Składniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie
Vroblewska-fitlifeJeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego. Składniki na porcję(...)osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1/4 kostki sera feta (50 g) sól, pieprz 8 łyżek mąki pszennej tortowej 4 łyżki mleka 2 duże jajka olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski
Ugotowaćmięsa ani słodyczy. nasze mamy na różne sposoby radziły sobie z tym deficytem. Masło zastępowały sztuczną margaryną, czekoladę kakao z mlekiem w proszku, cytrynę kwaskiem cytrynowym, a kotlety mielone kotletami z kapusty. Bakalie w PRLu również nie były ogólnie dostępne, ale przed świętami znacznie łatwiej było je kupić. Stąd w tym kryzysowym przepisie taki rarytas :) Dzisiaj płatków owsianych używamy(...)ciastka jeżyki mają w sobie to coś – wyciągam rękę po więcej :) Składniki na 25 sztuk: 2 szklanki płatków owsianych 100 g masła (w oryginale margaryna) 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka rodzynek W mojej „uwspółcześnionej” wersji dodałam marmoladę (skądinąd również PRL-owską) i połówki orzechów. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej
Trzeci talerzTakie kanie to mój przysmak odkąd sięgam pamięcią! Kochany brat doskonale o tym wie, więc w sezonie zawsze czeka mnie ich świeża dostawa. Szkoda, że nie
Di gotujePolecam prostą domowa wędlinkę która może być na co dzień jak i na święta. Składniki : 2 podwójne filety z kurczaka 300 gr mięsa mielonego 1 jajko musztarda ( nie musi być ) Marynata : olej / oliwa z oliwek majeranek, papryka słodka i ostra, kurkuma, sól i pieprz 1. Filety myjemy, wycieramy, delikatnie rozcinamy na szersze płaty i delikatnie rozbijamy, następnie wkładamy(...)siebie zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego. 3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno zawijając folie
Gotowanie...to proste !Wpis zawiera lokowanie produktu.Recenzja jest całkowicie moją opinią w żaden sposób nie ukierunkowaną przez firmę Suempol.Jakiś czas temu dostałam od firmy Suempol ( http://tatar.suempol.pl/ ) możliwość
Ostra na Słodkopół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy do miski. Wbijamy do niego jajko, dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę majeranku, pół łyżeczki estragonu i gałki muszkatołowej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Razem z dwiema łyżkami ostrego tartego chrzanu i zmiażdżonym czosnkiem dokładamy do mięsa. Doprawiamy(...)połową szklanki bułki tartej. Po wyjęciu mięsa z lodówki każdą porcję obtaczamy w panierce. Obsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i dusimy kotlety jeszcze parę minut. Najlepiej smakują z frytkami i podsmażonymi buraczkami. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaKöttbullar to znak rozpoznawczy szwedzkiego koncernu IKEA.W Szwecji to danie jest tak popularne jak nasze kotlety mielone.Osobiście w IKEA nigdy ich nie jadłam (zawsze odstrasza mnie zapach ich kuchni,jak z PRL-owskiej stołówki) to zapewniam ,iż moje mini kotleciki są na pewno po stokroć smaczniejsze.Tradycyjne szwedzkie przygotowuje się z mielonego miesa ,moje natomiest są z dorsza(...)najmłodsi.Są naprawdę pyszne.Podałam je bardzo tradycyjnie,z sosem pieczarkowym,puree ziemniaczanym i ćwikłą.Bardzo proste,niekłopotliwe w przygotowaniu,polecam!Składniki:500 g fileta z dorsza1 mała cebulka1 jajko 1 łyżka kaparów2 łyżki posiekanego koperku1 cytryna bio3-4 łyżki bułki tartejsól,pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości
Rozpustne gotowanieMyślałam , że te kotlety to będzie w smaku " niewypał" ,ale grubo się pomyliłam :) wyszły naprawdę fantastyczne pmimo ,że nie" trawię " jarskich potraw.Smaku i głębi dodała im bazylia , ale tez można dodać w sezonie świeże grzyby lub pieczarki , albo namoczone i posiekane grzyby suszone.Wyszły pulchniutkie i w smaku podobne do zwykłych placków ziemniaczanych , tylko że mają ciut mniej kalorii(...)tylko 230 kcal.Polecam kochani ten przepis ,zwłaszcza jak bedziecie robili mleko owsiane ,wtedy mozecie od razu zrobic z platków pyszny obiad dla rodziny. 30 dag.płatków owsianych górskich 3 jajka sól i pieprz 1 cebula kilka listków świeżej bazylii tarta bułka olej ********************************************** Płatki owsiane zalać wrzątkiem ( 4 szkl.wody na 1 szkl.płatków), postawić na ogniu , podgrzewać , ciągle mieszając , aż masa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKlopsiki z cukinii, kto ich nie lubi! Kotlety z cukinii czy burgery z cukinii , cukiniowe placki , pasztet z cukinii …jest naprawdę wiele sposobów na wykorzystanie cukinii nie mówiąc już o słodkich cukiniowych wypiekach . Klopsiki z cukinii przyrządzam różnie, jednak zawsze odcedzam cukinię z nadmiaru wody. Klopsiki są lekko chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Delikatne w smaku idealnie(...)sałatką, couscous, quinoa lub w bułce. Klopsiki z cukinii i soczewicy Składniki: 180 g czerwonej drobnej soczewicy 1 mała cukinia 2 dymki, drobno pokrojone 100 g zmielonych migdałów 2 jajka sól i pieprz do smaku szczypta kajeńskiego pieprzu olej do smażenia Namocz soczewicę w zimnej wodzie (około godziny. Odcedź, wypłucz i zmiksuj. Cukinię utrzyj na tarce, posól i odstaw
codojedzeniajeden z dodatków do mielonych kotlecików. Sprawia, że kotleciki są bardziej syte, jest ich też przede wszystkich więcej, bo po ugotowaniu pęczaku jest dość dużo. Nafaszerowane warzywami i kaszą kotlety to alternatywa dla popularnych mielonych. Kotleciki mielone z pęczakiem przygotowałam w dwóch wersjach - smażonej i pieczonej. Na zdjęciach na białym talerzu znajdują się kotleciki smażone - bardziej rumiane, na talerzu niebieskim(...)przepis: Składniki: (około 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 3/4 szklanki pęczaku średniej wielkości czerwona papryka średniej wielkości czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1 duże jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki 1-2 łyżeczki przyprawy typu vegeta olej do smażenia - opcjonalnie sos koperkowy
Moje QulinariaPyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami.Składniki:25 dag piersi z kurczaka2 szklanki płatków owianych1,5 szklanki mleka3 jajka1 czerwona paprykakawałek pora20 dag sera żółtego1 cebula1 mały pomidorbazylia, oreganosól, pieprzkopereknatka pietruszkiolejSposób przygotowania:1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem, odstawiamy na pół(...)zmiękły.2. Umytego fileta kroimy w drobną kostkę. Delikatnie solimy i odstawiamy na 15 minut.3. Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce jarzynowej.4. Jajka rozkłócamy.5. Mieszamy razem płatki, mięso, warzywa, ser i jajka, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy też posiekaną zieleninę. Jeśli masa wydaje się być za rzadka, dodajemy 1 łyżkę mąki lub bułki
Kuchnia domowa AniNiby fast-food ale w wersji domowej. Wiemy, na jakim tłuszczu smażymy (polecam kokosowy) i jakich składników używamy. Polecam zaszaleć od czasu do czasu i przygotować
Gotowanie i blogowanie