Dzisiaj zapraszam na zasmażane buraczki, pachnące majerankiem. Tak przygotowane buraczki najczęściej podaję z kotletami mielonymi. Składniki: 0,8 kg buraczków 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz 2 czubate łyżeczki majeranku czubata łyżka mąki 1 łyżeczka cukru 1 - 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Buraki gotujemy do miękkości, obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, solimy
Smak mojego domuniż piersi, a z wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula
Walijskie Pichcenieśredniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą
Kulinarne Inspiracjeosób potrzebne będą: jedna podwójna pierś z kurczaka serek topiony jajko mąka bułka tarta sól, pieprz ser (opcjonalnie) Podwójną pierś przecinamy na pół, połówki przycinamy jakby na 2 kotlety ale nie do końca, rozkładamy pierś "jak książkę". Lekko rozbijamy przez folie, żeby nie porozrywać mięsa. Solimy pieprzymy na środku układamy trochę serka, ja kroiłam go w plasterki i układałam
Pelusiowa Kuchniałyżki śmietany 100 g żółtego sera 1 łyżka masła sól pieprz Udka po usunięciu kości rozłożyć na płasko i rozbić delikatnie.. Powstanie nam w ten sposób duży kotlet, który dzielimy na pół. To samo robimy z drugim udkiem. Mięso oprószyć solą i pieprzem po czym ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem. Każde udko posmarować po wierzchu łyżką majonezu
O kuchni z uczuciemminuty. Tak przyrządzoną jasną zasmażkę w całości przekładamy do kapusty. Kapustę bardzo dokładnie mieszamy, aż cały płyn zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podałam do szybkich kotletów z karkówki i młodych ziemniaków. Kapusta broni się sama – możecie ją zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego
Karo in the Kitchenzetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w małą kosteczkę. Wszystko wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami (jeśli masa będzie zbyt mokra dodać bułki tartej). Formować niewielkie kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na patelni z niewielką ilością oleju na rumiano z obu stron. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachpomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony. Smacznego
Gaździnka warzycebula * ok125 g żółtego sera * 4 łyżki majonezu * 4 łyżki gęstej śmietany * płaska łyżka curry * oliwa do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. cebulę drobno siekamy. Mięso wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wykładamy na nie warzywa. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy
Pobite gary Barbarypojedyncze piersi z kurczaka * 2 jogurty greckie (500 g) * 2 ząbki czosnku * 10 pomidorków cherry * płaska łyżka rozmaryny * sól, pieprz Sposób przygotowania : Piersi przekrawamy wzdłuż, żeby powstały 4 kotlety. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Pomidorki przekrawamy na pół. Jogurty mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy piersi. Układamy pomidorki
Pobite gary BarbaryMuszę przyznać, że Hońka stała się fanem domowych burgerów. I to 100% racja, że kto raz spróbuje takich prawdziwych hamburgsów, z prawdziwym kotletem i ulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało
Karczma Honoriettykonserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem. Na przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął
Smaki EwyDzisiaj proponuję zapiekane ziemniaczki z kolendrą. Warto wypróbować ten przepis gdy na obiad podajemy potrawę bez sosu typu: smażona ryba, kotlety schabowe. Propozycja prosta w wykonaniu a ziemniaki odmienione. Składniki: Dowolna ilość ziemniaków Olej Ziarna kolendry czosnek Masło Sól Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i kroimy na połówki. Układamy w naczyniu do zapiekania. Każdego ziemniaka smarujemy olejem i posypujemy
Smaki Ewykarkówkę obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Usmażoną układamy w naczyniu do zapiekania. Cebulę przekrawamy na połowę i na plasterki, pieczarki również na plasterki. Na patelni po smażeniu kotletów podsmażamy cebulę, wykładamy ją na karkówkę i później podsmażamy pieczarki, które równie wykładamy na mięso. Z podanych składników przygotowujemy sos ( dobrze jest go podgrzać aby rozpuścić cukier ). Sosem zalewamy karkówkę
Smaki EwyKolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą one nie tylko efektowne ale i smaczne. Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków Kilka suszonych pomidorów z oleju Kilka gałązek selera naciowego 2 ząbki czosnku Oliwa spod pomidorów Wykonanie: Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy
Smaki Ewy