przepraszam Was za nieostre zdjęcie ale kotlety stygły ;) ) Składniki (porcja - zdjęcie; z dodatkiem np. ziemniaków myślę że spokojnie można potraktować za 2 porcje):Mielone: 200 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 15 g (1,5 czubatej łyżki) bułki tartej0,5 roztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g)50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne
Malowane smakiemczosnku granulowanego Skworcu 1 łyżka papryki mielonej słodkiej Skworcu 1 łyżka soli czosnkowej Skworcu 1 łyżeczka pieprzu mielonego Skworcu Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie : Przyprawy łączymy ze sobą. Każdy kotlet posupujemy mieszkanką przypraw. Na jednym talerzu wysypuję bułkę. Na dugim dodaję mleko i majonez. Mieszam. Kotlety panieruje - majonez-bulka . Mocno dociskam
Gotowanie PatkiKotlety są naprawdę dobre i smaczne , zawsze to jakaš odmiana od zwykłego mielonego do obiadu. 30 dag.kapusty kiszonej 1 jajko sos piri-piri 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz Starty parmezan Odrobina ulubionej przyprawy bułka tarta Olej do smażenia ***************************** 1 .Mielone wymieszać z przyprawami ,sosem piri.Dodac zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek , jajko(...)wyrobić na gładką masę.Dodać bułkę tartą i jeszcze raz wymieszać. 2 . Formować równe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu .Gdy z jednej strony się usmaza na złoty kolor kotleta obrócić, posypać parmezanem startym po wierzchu usmażonego kotleta i przykryç całość pokrywką . 3 . Smażyć na małym ogniu , aż ser się roztopi a kotlet się usmaży.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiczosnku, - 2 duże łyżki mielonego siemienia lnianego, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Umyć jarmuż, oderwać grubą łodygę, obrać cebulę i czosnek, odsączyć ciecierzycę. Używając wyciskarki (w moim przypadku SANA ) z nałożonym wkładem pełnym do mielenia przeciskamy na przemian ciecierzycę, kaszę, jarmuż, cebulę i czosnek. Dodajemy siemię lniane, masę mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy nieduże kotlety, możemy je obtoczyć
Co na wege obiad?dodajemy z jajkami i przyprawami do ugotowanego grochu... Z przypraw zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy... Upieczone kotlety serwujemy na gorąco z czym kto lubi :) Można też zostawić na później do odgrzania
chleba naszegoDziś zapraszam na fajne połączenie mięsa mielonego z kiełbasą białą , smak bardzo fajny , byłam zaskoczona jak szybko zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki 200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy 2 jajka 2 cebule(...)mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą cebulkę , czosnek i szalotkę i przesmażam około 5 minut , często mieszając , następnie
Mój SmakMłynek . Składniki: 4 kotlety ze schabu 8-10g suszonych grzybów bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia jajko Suszone grzyby mielimy na drobno. Mieszamy je z bułką tarta, tak mniej więcej 1:1. Mięso rozbijamy na kotlety, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje
Czerwona Porzeczkacoś mnie zadziwia lub ciekawi, bardzo szybko to realizuję. Efekt był bardzo ciekawy, powstał zdrowy, dietetyczny kawał kotleta o naprawdę ciekawym wyglądzie. ;-) Świetne również na Wielkanoc jako posiłek na ciepło, bo jajko jest tu zdecydowanie motywem przewodnim. 9 jajek 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Osiem jajek gotujemy(...)twardo. Studzimy, obieramy. 2. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulą i surowym jajkiem. 3. Nabieramy na dłoń mięso, formujemy kulkę, rozpłaszczamy. Na środek układamy jajko i otaczamy mięsem formując kulkę. 4. Kotlety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut
Szefowa kuchniKotlety ziemniaczane z serem i ogórkami chilli Składniki: kotlety: - gotowane ziemniaki (mogą być wczorajsze) - żółty ser - mąka pszenna - 1 jajko - sól, mielony pieprz czarny dodatki: - bułka tarta - olej rzepakowy do smażenia - ogórki konserwowe chilli - ketchup Przygotowanie: Ziemniaki duszę jeszcze raz. Łączę ze sobą wszystkie składniki na kotlety, dokładnie wyrabiam. Formułuję z masy kotlety przypominające schabowe. Obtaczam je w bułce
