Można je przygotować z różnego gatunku mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego, jagnięcego, mieszanego. Cała tajemnica udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki. Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko(...)kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut
mojewypiekiinietylkoDziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że świetnym dodatkiem do mojego dania będą świeże szparagi. Nie pomyliłem się. To były moje pierwsze świeże szparagi w tym sezonie. Tęskniłem za tym smakiem. Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 3 osób ( 6 kotletów(...)Koszt Przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mielonego mięsa wołowego1 kula mozzarelli2 cebule szalotki1 jajko2 łyżki bułki tartejświeże oreganoświeży imbirpieprz cayennnesólPRZYGOTOWANIE kotletów:Mielone mięso wołowe przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną szalotkę i posiekane oregano. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą.Formujemy kulki
kulinarnyJazapewne bardzo wiele sposobów na jego przygotowanie i wykorzystanie. Czy to będzie gotowany, smażony, w formie risotto, na słodko, na ostro… i nie tylko. Jedną z moich propozycji są kotlety z ryżu miksowanego. A przepis powstał, jak to zwykle bywa, przypadkiem. Składniki: - ok. 900g ugotowanego ryżu- 3 jajka- 100g sera żółtego cheddar- 3 łyżki startego parmezanu- 1 papryka (dałam pomarańczową(...)Ryż, który miałam do zużycia, tym razem, nie zapowiadał się najlepiej. Był za suchy, więc z góry zanosiło sie na kulinarną klęskę oraz utwierdziło mnie w przekonaniu, że kotlety nie będą spójne i na pewno się rozsypią. Chwila namysłu wystarczyła i znalazłam sposób, aby temu zaradzić. Ryż zmiksowałam w blenderze (rozdzieliłam na 2 razy, ze względu na małą pojemność blendera
mojewypiekiinietylkopotrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny(...)najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą, pieprzem i panierujemy
mojewypiekiinietylkoDrób to gatunek mięsa, który cieszy się dużym powodzeniem. Mięso jest chude, delikatne, ma bardzo przyjemny smak i zapach. Kotlety pożarskie, niby je znamy, ale… niekiedy skojarzenia nazwy idą za daleko. Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski. Potrawa kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski(...)którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych- 2 jajka- 2 łyżki rozpuszczonego masła- 2 małe czerstwe bułki- mleko do namoczenia bułek- 1-2 ząbki czosnku- sól morska- pieprz- kromki chleba na grzanki- masło klarowane do smażenia
mojewypiekiinietylkoKotlety mielone w sosie koperkowym to smakowita alternatywa dla tradycyjnych kotlecików podawanych "solo". Sos koperkowy charakteryzuje się delikatnością, lekkością oraz aromatycznym, charakterystycznym smakiem. Stanowi on znakomite dopełnienie mięsnego dania. Kotleciki mielone w sosie koperkowym to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad.Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki:Kotlety Mielone:500 g mięsa mielonego (wieprzowego(...)bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaSos Koperkowy:5 łyżek drobno posiekanego koperku2 ząbki czosnku3 łyżki masła1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie
Słodka Stronakotlety (placki) zrobiły u nas furorę. Banalnie proste i baaardzo smaczne. Przygotowuję je zawsze w dwóch wersjach, pierwsza (wegańska, dietetyczna) z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem (nadaje super smak) i druga obłędnie smakowita- z dodatkiem podsmażonej cebuli z czosnkiem i boczkiem... Ta wersja jest cudowna! Upiec je możemy również na dwa sposoby: pierwszy tradycyjny na patelni i drugi dietetyczny(...)piekarniku, choć po degustacji obydwu wersji stwierdzam iż wersja z patelni jest odrobinę smaczniejsza, przynajmniej dla mnie. Te kotlety to idealny sposób na przemycenie kaszy jaglanej, w placuszkach jest niewyczuwalna (gdyby komuś przeszkadzał jej smak), a wszyscy wiemy, że jest bardzo zdrowa, choć nie wszyscy tak chętnie po nią sięgamy. U mnie na szczęście nie ma problemu z jedzeniem kasz
Smaczne Zdrowerybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak zwykle zadecydował o użyciu go ( tymianku). Po prostu podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego(...)Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę
Buniabaje w kuchniRobiliście kotlety rybne? Ja ostatnio testowałam ten przepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: · 500 dkg filetów ulubionej ryby · 1 kg ziemniaków · 2 łyżki posiekanej natki(...)połączyć rozdrobnione mięso ryby, starte ziemniaki, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, 2 jajka, oraz 2 łyżki sosu kaparowego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uformować kotlety, obtoczyć je w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę na wysokość około 1,5 cm. Gdy będzie gorący, włożyć kotlety
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMoje pierwsze w życiu kotlety z soczewicy i powiem Wam, że je uwielbiam. Zaserwowałam je na niedzielny obiad z masą surówek i mizerią. Nawet nie brakowało mi mięsa w tym obiedzie. Wiadomo, że soczewica zawiera sporo białka, więc idealnie zastępuje mięso. Zawiera również witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk(...)soczewica obniża poziom złego cholesterolu i równoważy poziom cukru we krwi. Osoby dbające o wagę ciała mogą ją jeść bezkarnie – zawiera znikome ilości tłuszczu i jest niskokaloryczna. Zatem spróbujcie kotlety z soczewicy i sami się przekonajcie, że są smaczne. Ja je włączam do rodzinnego menu :) 'kotlety z soczewicy' Składniki: (na 8 kotletów) - 1 szklanka suchej soczewicy (czerwonej
CookYourselfwięc postanowiliśmy zrobić coś rozgrzewającego, słonecznego, co przypomni ciepło letnich dni i kojarzy się wyłącznie z ciepłym klimatem :) Propozycja dzisiejsza to wspaniałe curry z warzywami, a do tego wyśmienite kotlety ryżowe. Curry i ryż nieodzownie kojarzą się z ciepłym indyjskim klimatem :) Zobaczcie jak pięknie rozświetla nastrój takie danie. Czyż nie robi się cieplej :) Słoneczne curry z warzywami(...)dodatek kotlety ryżowe z jajkiem (4 osoby) Składniki do curry: 2 duże czerwone papryki 1 średniej wielkości młoda cukinia 1 duża cebula 2 garści fasolki szparagowej, zielonej 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 duża łyżka jogurtu naturalnego, typ grecki najlepszy 1 papryczka chili oliwa z oliwek przyprawa curry, kmin rzymski
vegetaniewyłącznie same korzyści dla naszego zdrowia. Oczywiście inne przepisy też będą się pojawiać na blogu… goście też muszą coś jeść Dzisiaj chciałam się podzielić z Wami przepisem na kotlety jaglane (z kaszy jaglanej) z tuńczykiem. Wyjątkowo zdrowe składniki a kotleciki naprawdę są smaczne. Kasza jaglana do tej pory nie należała do moich ulubionych ale teraz to się zmieni(...)odkrywam jej nowe zastosowania… :)! Zapraszam Was na pyszne kotlety jaglane z tuńczykiem Kotlety jaglane z tuńczykiem Składniki: 600g ugotowanej kaszy jaglanej 2 puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać
UgotujmyTo.plLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje:2 piersi z kurczaka1 marchewka - ugotowanasól, pieprz1 jajkobułka tartaolej do smażeniaPiersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką. w dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce(...)tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym.siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit Małgorzatyrozmrożonych grzybów leśnych150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku)Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów.Ugotować(...)podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym.Źródło
Świat Domowej Kuchni