napoczęłam i spróbowałam i to jest naprawdę naprawdę ciekawy dodatek do wszelkich dań, a w tych kotletach sprawdził się idealnie więc 11/10! Składniki na 6 kotletów 5 jajek klasy M 200 g wędzonej makreli (obranej ze skóry, bez ości) biała część pora natka pietruszki łyżka masła kilka łyżek mąki (ja użyłam kukurydzianej) łyżka serka twarogowego (u mnie(...)chrzanowe Almette) sól i pieprz + amarantus ekspandowany do obtoczenia kotletów ( oczywiście możecie użyć dowolnych płatków, otrębów, czy zwykłej bułki tartej) Przygotowanie 4 jajka gotujemy na twardo przez 8-10 minut. Odcedzamy, przelewamy kilka razy zimną wodą. Por drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Lekko solimy. Natkę drobno siekamy. Jajka obieramy i rozdrabniamy przy pomocy tłuczka do ziemniaków razem
Kuchnia Elliesiostry, w pobliżu których nie ma żadnej pani Lucynki, tylko markety, a tutaj wszystko smakuje jak dawniej . Ja kupuję zwykle jajka (używane do jajecznicy niedzielnej, naleśników , krokietów , kotletów z jajek i jajek na miękko) i ziemniaki, ale zdarza mi się też kupić mielonkę w słoiku, taką z galaretką, której nawet nie będę próbowała podrobić, bo nie dorównam
Posadzone i zjedzoneChciałam zrobić jajka sadzone w papryce, ale wyszły mi kotlety z jajek w papryce. Efekt może nie tak spektakularny, ale śniadanie na bogato! Składniki: 3 małe jajka 3 plastry papryki (użyłam w 3 kolorach) masło klarowane pieprz, sól, ew. słodka papryka w proszku do dekoracji: sałata, kiełki Paprykę przeciąć na pół, a następnie wykroić 3 dwucentymetrowe krążki. Na patelni rozgrzej
Czerwień i błękitźródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni..olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia...np.pysznych kotletów mielonych.. 50 dag mięsa mielonego kilka suszonych pomidorów osączonych z oliwy 1 łyżeczka musztardy 2 jajka 2 łyżki płatków ryżowych Kupiec szczypiorek sól, pieprz przyprawy wedle gustu bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia
Moje domowe kucharzenieKotlety z jajek, sera cheddar i świeżej bazylii w panierce z płatków owsianych Pomysł na danie bezmięsne z chrupiącą panierką. Indywidualnie zmieniając dodatki na inne, ciesząc się smakiem. Zapraszam na inne przepisy na moim blogu z cyklu "Kotlet bezmięsny, wegetariański" Marchewkowe kotlety sojowe ; Danie wegetariańskie - kotlet sojowy z różowym puree i sałatką z rukoli ; Kotlet sojowy z cukinią(...)świeże jajko, przyprawić solą, pieprzem. Dosypywać stopniowo płatki owsiane do uzyskania zwartej masy (około 1 garść). Obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach owsianych. Smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia się. Sposób smażenia taki sam jak w tradycyjnych kotletach. Przełożyć na papier kuchenny, by pozbawić ich nadmiernego tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Wino Francja Kuchniałyżki śmietany 2 jajka musztarda stołowa Develey sos czosnkowy Develey bułka tarta mąka Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić.Jajko wymieszać ze śmietaną i przyprawą. Bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Kotlety smarować musztardą lub sosem czosnkowym [ lub z jednej strony musztardą, a z drugiej sosem] ,następnie panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: podwójna pierś z kurczaka - wyjdzie 6 kotletów, 2 jajka, mąka, łyżka mleka, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Piersi z kurczaka podzielić na 6 kotletów. Rozbić, jeżeli są grube. Posolić i popieprzyć. Rozgrzać tłuszcz. Mięso obtaczać na zmianę w jajku (2 jajka roztrzepać z łyżką mleka) i w mące - jedną pierś obtoczyć dwa razy w jajku i dwa razy w mące
W kuchni u Monikischab jajka sól czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z kaszą.Usmażyć na rumiano z obu stron. Skład soli czosnkowej: sól kuchenna, czosnek granulowany, ekstrakt czosnku Zastosowanie : do nacierania
Moje domowe kucharzeniePrzepis na kotlety z jajek z dodatkiem pora, idealne na bezmięsny obiad. Składniki (na 5 średnich kotlecików): 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko jedna czerstwa bułka (kajzerka) 2 łyżki kaszy manny średni por sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie Por kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy. Bułkę moczymy w wodzie, kiedy zmięknie odciskamy dokładnie. Jajka ścieramy
e-PrzepisyKulinarnedzieciństwa. W rodzinnym domu jadało się je zawsze, szczególnie na początku lata. Pamiętam, że kiedyś rodzice poczęstowali nimi znajomego, który był pewien, że je kotlety z... cielęciny! Składniki : kapelusze czubajki kani mleko jajko bułka tarta sól Odłamać nóżki od kapeluszy kani. Kapelusze pokroić na połówki lub ćwiartki i włożyć do talerza z mlekiem. Powinno go być tyle
Weekendy w domu i ogrodziekolację :) myślę, że to jest świetny sposób by zachęcić dzieci do jedzenia ryb.Składniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania(...)koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy z plasterkiem sera przez 5 minut w piekarniku w 190 stopniach C. Następnie na bułce układamy liść sałaty, kotlet, plaster pomidora, plasterki ogórka. Przykrywamy drugą połówką bułki i zajadamy :)kotlety
Bon Appetit MałgorzatyWojną. To były piękne czasy, ale jak śpiewa Jaromir Nohavica , dobrze, że ludzie nie wiedzieli co ich dalej czeka - XX stulecie... Moja druga czeska kanapka to vajeczny rzizek. Jajeczny kotlet. Przypomniałem sobie o nim w ostatniej chwili, a przecież go uwielbiam. Prosta rzecz, ale do kufelka piwa lub Kofoli idealna! Przyznam, że nie wiem czy historia rzizka jest równie stara(...)rożek plaster salami. Na sałatce ułożyć zwiniętą w rulonik szynkę. Dodać ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka, pomidor, korniszon, dwa słupki żółtego sera i listek pietruszki. Kanapka z jajecznym kotletem: 1 jajko rozbełtać z 1 łyżką bułki tartej i szczyptą soli. Usmażyć kotlecik (przewracając w połowie na drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna
zadanie-gotowaniebyć matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas. Składniki: 60-70 dkg schabu około 0,5 l mleka 1 cebula 1 jajko bułka tarta sól, pieprz smalec lub olej Wykonanie: mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta(...)cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozdgrzanym smalcu lub oleju podawaj z puree ziemniaczanym i np. młodą kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą
Moje domowe kucharzenie