kotlet mielony - 4506 przepisów (strona:55/301)

Makaronowe gniazdka z klopsikami 117

doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki *** *** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (użyłam cienkiego makaronu, jeżeli chcemy użyć grubszego to należy go wcześniej chwilę podgotować

Blog z Apetytem
Burger z serem pleśniowym 112

burgera dodaje ser z niebieską pleśnią. Uwielbiam! Składniki : * bułka z sezamem * łyżka majonezu * łyżeczka ketchupu * liść sałaty * 2 plastry sera z niebieską pleśnią  * plaster pomidora * plaster cebuli * kotlet mielony - u mnie wołowy Przygotowanie : Bułkę opiekamy, smarujemy majonezem i ketchupem. Układamy sałatę, kotlet, ser, pomidora oraz cebulę. Podajemy na ciepło

Magiczne Życie Marty
Sałatka amarantusowo - marchewkowa z parowaru 175

zdecydowana większość, ale czasem zjem gdzieś coś innego. Lubię od czasu do czasu wsunąć normalne mielone czy schabowego, a także inne dania :D Tak było tym razem do kotletów mielonych i ziemniaków zrobiłem amarantusowo - marchewkową sałatkę.  Składniki :  1/2 marchewki fioletowej  1/2 marchewki żółtej  1/2 marchewki pomarańczowej 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 daktyli

Parowar Faceta
Mięso wieprzowe w słoiku 285

sporą kostkę Do dużej miski włożyć dość drobno pokrojone mięso, wsypać sól, dodać pieprz mielony, przeciśnięte ząbki czosnku, majeranek, jałowiec i wszystko dobrze mieszać tak jak na kotlety mielone Mięso można pozostawić na dobę w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce Po tym czasie wyrobione mięso wkładać do czystych, suchych słojów na wysokość 3/4 objętości, dobrze uciskać, na wierzch

Proste Potrawy
Kotlety mielone z mozzarellą i bazylią 129

Kotlety mielone to stary klasyk kuchni polskiej,każdy jadł i każdy je zna. Ja lubię kiedy w kuchni i na talerzu coś się dzieje więc eksperymentuję. Ten eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią(...)ogórka.     400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula 1 łyżka masła pęczek świeżej bazylii  100 g sera żółtego pokrojonego w kawałki  bułka tarta do obtoczenia Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Do mięsa dodać namoczoną

Kolorowa kuchnia Elki
Soczyste mielone BBQ z indyka ze szpinakiem 162

się mają Wasze brzuchy po wielkanocnym stołowaniu? U nas nareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :) Tym razem dzielę się przepysznymi i soczystymi kotletami mielonymi z indyka. Niby mielone, niby żadna nowość i nic ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego nie pasuje(...)pochodzi od aromatycznego sosu BBQ! Kotlety podałam z kaszą gryczaną posypaną szczypiorkiem i słonym serem bałkańskim (tak, feta może wystąpic, jako zamiennik) ale dodatki możecie przecież dobierać według upodobań :) Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie o tym przekonacie się dopiero, kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kotlety z gotowanych ziemniaków i cukinii. Doskonały recycling obiadowy. Danie pyszne, zdrowe, sycące i wegetariańskie. 366

świetnie smakują w podróży czy na pikniku. Zapraszam do dzieła. KOTLETY Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW I CUKINII Składniki: 600 g ugotowanych ziemniaków 1 średnia cukinia pół opakowania sera feta 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. otrąb pszenno - żytnich 3 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek koperku łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony(...)się aby nie było grudek. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy otręby, jeśli będzie za gęsta dodajemy odrobinę zimnej wody (masa ma mieć konsystencję taką, jak masa mięsna na kotlety mielone). Całość starannie doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nabieramy porcję masy ziemniaczanej i rękami zmoczonymi w zimnej wodzie formujemy zgrabne kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy partiami kotlety

Naturalna Kuchnia
Kotlety mielone z grzybów 101

grzyby. Ostatnio w pół godziny zebraliśmy dwa ogromne kosze. Część poszła do suszenia i marynowania. Zamroziłam też porcji na zupę i sos, a z pozostałych grzybów, zrobiłam pyszne kotlety mielone. Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka 2 male cebule 2 czubate łyżki tartej(...)ząbek czosnku-można pominąć sól i pieprz tarta bułka do obtaczania kotletów olej do smażenia 1 łyżka masła Wykonanie Grzyby czyścimy i myjemy. Przekładamy do garnka z wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok 1o minut. Ugotowane grzyby przelewamy na sito i odcedzamy. Zostawiamy do przestygnięcia. Zimne grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Cebule kroimy w drobną kostkę i szklimy

Kasia i jej kobiecy świat
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 106

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz(...)tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 107

Kotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. I dzisiaj u mnie jest ta druga, mieszana wersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz(...)tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia, na około 15-20 min. Następnie odciskamy ją, rozdrabniamy i wrzucamy do miski z mięsem. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy

Kuchnia MagdaLeny
Kukułcze gniazda - kotlety mielone z jajkiem 102

jedne z takich kotletów, które są świetne na ciepło do obiadu lub na zimno - pokrojone na plasterki są cudne na porannych kanapkach. Kukułka podrzuciła do środka jajka, ja dodałam paprykę i obiad gotowy.  Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól(...)pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.  W misce mieszamy mięso mielone, namoczoną bułkę, paprykę, cebulę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Dwa jajka roztrzepujemy, olej rozgrzewamy

Gotowanie i blogowanie
Kotlety mielone z pieczarkami 147

Pierwsze kasztany. Pierwsze kolorowe liście spadające z drzew. Jesień nadchodzi... :) Kotlety mielone w takiej wersji są przepyszne. Pieczarki doskonale podbijają smak mięsa i sprawiają, że zwykły klasyk nabiera charakteru. Rzadko zdarza nam się jeść mielone w wersji smażonej (zazwyczaj wolimy gotowane pulpety), jednak ta wersja jest na prawdę godna powtórki :) Składniki: 300 g mięsa mielonego 1 cebula(...)jajko oraz dorzucamy odciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej używając rąk. Na koniec wsypujemy 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy. Jeszcze raz mieszamy i formujemy dowolnej wielkości kotlety. Każdego z nich obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu  aby były dobrze zrumienione z obu stron. Następnie nieco zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze

My simple kitchen
Kotlety po francusku 3155

wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Niebawem na blogu pojawi się także przepis na kotlety mielone drobiowe, które mam nadzieję również Wam przypadną do gustu. Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym , które również znajdziecie

Kulinarne Przeboje
Kotlety po francusku 161

wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Niebawem na blogu pojawi się także przepis na kotlety mielone drobiowe, które mam nadzieję również Wam przypadną do gustu. Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym , które również znajdziecie

Kulinarne Przeboje