch stron
Moje domowe kucharzenieprzyrządzamy zasmażkę. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, rozprowadzamy ją odrobina wywaru z gotowania oraz śmietaną, doprawiamy gałką muszkatołową i dodajemy do jarmużu. Całość chwilkę dusimy. Możemy podać z jajkiem sadzonym, kotletami z kaszy, czy nawet z parówkami
Domowy Smak JedzeniaKotlet schabowy po raz kolejny...tym razem do jajek dodałam troszkę śmietany i suszoną natkę pietruszki.. schab,polędwica(...)śmietana suszone natka pietruszki sól, pieprz, vegeta mąka jajka bułka tarta Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić.Jajka roztrzepać , dodać troszkę śmietany i przyprawy, wymieszać.Kotlety maczać w mące, jajkach i bułce tartej, smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzenieJuż dawno nie jadłam mielonych a bardzo je lubię. Czasem wart eksperymentować o i dodać do dania nowych składników. Imbir, kolendra i szczypior to był
Jemy PijemyBardzo prosty i szybki przepis na kotlety z jajek- czyli co zrobić z czerstwą bułką? :) Składniki: 6 jajek 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 czerstwe bułki ½ szklanki mleka ½ łyżeczki curry Sól Pieprz Bułka do panierki Wykonanie: Ugotować na twardo 5 jaj, obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć
Tradycyjna KuchniaMaj to oznaka że pojawiły się szparagi i należy z nich korzystać do woli. Ja dzisiaj proponuje szybki obiad ze szparagami i jajkiem w koszulce, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnikMizeria, to mój letni ulubiony dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku
Gosia gotujeSKŁADNIKI NA SCHABOWE: 600 g schabu bez kości- podzielić na plastry KLIK 2 jaja wiejskie suszone chilli świeżo zmielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 szklanka mąki orkiszowej Jajka z przyprawami rozbełtać. Kotlety ubić. Namoczyć w jajku i obtoczyć w mące orkiszowej. Smażyć na maśle. BURACZKI: 2 buraki 2 szalotki Buraki ugotować, obrać i utrzeć na tarce. Dodać posiekaną szalotkę
ClauditteMissCookingtalerzem i całość wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Idealnie jest przygotowywanie kotletów wieczorem i pozostawienie ich namoczonych w mieszance jajecznej na noc w lodówce. Kotlety wchłoną prawie całe jajko - to właśnie TO sprawia że będą bardzo soczyste. Następnie kotlety panierować standardowo w mące wymieszanej z bułką tartą. U mnie proporcje to 1:1, mieszane(...)używam samej bułki tartej, bo bardzo wciąga tłuszcz z patelni, wymieszanie jej z mąką skutkuje mniejszym wchłanianiem tłuszczu. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia kotletów. Obsmażyć dość szybko po obydwu stronach na dużym ogniu (mięso nie traci wtedy soczystości). Następnie dosmażać na wolnym ogniu. Pilnować czasu smażenia. Przesmażenie kotletów może zaskutkować
Grunt to przepis!koniec lekko solimy i doprawiamy oregano. Plastry schabu cienko rozbijamy (możemy podzielić na mniejsze części żeby lepiej się smażyły). Jajko roztrzepujemy z solą i papryką słodką. Kotlety obtaczamy w jajku z przyprawami i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej strony na rumiano po czym przewracamy na drugą, a na usmażoną stronę wykładamy porcję pieczarek i posypujemy serem starty
Na Ciasteczkowych Papierachschabu mąka 2-3 jajka 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz wegeta amarantus Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać jogurt i przyprawy. Kotlety panierować w mące, roztrzepanym jajku i amarantusie. Smażyć z obu stron na rumiano
Moje domowe kucharzeniedzień w domu , czyli podstawowy przepis na kotleta schabowego :) o CHRUPIĄCEJ PANIERCE i smacznym ,delikatnym miąższu.Zapraszam. 1 kotlet schabowy sól pieprz bułka tarta 1 jajko pieprz vegeta 1łyżeczka mąki `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotleta schabowego rozbijamy,solimy i pieprzymy ,zostawiamy na 30 min.Przygotowujemy panierkę.Do miseczki wbijamy jajko,roztrzepujemy je trzepaczką,dodajemy vegetę, pieprz i mąkę .Ubijamy na jednolita masę. Kotlet wyjmujemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipojedynku "co na obiad". Na szczęście piątki należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą(...)patelni. Doprawiam solą i białym świeżo mielonym pieprzem. Formuję kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól
W kuchni Karmel-itkiCzasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową(...)płatków kukurydzianych corn flakesPrzygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Aga w kuchni