Kuchnia co dnianowego. Składniki: 1/2 kg świeżych grzybów leśnych 1 szkl. ugotowanego ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + do panierowania kotletów 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub tymianku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub pieprzu ziołowego sól, pieprz czarny do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Grzyby oczyścić z piasku, wypłukać w misce z dużą ilością wody(...)masa będzie już chłodna, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Dodać jajko i bułkę tartą. Po wymieszaniu pozostawić masę na 15 minut do zgęstnienia. Zwilżyć dłonie wodą i formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Smacznego
Codziennik Kuchennykresowej, a jego nazwa pochodzi od słowa hreczki, czyli gryki. Kotleciki wyglądem łudząco przypominające mielone składają się głównie z kaszy gryczanej i twarogu. Smakują podane z surówką, ogórkiem kiszonym/konserwowym i sosem, np. pomidorowym ze świeżą bazylią, grzybowym ze śmietanką i natką lub sosem tatarskim . Kotlety będą także smakować podane razem z surówką z pora , która nada daniu bardziej wyrazistego(...)pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 1 łyżce masła. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, zmiksować w blenderze lub po prostu bardzo drobno rozbić widelcem, połączyć z wystudzoną kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej
Zasmakuj KuchniMiały być zwykłe mielone na obiad... ale pech chciał, że zabrakło mi bułki tartej, tak więc wpadły w rękę płatki jaglane, w których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych(...)podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę do zarumienienia. W misce mieszamy mięso mielone, wybijamy jajko, wsypujemy przyprawy, kaszę mannę, płatki jaglane i ostudzoną cebulkę. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w płatkach jaglanych i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi kotlety
Aga w kuchnilubisz kaszy gryczanej? Zrób te „dewolaje”, a będzie prosić o dokładkę. Kotlety są pyszne, lekkie i zdrowe. Czas : 15-20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 5 kotletów Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt(...)sposób na oswojenie kaszy. Używamy różnych kasz, najczęściej gryczanej i orkiszowej, choć dodajemy do kotletów także pęczak. Kasza doskonale łączy się z mięsem, tworząc zwartą, kleistą masę, z której łatwo można formować kotlety i pulpety. Do masy nie trzeba dodawać ani jajka ani bułki tartej. Kotlety de volaille zrobiliśmy z kaszą gryczaną niepaloną – ma ona mniej intensywny smak niż kasza
Niedzielny kucharzsię także ugotowana kasza jaglana, która została z poprzedniego śniadania, trzeba było jakoś te produkty wykorzystać, żeby nie zmarnować I tak padło na kotlety. Samo ich przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych mielonych, mało tego, powiedziałabym, że robi się je nawet krócej. Co ważne, są naprawdę mega łatwe. Wystarczy tylko wszystko zmiksować i potem usmażyć. Może być(...)coś łatwiejszego? (pomijam zalanie gotowego dania w proszku wodą, bo efekt trudno tutaj nazwać prawdziwym jedzeniem). TIP 1 – Kotlety możesz upiec w piekarniku, dzięki czemu oszczędzisz kalorii pochodzących z oleju użytego do smażenia. TIP 2 – W wersji dla wegan pomijamy jajko, dajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej więcej oraz dodajemy kaszę jaglaną zaraz po przygotowaniu – powinna być ciepła i lekko rozgotowana
365 dni dookoła kuchnileszcza 1 cebula pół bułki 1 łyżka masła szczypta granulowanego czosnku pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki 2 jajka olej do smażenia kotletów sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa razem z wcześniej namoczoną ( w wodzie, lub w mleku) i odciśniętą bułką. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło(...)szczyptę czosnku, cebulę z patelni, solimy, oraz pieprzymy i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo), z masy w dłoniach formujemy niewielkie kotlety i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety posypujemy pozostałą natką pietruszki i podajemy z frytkami, lub innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz