cukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem. Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka szparagowa ok. 1/2 kg ryż parboiled lub basmati kukurydza konserwowa ogórek małosolny Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)torebki, zależy od Was) i dodajemy 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mieszamy przed podaniem. Kabaczka myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, panierujemy w jajku z ziołami, pieprzem i odrobiną soli oraz bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ogórkiem małosolnym. Smacznego :) Danie polecamy, jest proste a zarazem wyśmienite
vegetanieJak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki.Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis
Ostra na SłodkoKuchnia czeska podlega wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski , Bawarii , Austrii , Węgier i Słowacji. Będąc tam kilka razy z przyjemnością kosztowałam tamtejszej kuchni.Na talerz trafiły zarówno houskove
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i kotleciki.Z kaszy … z ryżu … z ciasta naleśnikowego czy też warzyw.Dziś mam dla Was przepis na nietypową
Ostra na Słodkolagodnym smaku,delikatnym bialym,listkowanym,soczystym miesie,doskonale harmonizujacym z wiekszoscia przypraw,mozna ja przyrzadzic na wiele sposobow.I choc swietnie nadaje sie do zapiekania, na krokiety,musy kotlety najchetniej i najczesciej jednak jemy dorsza panierowanego w bulce tartej.Bulka tarta tez stwarza wiele mozliwosci i kombinacji smakowych.Jesli przeszkadza nam tranowy posmak i zapach morskiej ryby wystarczy bulke tarte wymieszac(...)lyzki wiorkow kokosowych+ 2 lyzki maslo ghee lub olej do smazeniaWykonanie:dorsza rozmrozic,osuszyc recznikiem papierowym,skropic sokiem z cytryny,posolic i odstawic.bulke tarta wymieszac z wiorkami kokosowymiroztrzepac jajko w glebokim talerzu.Obtaczac kazda porcje dorsza w jajku,nastepnie w kokosowej panierce ( dokladnie docisnac) i smazyc na masle ghee po 2-3 minuty z kazdej strony.Usmazone ukladac na papierowym reczniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić(...)sobie wybrać jakiś jeden produkt. W trakcie całych zakupów może zmieniać ten produkt w zależności od tego co mu „wpadnie” w oko, ale finalnie jest to jedna rzecz np. jajko niespodzianka. Pozwoli nam to zaoszczędzić w sklepie kłótni, pieniędzy oraz nerwów
Kolizje Smakówascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jeśli zostały Wam kotlety mielone z obiadu i nikt nie ma na nie ochoty wystarczy, że upieczemy do nich pyszne bułeczki. W lodówce na pewno tez znajdzie się sałata i kilka warzywnych dodatków(...)przypadły do gustu mojej rodzinie. Składniki: 700 g mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki mleka 60 g masła 25 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko Wykonanie: Z drożdży, połowy szklanki ciepłego mleka oraz łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić na ok.15 minut. W między czasie rozpuścić masło w pozostałym mleku, pilnować aby się nie zagotowało
W garach u GosiDziś mam dla Was jeden ze swoich ulubionych przepisów na kotleciki!Robię często … i są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad!Śmiało można je przyrządzić również
Ostra na SłodkoMięso i ziemniaczki – proszę bardzo!Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na SłodkoNa koniec dnia mam dla Was szybką, smaczną i zdrową przekąskę. Plastry pomarańczy w panierce z mąki kokosowej z odrobiną sosu z owocu granatu. Chcesz zabić
Kuchnia PROzdrowotnaMielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest(...)miski z mięsem wrzucamy pietruszkę, przestygniętą cebulkę i czosnek, pieprz, vegetę, dwie czubate łyżki kaszy manny. Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy i również dodajemy do mięsa. Wbijamy całe jajko i całość dokładnie wyrabiamy dłonią, do całkowitego wymieszania i równomiernego połączenia wszystkich składników. Masa będzie lekko lepka, ale nie wsypujcie już ani kaszy, ani mąki czy bułki tartej. Zwilżamy dłonie wodą
Karo in the Kitchenrodziną i przyjaciółmi brać udział w piknikach. Zabierają ze sobą potrawy, które można wygodnie zjeść na dworze. Może to być Torta Pasqualina, czyli tarta ze szpinakiem i jajkami, lub jej wersja z szynką, albo frittata z dzikimi szparagami i miętą lub po prostu resztki pieczonej jagnięciny ze świątecznego obiadu. Czasem też rozpalają ogniska i w oparach wina pieką jagnięco(...)przygotować to danie w tradycyjny sposób). Kiełbaski smażone na patelni mają ekstra chrupiącą skórkę - myślę, że to dzięki wytapiającemu się tłuszczowi ze słoniny. Mój Mąż stwierdził, że przypominają mu kotlety mielone jego Babci, których skórka była równie mocno wysmażona i chrupiąca. Mi z wyglądu kojarzą się z bałkańskimi Ćevapčići.A jak smakują? Są niezwykle aromatyczne, a to dzięki dodatkowi
Chilli Czosnek i Oliwakulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam(...)przepis własnyna 4 porcjeczas przygotowania: 45 min.Składniki:na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki sezamu oliwa dodatkowo: ser feta 4 chlebki pita
Chilli Czosnek i OliwaWczoraj były tradycyjne kotlety schabowe. Dzisiaj też jest schab, ale aby danie urozmaicić postanowiłam zrobić kotleciki z siekanego schabu z dodatkiem papryki, cebulki i musztardy z wędzoną papryką. Bardzo lubimy takie kotleciki. Takie średnio przyrumienione. Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można(...)pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka 2 łyżeczki musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajczęściej z mielonego mięsa przygotowuję pulpeciki, bo i zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i
To co kocham