jajko olej do smażenia pęczek kopru Wykonanie: Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą, papryką i pieprzem świeżo mielonym, odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy na półmisek, posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Podajemy na gorąco jako danie główne. Smacznego
kgwjanczewoSkładniki: * Kotlety schabowe grubsze ok. 2 cm. 5 Sztuk * Pieczarki 250 g * ser 150 g * garść natki pietruszki * sól * pieprz * słodka mielona papryka * olej do smażenia * łyżka masła * bułka tarta * jajko Przygotowanie: Kotlety nacinamy nożem do połowy tak aby powstała kieszonka do faszerowania. Nakłuwamy je widelcem a następnie przyprawiamy solom, pieprzem oraz słodka papryką. Odstawiamy na minimum
Kulinarne przygodyKotlety z jajek kojarzą się z kuchnią PRLu, nic bardziej mylnego, znane były już na początku XX wieku, a myślę że i dużo wcześniej. Przepisów na nie jest bardzo dużo. Proponuję przepis na sznycle z jajek , z książki Marii Disslowej(...)gotować”, z 1930 roku. 8 jajek ugotowanych na twardo, 40 g masła, 2 cebule, 120 g suchej bułki, 1 jajko surowe, sól, pieprz świeżo mielony, natka pietruszka, koperek, bułka tarta do obtaczania kotletów, masło do smażenia Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle ze szczyptą soli. Jajka, ostudzoną podduszoną cebulę, posiekaną zieleninę, odciśniętą bułkę
królestwo garówPrzepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam Składniki: 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można(...)jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 opakowania dużego serka topionego o. 300 g boczku w plastrach Wykonanie: Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki
IMPRESJA SMAKUMielony - pierwsze skojarzenie? Taki tłuścioch, nasiąknięty i ociekający tłuszczem kotlet. Kto wie, może to i dobre jest. Niemniej jednak niezłą alternatywą jest zmielona pierś z kurczaka - dla tych, którzy lubią odrobinę mięsa, chcą zjeść coś sycącego ale i zarówno lekkiego. Nie posiadam maszynki do mielenia mięsa ale znam kogoś, kto ma taki sprzęt - sympatyczna pani pracująca w sklepiku osiedlowym(...)kurczaka (ta przywieziona z Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę. Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę
Right Behind The Kitchenogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku. 1 bułka do hamburgerów 125g mięsa mielonego(...)sałat 3 suszone pomidory 2 plasterki sera 3 plasterki cebuli koncentrat pomidorowy kilka listków świeżej bazylii olej sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju. 2. Bułkę podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy koncentratem, Układamy kolejno: sałata, 1 plaster
Szefowa kuchniwidać na zdjęciu mamy jeszcze groszek i marchewkę, też można dodać :) Wszystko łączymy razem.... Cebulę i czosnek wcześniej podsmażamy... ...wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub przez blender z przystawką do puree .... Formujemy kotlety, obtaczamy w mące i chwilę smażymy :) ...na złoto brązowy kolor... Obiad gotowy... dodajemy coś jeszcze, surówkę, sałatkę lub jakieś specjały ze spiżarni :) Smacznego
chleba naszegosól, cukier. kotlety / pulpety : 1 kg filetów rybnych, 2 cebule, 1 sucha kajzerka, 3 – 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, imbir suszony, cukier, olej do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Marynata : w łoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać
królestwo garówCześć! Miałam mielone, które prosiło się, by z nich zrobić kotlety – nie, nie tym razem. Chciałam czegoś innego i na myśl przyszły mi czebureki, których już dawno nie robiłam. Czebureki – przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste! Składniki: Ciasto: * 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej – no chyba, że ktoś lubi odwrotnie 1 szklankę wody zagotowałam
Pieprzyć z Fantazjąmazowiecki na cielęcinie i wodzie z ogórków kiszonych, pyzy z Różyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka(...)zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można
królestwo garówKotleciki z soczewicy to świetna alternatywa dla tzw. mielonego. Są sycące, mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięsne kotlety i smakują tak samo pysznie Składniki na ok. 8-10 sztuk: – 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 1 jajko – ¾ kubka mąki pszennej – bułka tarta do obtaczania – olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę
I LOVE LIFEdorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pęczek dymki (białe i zielone części) 1 zielona papryka 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki(...)marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kotlety z soczewicy i marchewki: Soczewicę płuczemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wrzątku z czajnika, dodajemy dużą szczyptę soli i gotujemy przez
Poezja smakuSchab kroimy na trzy części i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Nacieramy solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotlety około 3 minuty z każdej strony i wyciągamy na talerz. 2. Na tę samą patelnię wrzucamy kapustę kiszoną i liście laurowe, doprawiamy mielonym kminkiem i cukrem. Obsmażamy cały czas mieszając, około 5 minut(...)naczynia żaroodpornego wykładamy połowę kapusty kiszonej, układamy kotlety i przykrywamy dokładnie resztą kapusty. Całość polewamy powstałym tłuszczem z patelni i z talerzyka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :) Uwagi: Jeżeli kapusta zbyt szybko się przypieka, przykrywamy potrawę folią aluminiową
My Culinary Art1 łyżeczka żelatyny [ niekoniecznie] przyprawa Mefisto peklosól około 50 ml wody 4 plastry schabu kawałek ogórka kwaszonego Plastry schabu rozbic jak na kotlety schabowe..posypać przyprawą , ułożyć paseczki ogórka i zwinąć roladki.Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Część mięsa przełożyć do szynkowaru, położyć zwinięte roladki , znów część mięsa, roladki
Moje domowe kucharzenie