Zapraszam Was dzisiaj na bardzo zdrowy obiad, kolację czy po prostu przekąskę. Moje stałe czytelniczki już wiedzą, że u mnie raczej lekko i pysznie. Unikam tłuszczów
pieprzny smaczekRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem
Kulinarna Pokusarazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)mięsa 2 bułki kajzerki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu 3 łyżeczki przyprawy grillowej 2 średnie cebule 1 łyżeczka soli pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki oliwy 2 jajka Dobrze by było jakbyśmy mieli jako mięso baraninę, ewentualnie pół na pół z wołowym. Ale jak mamy jakiekolwiek inne mięso to też się nada. Taka regionalna kofta będzie :) Bułki moczymy
Marder&Marder Manufactureniewielkich klopsików z dość delikatnego mięsa. Stąd w szczególności opisana niżej metoda wstępnego parzenia ich w wywarze, która w pewnym sensie zastępuje początkowo intensywne smażenie opisane w technicznie podobnych kotletach mielonych. W obu wypadkach chodzi o „zamknięcie” mięsa i ustabilizowanie kształtu. Po sparzeniu następuje z kolei niezbyt gwałtowne gotowanie, które nie naruszy spójności mięsnych kulek. Na wszelki wypadek dodaję również(...)ziaren czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka
Kulinarna Pokusaodrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można(...)czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Sałatę również porcjujemy
Słodka StronaKruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu. Ja piekę w temp. 170 stopni ,około(...)musi być barszczyk. Grzyby w starożytnym Rzymie uważano za pokarm bogów. Odgrywają magiczną rolę. Oby nie przeniosły nas zbyt szybko w niebiosa. Uszka z grzybami prawdziwymi , kotlety z grzybów ,kapusta z grzybami dają siłę i zdrowie. Rośliny strączkowe wpływają korzystnie na płodność. Fasola gotowana z miodem i imbirem ponoć ma „moc przyciągania pieniędzy”. O znaczeniu kasz
Kulinarny karnet Christopherawykwintnym- dlatego, że jest bardziej elastyczne, nie rozgotowuje się i nie pęka. Truskawki mogą puszczać sok i bałam się, że z moich zrobi się zupa pierogowa. Dzięki ciastu z jajkiem i tłuszczem mogłam wałkować je dość cienko. Jeśli robicie tradycyjną wersję ciasta, trzeba je wałkować trochę grubiej. W rozwałkowanym cieście wycinamy kółka szklanką, na każdym kółku kładziemy małą truskawkę(...)jestem bardzo zadowolona z polowania:). Talerze z pewnością pojawią się na moich zdjęciach wkrótce. Po powrocie zjedliśmy błyskawiczne hamburgery (muszę się kiedyś podzielić KonQbkowym przepisem na kotlety bo jest magiczny), zagraliśmy partyjkę Acquire (pierwszy raz wygrałam!), poczytałam Kinga na leżaczku, następnie zdrzemnęłam się na leżaczku, teraz smażę posta. Takie niedziele są piękne. Dopiero teraz dopadają mnie wyrzuty sumienia
les mirabellesW naszym ogrodzie nie brakuje cukinii, ja muszę to potem jakość przerobić na dania, cukinie rosną na działce jak zwariowane. Cukinia to bardzo modny składnik wielu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam grzyby. A obok boczniaków nigdy nie umiałam przejść obojętnie. Dziś zapraszam Was na panierowane boczniaki, czyli przepis na grzybowe a la schabowe. Kiedyś podobne boczniaki
Słodkie okruszkiogrodzie Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa(...)makaron z warzywami i innymi dodatkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem autorka: dagita z bloga Na Ciasteczkowych Papierach
Weekendy w domu i ogrodziedanie to typowe połączenie 2 w 1. Bardzo nam smakowały kotlety z grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć(...)tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby
W mojej kuchniStone o średnicy 24 cm. Dla mnie patelnia o tej średnicy jest podręcznym pomocnikiem w kuchni, na którym prażę bułkę tartą do kalafiora, orzechy, smażę pancakes, smażę jajecznicę, małe kotlety i wiele wiele innych. Wymieniać mogłabym bez końca. Wniosek, patelnia o tej średnicy w każdej kuchni powinien być. Nie miałam zbyt wiele czasu na testy, ale i tego czasu(...)nagrzanym do max 160 stopni - trudno uwierzyć, ale tak jest. Jak widzicie na zdjęciach na pierwszy ogień wzięłam jajecznicę. Na odrobinie masła usmażyłam malutkie kawałeczki kurczaka, pomidory i jajka. Zwykle jajecznicę przyrządzałam na patelni teflonowej znanej firmy :) Wcale nie była tania, ale o co mi chodzi. Zawsze jajka oblepiały brzegi i tworzyła się mało smaczna obwódka
Blondynka Gotujekuchni samej autorki - super! „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, bo tak brzmi pełen tytuł propozycji Pawlikowskiej, zawiera trzydzieści cztery przepisy absolutnie pozbawione nie tylko mięsa, jajek, masła czy majonezu, ale również np. typowej, zwykłej pszennej mąki (zastępuje ją mąka z samopszy, starej odmiany pszenicy, uprawianej w Polsce wyłącznie na ekologicznych plantacjach). Chodzi nie tylko o to, żeby(...)tylko do możliwe, z wielką przyjemnością upiekę wszystkie proponowane przez autorkę zdrowie ciasteczka, na których widok naprawdę leci ślinka. Mam pewien problem z tą książką. Nieskomplikowane przepisy na gryczane kotlety, soczewicę czy innego rodzaju kaszę, nie będą stanowiły dla wyznawców podobnej filozofii żadnego zaskoczenia (tak mi się przynajmniej wydaje), z kolei jej opozycjonistów – zwłaszcza tych zatwardziałych – niekoniecznie zainteresują. Z drugiej
Życie zamknięte w smakuOjj szaleję w tym roku z dyniowymi przepisami, szaleję! A to dlatego, że mój ogródek w tym roku też zaszalał i dyni mam więcej niż amerykanie
Ostra na Słodkołososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Łosoś atlantycki w cieście piwnym. Składniki: - filety z łososia atlaltyckiego - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - ½ szklanki wody mineralnej gazowanej - ¾ szklanki piwa Dodatkowo: - olej lub oliwa do smażenia Umyte i osuszone filety pozbawiamy skóry i ości, których w tej rybie jest(...)łososia, z mango, na awokado Łosoś w maku Muszle taco z łososiem wędzonym Nigiri sushi z łososiem Temari sushi Tatar z łososia Szaszłyki z łososia Bliny ziemniaczane z łososiem Kotlety siekane z łososia Najlepszy domowy fishburger Pasta z pieczonego łososia Łosoś pieczony w niskiej temperaturze Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya Krakersy z łososiem Łosoś w cieście francuskim Zupa rybna z kluskami
mojewypiekiinietylko