Ostatnio zasmakowałam w kuchni tureckiej.BEYAZ PEYNİR KÖFTESİ są to kotleciki z sera białego z dodatkiem fety i zieleniny.Podajemy je solo lub z ulubioną surówką.Ja wzbogaciłam
Ostra na SłodkoPyszne drobiowe kotlety w nie co mniej tradycyjnej formie. Są częstym gościem na moim stole. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Dodatek kolorowej papryki sprawia, że oprócz tego, iż są pyszne, są też miłe dla oka :)) A jemy ... także oczami prawda? Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej natka pietruszki(...)papryka olej do smażenia Wykonanie: Obie papryki pokroić w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać. Kurczaka posiekać w małą kostkę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, dodać jajko, mąkę i majonez. Doprawić do smaku solą ,pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniczku
Walijskie PichcenieFalafel najpopularniejsza przekąska w kuchni arabskiej, dostać ją można niemal że na całym świecie. Zastępuje tradycyjnego mielonego, zrobiona z ciecierzycy idealna przekąska dla wegetarian i nie
Kulinarne Fantazje Marioliprzyda.Zapraszam. - ziemniaki , które kupuję już we wrześniu i wrzucam do piwnicy - cebula worek , zawieszam worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański(...)matiasy, - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko w proszku, - majonez , keczup, musztarda, - cukier,mąka,sól,kasze,ryze,makarony, - masło klarowane,margaryny do pieczenia,drożdże, - bakalie kostki bulionowe kawa , herbata , herbaty ziołowe,czekolady
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwkład, głównie dla dzieciaków) (pierożki i pizzerenki na bazie tego przepisu) - "grzybki-rybki" czyli pieczarki w zalewie a'la ryba w occie - boskie! właściwie jeszcze lepsze, niż kotlety sojowe zrobione w ten sam sposób (przepis tutaj ), - oczywiście papryka, ogórki zielone i konserwowe na zagryzkę, - oraz jedyny niewegański talerzyk z serkami i suszonymi kiełbaskami. GORĄCA KOLACJA 1: - niewegański(...)krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet do głowy by mi nie przyszło pytać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEblaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok półtorej godziny. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy a sam spód naczynie żaroodporne/ blaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha.Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części(...)wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią, włożyłam mięso mocno docisnęłam i zawinęła w folię i wyjęłam gotowe kształtne burgery.). Średnica uformowanego mięsa musi być
Malinowe Pocałunkigotowanych warzyw, gdyż tego typu sałatki warzywne z majonezem są u nas obowiązkowe nie tylko od święta. Nie dodaję szynki do sałatki, gdy ma być dodatkiem np. do kotletów schabowych, czy roladek z kurczaka. Ja nie lubię natomiast w sałatkach groszku i kukurydzy, natomiast Piotrek je uwielbia, więc czasami on robi swoją sałatkę i dorzuca do niej właśnie te składniki(...)ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w łupinkach, nie możemy ich rozgotować, mają być jędrne i sprężyste. Ugotowane warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym
potrawyregionalneHamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą(...)czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam 8 naprawdę sporych sztuk.Składniki: - 710 g mąki tortowej- 200 g jogurtu greckiego- 60 g masła- 1 jajko + 1 żółtko- 1/2 szklanki mleka- 12 g suchych drożdży- na rozczyn 50ml wrzątku, 1łyżeczka cukru, 100 ml zimnej wody- 1 łyżeczka soli- dodatkowo jajko do smarowania bułek- sezam posypania
mojewypiekiinietylkomielone kotlety,szczegolnie ze daja tak ogromne pole do eksperymentowania.Byly juz na blogu pyszne ,dietetyczne kotleciki z pieczarkami,niezwykle delikatne kotlety z kasza jaglana.Dzisiaj powstaly pod wplywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami.Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bulki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.Tzaziki z starta cukinia zamiast ogorka smakuja naprawde rewelacyjnie.Warto wyprobowac(...)winnegooliwa do polaniagalazka mietyWykonanie:ugotowana ciecierzyce rozgniesc widelcem lub zblendowac.Ciecierzyce z puszki przed uzyciem dokladnie wyplukaccebule obrac,pokroic w kostke i zrumienic na masle do przyprawionego miesa mielonego wbic jajko,dodac rozdrobniona ciecierzyce,przysmazona cebulke,goraca wode i dokladnie wyrobic ciasto najlepiej reka.Wode dolewac stopniowo,na wyczucie,bo mieso nie moze byc zbyt zwiezle,ani zbyt luzne.Wigotnymi dlonmi formowac male
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Soczewicę uwielbiam!Nie ważne czy zielona czy czerwona … czy w sałatce … czy w zupie …. – każdą z przyjemnością zajadam!Dziś mam dla Was
Ostra na SłodkoPulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą
Buniabaje w kuchnicukinii czy kabaczka. Najlepiej z fasolką, ogórkiem małosolnym i ryżem. Taka też jest nasza propozycja na dzisiaj. Wspaniałe jedzenie w bardzo prostym stylu. Lubicie tak ? Kabaczek a'la kotlet z fasolką i ryżem (4 osoby ) 1 średni kabaczek fasolka szparagowa ok. 1/2 kg ryż parboiled lub basmati kukurydza konserwowa ogórek małosolny Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)torebki, zależy od Was) i dodajemy 2 łyżki kukurydzy konserwowej, mieszamy przed podaniem. Kabaczka myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm, panierujemy w jajku z ziołami, pieprzem i odrobiną soli oraz bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ogórkiem małosolnym. Smacznego :) Danie polecamy, jest proste a zarazem wyśmienite
vegetanieJak wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki.Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis
Ostra na Słodko